ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές ισραηλινές προκλήσεις...

Στα όρια η εσωτερική αντιπαράθεση

Δολοφονημένα παιδιά από τις ισραηλινές επιθέσεις ακριβείας

Associated Press

Δολοφονημένα παιδιά από τις ισραηλινές επιθέσεις ακριβείας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία σφυροκοπούνται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τον ισραηλινό στρατό. Ταυτόχρονα, η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Αμπάς και της κυβέρνησης Χανίγια, της «Φατάχ» και της «Χαμάς», φαίνεται να αγγίζει οριακά επίπεδα.

«Αθώος» για το μακελειό στην παραλία της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, την Παρασκευή, όπου σκοτώθηκαν 7 αθώοι πολίτες, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, με βάση έκθεση ισχυρίστηκε ότι από τα θραύσματα στα κορμιά τριών Παλαιστινίων τραυματιών φαίνεται ότι προκλήθηκαν από νάρκη και όχι από ισραηλινό πύραυλο.

Η παλαιστινιακή πλευρά, θρηνεί, από χθες, άλλους 9 αμάχους (συμπεριλαμβανομένων και 2 μαθητών). Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο αυτοκίνητο όπου επέβαιναν μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Τζιχάντ» σκόρπισε τη φρίκη στα στενά σοκάκια του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από τους αμάχους, σκοτώθηκαν 2 μέλη της «Τζιχάντ». Επίσης τραυματίστηκαν 42 άτομα.

Ο Πρόεδρος Αμπάς επανέλαβε την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να σταματήσει «το ισραηλινό έγκλημα κατά αθώων πολιτών». Καταγγελτικές δηλώσεις έγιναν και από μέλη της κυβέρνησης της «Χαμάς», που, μετά από το μακελειό της Παρασκευής, ήρε την εκεχειρία που τηρούσε απέναντι στο Ισραήλ μέχρι σήμερα.

Στα «όπλα» εντός

Τα παλαιστινιακά εδάφη, όμως, σείονται και από τις χειρότερες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις που έζησαν ποτέ. Το τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν 1 ένοπλος της «Χαμάς» και 1 πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 18 άνθρωποι (και παιδιά) στις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη. Στην πρώτη, στη Ράφα, την Κυριακή, ένοπλοι της «Χαμάς» με βαρύ οπλισμό περικύκλωσαν στρατόπεδο της «Προληπτικής Δύναμης Ασφαλείας», που πρόσκειται στον Πρόεδρο.

Η κίνηση εξόργισε ενόπλους οργανώσεων που πρόσκεινται στη «Φατάχ», οι οποίοι εισέβαλαν στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο στη Ραμάλα, όπου πυρπόλησαν τα γραφεία του πρωθυπουργού Χανίγια αλλά και βουλευτών, ενώ δεν έλειψαν οι λεηλασίες σε γραφεία ΜΜΕ που ανήκουν στη «Χαμάς». Επίσης, απήχθησαν δύο στελέχη της, με το ένα (έναν βουλευτή) να απελευθερώνεται λίγο αργότερα.

Ο Πρόεδρος Αμπάς κήρυξε σε κατάσταση «συναγερμού» τα παλαιστινιακά εδάφη και κάλεσε το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας να βγει στους δρόμους των πόλεων και να «σταματήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις περιπολίες ενόπλων παραστρατιωτικών ομάδων, όποιες και αν είναι». Μια τέτοια κίνηση δεν αποκλείεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση. Πόσο μάλλον, που, χθες, έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε τη χορήγηση ελαφρών όπλων στις δυνάμεις ασφαλείας που πρόσκεινται στον Αμπάς από Αίγυπτο και Ιορδανία, εκτιμώντας ως «κρίσιμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Υπό τις συνθήκες αυτές, ήταν μάλλον αναμενόμενο το ότι απέτυχαν και οι 3 συναντήσεις μεταξύ Αμπάς και αντιπροσωπείας της «Χαμάς» με αφορμή το δημοψήφισμα που προκήρυξε ο πρώτος.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στη Βαγδάτη ο Μπους για να «αδράξει» τη συγκυρία Ζαρκάουι

Ευρεία επιχείρηση κατά ανταρτών στην περιοχή της Βαγδάτης τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμούν αναλυτές, να εκμεταλλευτεί την «αισιοδοξία» που έχει επικρατήσει μετά το θάνατο Ζαρκάουι και, κυρίως, να αλλάξει το αρνητικό, για τις επιλογές του στο Ιράκ, κλίμα εντός ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρακινή ηγεσία πληροφορήθηκε την άφιξη Μπους πέντε λεπτά πριν την εμφάνισή του στην αμερικανική πρεσβεία, όπου η κυβέρνηση αλ Μάλικι είχε προσκληθεί για να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με το αμερικανικό υπουργικό συμβούλιο.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε, με τον Μπους, στη Βαγδάτη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η κυβέρνηση αλ Μάλικι θα καταφέρει τελικά να πετύχει στο έργο της» και τόνισε ότι «η επίσκεψή του στοχεύει να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα παραμείνουν στο πλευρό του Ιράκ όσο χρειάζεται». Σχολιάζοντας, δε, την ανακοίνωση αντικατάστασης του αλ Ζαρκάουι από τον Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζέρ, που κυκλοφόρησε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, ο Μπους τόνισε ότι «και αυτός θα γίνει στόχος για τις ΗΠΑ».

Λίγο μετά την άφιξη Μπους ανακοινώθηκε ότι, σήμερα τα ξημερώματα, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «κατά των τρομοκρατών» που απεργάστηκε για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας ο νέος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με αυτό, 75.000 στρατιώτες (Αμερικανοί και Ιρακινοί) θα αναπτυχθούν στην περιοχή, θα επιβληθούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας, θα στηθούν μπλόκα και γενικότερα θα «γίνει ό,τι χρειάζεται χωρίς χρονοδιάγραμμα, μέχρις ότου επικρατήσει απόλυτη ηρεμία».

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, δεν επικράτησε ηρεμία. Χτες, στο Κιρκούκ επτά βομβιστικές επιθέσεις, με στόχο κυρίως την ιρακινή αστυνομία, σκότωσαν 16 ανθρώπους και τραυμάτισαν 26. Αλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις σε Σαμάρα, Βαγδάτη και Τάτζι. Τη Δευτέρα, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 68 τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, που στόχευσαν, κυρίως, πολίτες και αγορές. Την ίδια μέρα, σε κατοχική επιδρομή στη Μπαακούμπα ξεκληρίστηκε μια 7μελής οικογένεια.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Τρεις «αυτοκτονίες» ταρακουνάνε τα νερά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι «αυτοκτονίες» τριών κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, αλλά πολύ περισσότερο οι προκλητικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις αυτοκτονίες ως «πράξη πολέμου», προκαλούν οργή.

Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι αυτοκτονίες των τριών κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο - δύο από τη Σαουδική Αραβία και ενός από την Υεμένη - οι δηλώσεις καταρχήν του διοικητή της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο, υποναυάρχου Χάρι Χάρις, σόκαραν. Ο Χάρις έκανε λόγο για ασύμμετρο πόλεμο και εχθροπραξίες κατά της Αμερικής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η αυτοκτονία των τριών κρατουμένων να ήταν μια πράξη απόγνωσης. Ακολούθησαν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας Κολίν Γκράφι, η οποία χαρακτήρισε τις αυτοκτονίες «κίνηση δημοσίων σχέσεων». Αργότερα ο υφυπουργός Αμυνας Κάλι Στίμσον, με δηλώσεις του στο BBC, επιχείρησε να τα μαζέψει: «Δε θα χαρακτήριζα τις αυτοκτονίες ως κίνηση δημοσίων σχέσεων», είπε.

Ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα - πρόταση των πέντε πολιτικών ομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της GUE, με το οποίο ζητά να κλείσουν οι φυλακές στο Γκουαντάναμο, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις «σημαντικές προόδους των αμερικανικών στρατιωτικών αρχών» όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης (!), λίγες μόλις μέρες μετά την αυτοκτονία τριών κρατουμένων, στα αμερικανικά κολαστήρια...

Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία, καθώς το ψήφισμα, ενώ ζητάει να κλείσει το Γκουαντάναμο ταυτόχρονα αναγνωρίζει «προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση, ιδίως όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, τη διατροφή, την έκφραση και άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και την ψυχαγωγία» και ότι «η σύγχρονη τρομοκρατία συνιστά απειλή κατά των βασικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι κοινωνίες».

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Επεισόδια την πρώτη μέρα της απεργίας

ΝΤΑΚΑ.--

Παρέλυσε χτες το Μπανγκλαντές, όπου η αντιπολίτευση έχει κηρύξει απεργία 26 ωρών καταγγέλλοντας τη «βάρβαρη συμπεριφορά» των αρχών εναντίον των υποστηρικτών του κόμματος Ενωση Αουάμι την Κυριακή, όταν τραυματίστηκαν 200 άνθρωποι σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Η απεργία επηρέασε τη λειτουργία των καταστημάτων, των επιχειρήσεων και των σχολείων, καθώς και των μεταφορών. Η αντιπολίτευση εκφράζει τις τελευταίες μέρες τη διαμαρτυρία της για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην αναμόρφωση του εκλογικού πλαισίου ενόψει της επερχόμενης πολιτικής αναμέτρησης το Γενάρη του 2007. Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα του Μπανγκλαντές - το οποίο ανέπτυξε χιλιάδες αστυνομικούς στην πρωτεύουσα - καταδίκασε τη «βία και τους βανδαλισμούς» της αντιπολίτευσης. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική βία στη χώρα θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ