ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Απαράδεκτη η απαγόρευση περιοδειών στα σχολεία»

Την απαγόρευση της εισόδου υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών σε σχολεία αλλά και εκπροσώπων κομμάτων, μετά από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, κατήγγειλαν χτες στο διευθυντή των κεντρικών γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στο Γέρακα, ο Γιώργος Πάντζας, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ και ο Θανάσης Κρέτσης, υποψήφιος δήμαρχος Γέρακα.

Οι εκπρόσωποι του κοινού κλιμακίου χαρακτήρισαν απαράδεκτη την εγκύκλιο του υπουργείου που απέστειλε στους διευθυντές και με την οποία, μπροστά στις τοπικές εκλογές, καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής δράσης στα σχολεία και την πολιτική ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα σε δύο σχολεία της Παλλήνης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο αυτό αυταρχικό μέτρο την περασμένη βδομάδα, όταν οι διευθυντές απαγόρευσαν σε κλιμάκιο της ΝΑΣ να μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή βέβαια που η κυβέρνηση προχωρά σε τέτοιου είδους απαγορεύσεις δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα όταν οι υποψήφιοι μπαίνουν στα σχολεία ως χορηγοί γιορτών, όπως για παράδειγμα στα Ανω Λιόσια. Ο διευθυντής του γραφείου αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι θα μεταβιβάσει το αίτημα στο υπουργείο...

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Δεύτερη φύση» οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών

Η συντήρηση του πράσινου ανατίθεται όλο και περισσότερο στους ιδιώτες...
Η συντήρηση του πράσινου ανατίθεται όλο και περισσότερο στους ιδιώτες...
Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στο Δήμο της Αθήνας είναι πάγια τακτική της διοίκησης. Ενδεικτικό είναι ότι σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να προχωρήσουν στη διενέργεια διαγωνισμών και στην ανάθεση σε ιδιώτες εργασιών που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να εκτελέσουν υπηρεσίες του δήμου. Συνολικά, οι Αθηναίοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 605.696 ευρώ (206 εκατ. δραχμές).

Συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί αφορούν:

  • Στην αποχλόαση 840 στρεμμάτων «για τις ανάγκες της διεύθυνσης Κηποτεχνίας - Πρασίνου», όπως αναφέρεται στο σχετικό εισηγητικό, συνολικού κόστους 105.696 ευρώ
  • και στη «συντήρηση πεζοδρόμων και πεζοδρομιών σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα», ύψους 500.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι μοναδικές. Οι διοικήσεις του δήμου προωθούν με κάθε ευκαιρία την ανάθεση σε ιδιώτες αντίστοιχων έργων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της διεύθυνσης Πρασίνου. Το 2003, η διοίκηση προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης έργου με ιδιώτες - εργολάβους, συνολικού ύψους 589.410 ευρώ.

Τέτοιες αποφάσεις έχουν άμεση σχέση με την απαξίωση των υπηρεσιών του δήμου. Μόνο η διεύθυνση Πρασίνου, η οποία πριν από λίγα χρόνια διέθετε 1.100 εργαζόμενους, σήμερα απασχολεί μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πράσινου, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργάτες της ίδιας υπηρεσίας.

Φυτρώνουν «αναψυκτήρια» αντί για δέντρα

Τη δημιουργία «αναψυκτηρίου», 326 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 6,5 μέτρων, εισηγείται η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ - με την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ - προς το Δήμο της Αθήνας, καταστρέφοντας έναν ακόμη ελεύθερο χώρο, στην οδό Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου, δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο.

Το δημοτικό συμβούλιο, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, ομόφωνα απέρριψε την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Χαλβατζής, «το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασκήσει συνολική πίεση, να παλέψει, ώστε η απόφασή του να έχει αποτέλεσμα, να εφαρμοστεί».

Συγκεκριμένα, ο χώρος που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, βρίσκεται δίπλα από το Πολεμικό Μουσείο, στο χώρο όπου υπάρχει το γκαράζ της οδού Ριζάρη και προοριζόταν να γίνει το «Μουσείο Πορείας της Ελληνικής Τέχνης». Μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων, αποτράπηκε το ενδεχόμενο, ωστόσο, στη θέση του, πριν από λίγα χρόνια, κατασκευάστηκε το υπόγειο γκαράζ «POLIS PARK». Και σήμερα έρχεται αυτή η πρόταση, που στην ουσία παραδίδει σε ιδιώτη έναν ακόμη ελεύθερο χώρο.

«Πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό, αλλά και αισθητικό, ζήτημα», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. «Δεν είναι λίγες οι φορές», συνέχισε, «που αναψυκτήρια, από 326 τετρ. μέτρα, με διάφορες επεκτάσεις - όπως πέργκολες, ομπρέλες κλπ. - γίνονται ένας απέραντος χώρος».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δημήτρης Λουκάς

Εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Δεν παρέκκλινε ούτε στο ελάχιστο από την εφαρμογή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, κατ' επιταγή των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, σε όλους τους τομείς. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής, ήταν και η επαναφορά του αγάλματος του «δυνάστη των ορυχείων» Σερπιέρι, δηλώνοντας και τη συμβολική υποταγή του στο μεγάλο κεφάλαιο. Αξιους «συνεργάτες» σε αυτή την πολιτική, είχε τις δυνάμεις ΝΔ και ΣΥΝ στο δήμο.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 33% τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν.
  • Δημιούργησε Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης και μέσω αυτής χρέωσε τους δημότες με 1,5 εκατομμύρια ευρώ για να συνεχιστούν τα έργα αποχέτευσης.
  • Στην ίδια επιχείρηση δουλεύουν εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση μέσω του προγράμματος STAGE του ΟΑΕΔ.
  • Αύξησε τα τροφεία στον παιδικό σταθμό.
  • Μαζί με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΝ άλλαξαν τη χρήση γης στο Βιοτεχνικό - Βιομηχανικό Πάρκο της περιοχής. Με αυτή την αλλαγή, διευκολύνεται η ανάπτυξη των πολυεθνικών επιχειρήσεων που κινούνται στο χώρο του εμπορίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους της περιοχής.
  • Μαζί και οι τρεις παρατάξεις άλλαξαν τον πολεοδομικό χάρτη στην περιοχή της Πουνταζέζας για να διευκολύνουν τον μεγαλοκατασκευαστή Βωβό να χτίσει οικισμό σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν αρχαιολογική.
  • Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν να διευρυνθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με σκοπό την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, του αθλητισμού, της υγείας, των παραλιών και την εκμετάλλευση του Εθνικού Δρυμού!
  • Επανέφερε το άγαλμα του εκμεταλλευτή της εργατικής τάξης Σερπιέρι στη βάση από την οποία, ο ίδιος ο λαός του Λαυρίου το είχε διώξει το 1982 και τον ανήγαγε, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία, σε... ευεργέτη.
Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα, Τετάρτη 14 Ιούνη

-- Η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα περιοδεύσει στις 10 π.μ., στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Πειραιά, στις 11:30 π.μ. στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό και στις 7:30 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη στο Β' Διαμέρισμα.

-- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά με τη ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στις 8:30 π.μ. στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

-- Ο Κώστας Χαλίτσιος, υποψήφιος Νομάρχης Κιλκίς με τη ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στο Μαυρονέρι, στις 8:30 μ.μ.

Αύριο, Πέμπτη 15 Ιούνη

-- O Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Κ. Δρούτσας, δημοτικός σύμβουλος, θα περιοδεύσουν στις 9 π.μ. στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

-- Η ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία μπροστά από το Νεκροταφείο της Ανάληψης. Θα μιλήσουν ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» Νίκαιας και ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ