Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Δεύτερη φύση» οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών

Η συντήρηση του πράσινου ανατίθεται όλο και περισσότερο στους ιδιώτες...
Η συντήρηση του πράσινου ανατίθεται όλο και περισσότερο στους ιδιώτες...
Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στο Δήμο της Αθήνας είναι πάγια τακτική της διοίκησης. Ενδεικτικό είναι ότι σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να προχωρήσουν στη διενέργεια διαγωνισμών και στην ανάθεση σε ιδιώτες εργασιών που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να εκτελέσουν υπηρεσίες του δήμου. Συνολικά, οι Αθηναίοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 605.696 ευρώ (206 εκατ. δραχμές).

Συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί αφορούν:

  • Στην αποχλόαση 840 στρεμμάτων «για τις ανάγκες της διεύθυνσης Κηποτεχνίας - Πρασίνου», όπως αναφέρεται στο σχετικό εισηγητικό, συνολικού κόστους 105.696 ευρώ
  • και στη «συντήρηση πεζοδρόμων και πεζοδρομιών σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα», ύψους 500.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι μοναδικές. Οι διοικήσεις του δήμου προωθούν με κάθε ευκαιρία την ανάθεση σε ιδιώτες αντίστοιχων έργων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της διεύθυνσης Πρασίνου. Το 2003, η διοίκηση προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης έργου με ιδιώτες - εργολάβους, συνολικού ύψους 589.410 ευρώ.

Τέτοιες αποφάσεις έχουν άμεση σχέση με την απαξίωση των υπηρεσιών του δήμου. Μόνο η διεύθυνση Πρασίνου, η οποία πριν από λίγα χρόνια διέθετε 1.100 εργαζόμενους, σήμερα απασχολεί μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πράσινου, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργάτες της ίδιας υπηρεσίας.

Φυτρώνουν «αναψυκτήρια» αντί για δέντρα

Τη δημιουργία «αναψυκτηρίου», 326 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 6,5 μέτρων, εισηγείται η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ - με την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ - προς το Δήμο της Αθήνας, καταστρέφοντας έναν ακόμη ελεύθερο χώρο, στην οδό Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου, δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο.

Το δημοτικό συμβούλιο, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, ομόφωνα απέρριψε την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Χαλβατζής, «το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασκήσει συνολική πίεση, να παλέψει, ώστε η απόφασή του να έχει αποτέλεσμα, να εφαρμοστεί».

Συγκεκριμένα, ο χώρος που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, βρίσκεται δίπλα από το Πολεμικό Μουσείο, στο χώρο όπου υπάρχει το γκαράζ της οδού Ριζάρη και προοριζόταν να γίνει το «Μουσείο Πορείας της Ελληνικής Τέχνης». Μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων, αποτράπηκε το ενδεχόμενο, ωστόσο, στη θέση του, πριν από λίγα χρόνια, κατασκευάστηκε το υπόγειο γκαράζ «POLIS PARK». Και σήμερα έρχεται αυτή η πρόταση, που στην ουσία παραδίδει σε ιδιώτη έναν ακόμη ελεύθερο χώρο.

«Πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό, αλλά και αισθητικό, ζήτημα», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. «Δεν είναι λίγες οι φορές», συνέχισε, «που αναψυκτήρια, από 326 τετρ. μέτρα, με διάφορες επεκτάσεις - όπως πέργκολες, ομπρέλες κλπ. - γίνονται ένας απέραντος χώρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ