Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση τιμής για το σ. Βάσο Γεωργίου

O N. Καραντηνός καταθέτει λίγα λουλούδια στον τάφο του σ. Βάσου Γεωργίου
O N. Καραντηνός καταθέτει λίγα λουλούδια στον τάφο του σ. Βάσου Γεωργίου
H μορφή του αγωνιστή κομμουνιστή δημοσιογράφου «ζωντάνεψε», την περασμένη Κυριακή το πρωί, στην εκδήλωση-πολιτικό μνημόσυνο για το σύντροφο Βάσο Γεωργίου, στα τρία χρόνια από το θάνατό του, στη γενέτειρά του, τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Την εκδήλωση μνήμης και τιμής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, διοργάνωσαν η κόρη του Β. Γεωργίου Μάχη Κορωναίου-Γεωργίου, η ΚΟ Αγ. Θεοδώρων του ΚΚΕ και ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Ηταν μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση, πάθος και αγωνιστικότητα για τα ιδανικά και τα οράματα του κομμουνιστή δημοσιογράφου Βάσου Γεωργίου, με τα οποία πορεύτηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στις φυλακές, την εξορία, την Κατοχή και την πολιτική προσφυγιά, όπου ο σ. Βάσος πρόσφερε με τη δράση του, μέσα από το λογοτεχνικό του έργο και, κυρίως, με τη δημοσιογραφική του πένα ως συντάκτης, μέλος της συντακτικής επιτροπής και ως αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» πολλές δεκαετίες, αλλά και από άλλα μετερίζια δημοσιογραφικά και στελεχικές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ.

Ολα αυτά αναδείχτηκαν στην εκδήλωση, τόσο μέσα από τις μεστές, γεμάτες πάθος ομιλίες του παλαίμαχου δημοσιογράφου Νίκου Καραντηνού, του αντιπροέδρου του Συνδέσμου, Γιώργου Τσαπόγα, και του εκπροσώπου της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ», Γιάννη Ζαγγανά, που αναφέρθηκαν στις αγωνιστικές παρακαταθήκες που μας άφησε, ιδιαίτερα, στη δημοσιογραφία. Παρακαταθήκες του κομμουνιστή δημοσιογράφου, του δάσκαλου και καθοδηγητή, όπως προβλήθηκαν μέσα και από τις άλλες παρεμβάσεις που έγιναν από συναγωνιστές που γνώρισαν το Βάσο Γεωργίου στην προσφυγιά, όπως ο Γιώργος Βελλάς, από το ΚΜΙΕΑ, από την Αχτίδα Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ, αλλά και από συντοπίτες που αναφέρθηκαν στην ποιότητα του χαρακτήρα του αγωνιστή. Μήνυμα του αδερφού του Θανάση Γεωργίου διάβασε η κόρη του Βάσου Μάχη Κορωναίου-Γεωργίου, ενώ διαβάστηκαν και μηνύματα του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολου, και του Μ. Αμελίδη. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο Νίκος Καραντηνός παρέδωσε στην κόρη του αγωνιστή, Μάχη, τιμητική πλακέτα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων για το Βάσο Γεωργίου.

Η εκδήλωση πλαισιωνόταν από βίντεο με στιγμές από την παρουσίαση του βιβλίου του Β. Γεωργίου στην ΕΣΗΕΑ, αλλά και φωτογραφικό υλικό απ' όλη, σχεδόν, την αγωνιστική του πορεία. Μέλη της θεατρικής ομάδας Αγίων Θεοδώρων, όπως και ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός, διάβασαν κείμενα του Βάσου Γεωργίου. Παρούσα στην εκδήλωση η Ειρήνη Ακαρέπη, Γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, ενώ, εκτός των άλλων, σεμνό «παρών» έδωσε και ο θεατρικός συγγραφέας Νότης Περγιάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ