ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Πρωτοβουλίες αγώνα για την ακτοπλοΐα

Καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο λιμάνι, μπροστά στα πορθμεία του Αργοσαρωνικού

Αγωνιστική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η αγωνιστική δημοτική Κίνηση του πρώτου λιμανιού της χώρας «Πειραιάς - Αναγέννηση» για την οργάνωση των αγώνων των κατοίκων των νησιών του Αργοσαρωνικού, των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων του Πειραιά ενάντια στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και συνολικά για την απόκρουση της πολιτικής υπέρ των εφοπλιστών που συνδιαμορφώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και από κοντά ο ΣΥΝ. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουν την Τετάρτη 21 Ιούνη στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση στο λιμάνι μπροστά στα πορθμεία του Αργοσαρωνικού.

Ταυτόχρονα το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μανουσογιαννάκη και της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» με υποψήφια δήμαρχο Πειραιά την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, καλούν όλους να παλέψουν για συγκρότηση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με καράβια που να είναι λαϊκή περιουσία, ώστε να δοθεί πραγματικά λύση στο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Το θέμα της «απελευθέρωσης» της ασυδοσίας των ακτοπλόων τόσο συνολικά στις θαλάσσιες μεταφορές όσο και ειδικότερα στις πορθμειακές γραμμές και οι οδυνηρές συνέπειες που έχει σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στα νησιά, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμα «δώρο» στο εφοπλιστικό κεφάλαιο καθώς τα πορθμεία αποτελούν έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς για τους εφοπλιστές, όμως στην ουσία πρόκειται για αστικές συγκοινωνιακές γραμμές που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενους, επαγγελματίες και εμπόρους.


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης στα «LIDL»

Η συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό τους σωματείο έδωσε απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Από την πρόσφατη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων έξω από το «LIDL» του Περισσού, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης
Από την πρόσφατη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων έξω από το «LIDL» του Περισσού, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης
Την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης στα σούπερ - μάρκετ «LIDL» Ειρήνης Πασχαλίδου πέτυχαν τα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αντιδρώντας άμεσα και αποφασιστικά στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Η εργαζόμενη είχε ενημερωθεί για την απόλυσή της την περασμένη βδομάδα, αφού είχε ζητήσει να μην παραβιαστεί το δικαίωμά της στο διάλειμμα. Απαντώντας στην τρομοκρατική ενέργεια της εργοδοσίας, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου έκαναν περιοδείες σε καταστήματα της αλυσίδας, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις. Με μια δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο κατάστημα του Περισσού όπου συνάντησαν έκδηλη τη συμπαράσταση των καταναλωτών, ξεκαθάρισαν στην εργοδοσία ότι θα τους βρει μπροστά της σε κάθε αντεργατικό της σχέδιο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει πόσο απαραίτητο είναι να δυναμώσει η συλλογική, οργανωμένη πάλη των εργαζομένων, ως ανάχωμα στην εργοδοτική ασυδοσία. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «με τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σούπερ-μάρκετ LIDL, με άμεση σύσκεψη όλων των εργαζομένων στα γραφεία του σωματείου και με δυναμική παρέμβαση στο κατάστημα του Περισσού μαζί με τους εργαζόμενους του LIDL, αλλά και με τη συμπαράσταση των εργαζομένων καταναλωτών καταφέραμε και σπάσαμε την τρομοκρατία της εργοδοσίας».

Και συμπληρώνει: «Η συλλογική δράση, η συσπείρωση στο σωματείο τους, η αλληλεγγύη των εργαζομένων στη συνάδελφό τους Ειρήνη Πασχαλίδου και η δυναμική παρέμβασή τους αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι μόνοι αγώνες που είναι χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται ποτέ».


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Συμβιβασμός με τη διαχείριση

Χρειάζεται ενιαίος αγώνας όλων όσοι πιστεύουν πως η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ

Με διάχυτο το πνεύμα συμβιβασμού με την υπάρχουσα κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία -που αποτελεί και αντανάκλαση του συσχετισμού των συνδικαλιστικών δυνάμεων - άρχισαν χτες οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της ΟΕΝΓΕ Βασίλης Λαοπόδης αναζήτησε λύσεις στα προβλήματα σε ένα «ισχυρό ευρωπαϊκό κίνημα», που θ' αντιπαρατεθεί με το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης. Σ' αυτό το κλίμα, ήρθε ως επιστέγασμα η ομιλία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος, όσον αφορά στα μισθολογικά θέματα των γιατρών πρόσφερε παχιά λόγια χωρίς αντίκρισμα. Επίσης, υποσχέθηκε συμμετοχή στη συζήτηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά, όταν ξεκινήσει ο διάλογος και την κάλυψη όλων των κενών θέσεων των γιατρών σε 3 - 5 χρόνια.

«Πηγή των δυσκολιών στα νοσοκομεία είναι η λειψή χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ για να υπογραμμίσει: «Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί, γιατί είναι βασική αρχή που διέπει τον προσανατολισμό της ΕΕ στην οποία ανήκουμε και η ελεύθερη χωρίς εμπόδια δράση του κεφαλαίου. Από εδώ εκπορεύεται και η γενικευμένη πολιτική για περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και η διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου και στον τομέα της Υγείας». Και ο Ορ. Κολοζώφ κατέληξε: «Η υπεράσπιση των όποιων κατακτήσεων και η διεκδίκηση λύσεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αναδείχνουν την ανάγκη της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να αναπτυχθεί ενιαία ο αγώνας όλων όσων πιστεύουν πως η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό καθώς και των εργαζομένων που τους αφορά. Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σ' αυτόν».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης τάχτηκε υπέρ της εκλογίκευσης της σχέσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για πολιτική αναβάθμισης του δημόσιου τομέα που θα συρρικνώνει τον ιδιωτικό τομέα - χωρίς να ταχτεί κατά της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας - μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Τόλιος. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν την Κυριακή.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ»: Τις οδυνηρές επιπτώσεις από την πολιτική διάλυσης των δημόσιων ψυχιατρικών δομών και της παράδοσης των ψυχικά πασχόντων στο έλεος της επιχειρηματικής δράσης φέρνει στο προσκήνιο η χτεσινή ανακοίνωση για το οριστικό κλείσιμο της ιδιωτικής Νευρολογικής - Ψυχιατρικής Κλινικής «Αγία Τριάς» στο Ηράκλειο Αττικής. Οι ιδιοκτήτες της κλινικής, στην οποία νοσηλεύονταν μέχρι πρότινος περίπου 170 ψυχικά πάσχοντες, έκλεισαν χτες οριστικά την κλινική αφήνοντας στο κενό τους 50 νοσηλευόμενους που παραμένουν στην κλινική, αλλά και απλήρωτους απ' τον περασμένο Μάρτη τους εργαζόμενους. Μάλιστα, δε φρόντισαν ούτε καν για τη σίτιση των ασθενών, την οποία από χτες ανέλαβε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης -που θα βάζει στην κλίνη του Προκρούστη βασικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων - ετοιμάζονται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα οι τραπεζίτες με την ΟΤΟΕ, όπως συμφωνήθηκε στη χτεσινή τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Απασχόλησης. Οι τραπεζίτες επιδιώκουν στις διαπραγματεύσεις να θέσουν θέμα αντεργατικών αλλαγών στο ωράριο. Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις, αναμένεται να κινηθούν στο επίπεδο της κατάπτυστης σύμβασης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ. Ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας και τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν τον αγώνα τους όχι μόνο για την υπογραφή σύμβασης αλλά και για τους όρους που θα περιλαμβάνει, οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.

ΠΟΕΕΠ: Για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναβλήθηκε χτες η δίκη των 16 συνδικαλιστών της ΠΟΕΕΠ στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της απουσίας των μηνυτών -εργοδοτών που εδώ και χρόνια προσπαθούν να κρατούν σε δικαστική ομηρία τους συνδικαλιστές του κλάδου. Στο πλευρό των διωκόμενων βρέθηκαν μαζικά οι εργαζόμενοι του κλάδου, που συμμετείχαν καθολικά σε 4ωρες στάσεις εργασίας. Συμπαραστάτης στον αγώνα τους βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Να ανακληθεί άμεσα η παράνομη απόλυση του Ν. Τσαούση, συνδικαλιστή της ΟΕΚΙΔΕ και προέδρου του Σωματείου Γουνεργατών Σιάτιστας, απαιτεί η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ. Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως η απόλυση στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να συμμορφωθούν και να πειθαρχήσουν στις αντεργατικές απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ προειδοποιεί ότι τέτοια φαινόμενα θα ενταθούν από δω και πέρα και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να υψώνουν φράγματα στην εργοδοτική ασυδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ