ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Νέα βήματα ενίσχυσης

Το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν τέθηκε στη συζήτηση, ενώ υπογράφτηκε σειρά σημαντικών συμφωνιών που ισχυροποιούν την Οργάνωση

Το προεδρείο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης που διαμορφώνεται σε σημαντικό μπλοκ επιρροής στην περιοχή και ευρύτερα

Associated Press

Το προεδρείο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης που διαμορφώνεται σε σημαντικό μπλοκ επιρροής στην περιοχή και ευρύτερα
Στη Σαγκάη της Κίνας πραγματοποιήθηκε χτες η ετήσια Συνάντηση Κορυφής των ηγετών των χωρών της ομώνυμης Οργάνωσης της Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Η Συνάντηση συνέπεσε με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ίδρυση αυτής της Οργάνωσης και συνοδεύτηκε με την υπογραφή νέων συμφωνιών ενίσχυσής της.

Καταρχήν, στη Συνάντηση πήραν μέρος όλοι οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΟΣΣ: Κίνα, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Καζαχστάν, Κιργιζία και Τατζικιστάν. Συζήτησαν αρχικά για περίπου δύο ώρες τις προοπτικές της ΟΣΣ. Στη συνέχεια, στις εργασίες συμμετείχαν και οι αντιπροσωπείες των χωρών - παρατηρητών της ΟΣΣ: Ιράν, Ινδία, Πακιστάν, Μογγολία, καθώς επίσης ως προσκαλεσμένος της Συνάντησης ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

Συνάντηση Πούτιν - Αχμαντινετζάν

Οι εκπρόσωποι δύο τουλάχιστον χωρών - παρατηρητών, της Ινδίας και του Πακιστάν, εκδήλωσαν για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των χωρών τους να γίνουν πλήρη μέλη της ΟΣΣ. Στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής κυριάρχησε η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν με τον Ιρανό ομόλογό του, Μ. Αχμαντινετζάν, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε μετά τη Συνάντηση ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και πως το Ιράν είναι έτοιμο για τις συνομιλίες στη βάση των προτάσεων της εξάδας (των 5 μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και της Γερμανίας). Από τη μεριά του, ο Ιρανός Πρόεδρος πρόσθεσε πως οι θέσεις της χώρας του και της Ρωσίας είναι παραπλήσιες, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ζήτησε από την ΟΣΣ να αποτρέψει τη δυτική επέμβαση σε βάρος του Ιράν.

Για το ίδιο θέμα, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στις πιέσεις της Δύσης, την ίδια ώρα που ο Ιρανός εκπρόσωπος από τη Βιέννη δήλωνε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί μια «φιλική λύση».

Νέες συμφωνίες της ΟΣΣ

Οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΟΣΣ υπέγραψαν τη «Διακήρυξη των πεντάχρονων της ΟΣΣ» και άλλα 9 ντοκουμέντα, που αφορούν στους τομείς της πληροφοριακής ασφάλειας, του λεγόμενου «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», στον τομέα της εκπαίδευσης, στα οργανωτικά ζητήματα της ΟΣΣ, καθώς επίσης στους τομείς της εμπορικής και χρηματιστικής συνεργασίας.

Από τα κυριότερα ντοκουμέντα φαίνεται πως είναι αυτό που αφορά στη λειτουργία της Γραμματείας της ΟΣΣ, που στο εξής θα εξετάζει το πώς προωθούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια της ΟΣΣ από τα κράτη - μέλη. Στόχος, σύμφωνα με τον Σ. Πριχόντκο, σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας της ΟΣΣ.

Τα κράτη της ΟΣΣ θα πραγματοποιήσουν, επίσης, την περίοδο 2007 - 2008 μια σειρά κοινές δραστηριότητες ενάντια στην «τρομοκρατία, στην απόσχιση και τον εξτρεμισμό».

Μεταξύ των συμφωνιών είναι και αυτή που προβλέπει τη συνεργασία των τραπεζικών συστημάτων των χωρών, αλλά και την εκπόνηση κοινών επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της ΟΣΣ.

Το σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί στο εξής η ΟΣΣ γίνεται πιο καθαρό από τις δηλώσεις των Προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας. Ετσι, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο έκανε λόγο στις δηλώσεις του για την ανάγκη υπογραφής στο μέλλον ενός πολυμερούς Συμφώνου της ΟΣΣ «καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας», κάτι που βέβαια παραπέμπει στην ενίσχυση του χαρακτήρα της ΟΣΣ στα ζητήματα της ειρήνης και ασφάλειας των χωρών της ΟΣΣ από ξένες επεμβάσεις.

Από τη μεριά του, ο Β. Πούτιν έκανε λόγο για τη δημιουργία στο μέλλον μιας «ενεργειακής λέσχης» στο πλαίσιο της ΟΣΣ, που θα φροντίζει για τη χρηματοδότηση διάφορων σχεδίων κατασκευής αγωγών μεταφοράς καυσίμων και άλλων σχεδίων που αφορούν στην εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Πρόεδρος του Ιράν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει άμεσα στη χώρα του μια ειδική συνάντηση των υπουργών ενέργειας των χωρών της ΟΣΣ.

Συνοπτικά, πέντε μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ΟΣΣ δείχνει ότι αποκτά σοβαρές βάσεις για την ενίσχυση της επιρροής της, όχι μόνο στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, αλλά σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή, κάτι που βέβαια ανησυχεί σοβαρά τις άλλες, κυρίαρχες σήμερα, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Ι.Π - Ε.Β.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσπάθειες «ανύψωσης ηθικού»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για «αρχή του τέλους για την αλ Κάιντα στο Ιράκ» μιλούσαν χτες Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, την περασμένη βδομάδα, βρέθηκαν πολλά έγγραφα και κατάλογοι που δείχνουν ότι «η οργάνωση νιώθει ήδη πιεσμένη», ενώ περιέχουν «πολλές πολύτιμες πληροφορίες». Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως φαίνεται, γίνονται σε μια προσπάθεια να αποδείξουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους ότι «αρχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση» και να αντιδράσουν απέναντι στο βομβιστικό κύμα που σάρωσε τη χώρα μετά το θάνατο του Ζαρκάουι, υποσκάπτοντας τις κατοχικές θριαμβολογίες.

Στο ίδιο πνεύμα, Αμερικανοί επιτελείς διατείνονταν ότι ο φερόμενος ως νέος ηγέτης της «αλ Κάιντα» είναι ο Αιγύπτιος Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, «γνωστός» στις κατοχικές δυνάμεις. Οι αμερικανικές αιτιάσεις δεν επιβεβαιώνονται αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που φιλοξενήθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, ο αντικαταστάτης του Ζαρκάουι λέγεται Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζίρ.

Ολα αυτά, πάντως, δε φαίνεται να πείθουν ούτε τους Ιρακινούς αλλά ούτε και τους Αμερικανούς. Δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και του NBC, μετά το θάνατο του Ζαρκάουι, στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 58% των Αμερικανών δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς Μπους ενώ το 53% πιστεύει ότι η κατάληξη του πολέμου δε θα είναι «θετική για την Ουάσιγκτον». Η δημοσίευση της δημοσκόπησης συνέπεσε με τη συμπλήρωση, επισήμως, 2.500 νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Ωστόσο, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ένα φάκελο περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το συμπληρωματικό αυτό ποσό, που ζητήθηκε πριν από τέσσερις μήνες από τον Πρόεδρο Μπους, ανέρχεται συνολικά σε 94,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα προστεθεί στις δαπάνες του οικονομικού έτους 2006.

Το συμπλήρωμα αυτό στον προϋπολογισμό που υιοθετήθηκε με ομοφωνία (98 ψήφοι υπέρ, 1 κατά) στην ψηφοφορία στη Γερουσία, περιλαμβάνει στρατιωτικές δαπάνες ύψους 65,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 4 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που προορίζονται για τους συμμάχους των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Από την άλλη, στη Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει «σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης», όπου πιθανότατα θα περικλείεται και το ενδεχόμενο διαλόγου με ορισμένες αντάρτικες ομάδες. Η ανακοίνωση αλ Μάλικι έγινε δεκτή μάλλον με δυσπιστία από τους περισσότερους Ιρακινούς.

Και επιθέσεις

Χτες, ένα 24ωρο μετά την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ολοι Μαζί», που στοχεύει στην πάταξη της αντάρτικης δράσης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, επικράτησε σχετική ηρεμία. Εξερράγη μόνο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώνοντας 3 πολίτες και τραυματίζοντας 14.

Την ίδια στιγμή, άλλες δύο «ύποπτες» επιθέσεις σημειώνονταν. Λίγο έξω από το Τικρίτ ένοπλοι ντυμένοι με την παραδοσιακή αραβική ενδυμασία άνοιξαν πυρ κατά σουνιτών προσκυνητών σε τέμενος σκοτώνοντας 4 και τραυματίζοντας 20. Σχεδόν ταυτόχρονα, στη Μπαακούμπα, επίσης, άγνωστοι ένοπλοι εκτελούσαν εν ψυχρώ 10 σιίτες εργαζόμενους, αφού σταμάτησαν το φορτηγάκι τους. Τέλος, κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον επικεφαλής του συμβουλίου της επαρχίας της Καρμπάλα, ως ύποπτο για «συνεργασία με τρομοκράτες».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα κλιμάκωση

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χθες στο Αφγανιστάν, όπου μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από ή μέσα σε λεωφορείο που μετέφερε Αφγανούς εργαζόμενους σε κατοχική στρατιωτική βάση εξερράγη το πρωί στην Κανταχάρ σε ώρα μεγάλης κίνησης, κομματιάζοντας το όχημα και σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 από τους επιβαίνοντες σ' αυτό. Αλλοι τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν χθες ότι η επίθεση αυτή, που αποτελεί ποιοτική κλιμάκωση της τακτικής των Ταλιμπάν - είναι η πρώτη φορά που γίνονται μαζικά στόχος Αφγανοί πολίτες που εργάζονται για τις δυνάμεις κατοχής - αποτελεί ένα καινούριο επεισόδιο στον πόλεμο, ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται στο Αφγανιστάν, όπου οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ήδη φέτος πάνω από 30 απώλειες. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί φέτος - κατά τον επίσημο απολογισμό - στις σφοδρότατες μάχες που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα.

Στόχος επίθεσης έγινε χθες άλλο ένα όχημα που μετέφερε εργαζόμενους για λογαριασμό τουρκικής κατασκευαστικής εταιρίας με αποτέλεσμα δύο Αφγανοί να βρουν το θάνατο και άλλος ένας να τραυματιστεί στην επαρχία Νιμρόζ.

Στο μεταξύ, επίσης χθες, στην επαρχία Γκάζνι, ένας δικαστής δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν και ο γιος του αγνοούνταν μετά από επίθεση αγνώστων.

Από την Οτάβα του Καναδά, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ επανέλαβε χθες για νιοστή φορά ότι το Σύμφωνο «δεν μπορεί να ανεχθεί το να αποτύχει στο Αφγανιστάν», διότι αυτό θα καταστεί εκ νέου «στρατόπεδο εκπαίδευσης για τους τρομοκράτες». Η κατοχική μυθολογία καλά κρατεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ