Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσπάθειες «ανύψωσης ηθικού»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για «αρχή του τέλους για την αλ Κάιντα στο Ιράκ» μιλούσαν χτες Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, την περασμένη βδομάδα, βρέθηκαν πολλά έγγραφα και κατάλογοι που δείχνουν ότι «η οργάνωση νιώθει ήδη πιεσμένη», ενώ περιέχουν «πολλές πολύτιμες πληροφορίες». Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως φαίνεται, γίνονται σε μια προσπάθεια να αποδείξουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους ότι «αρχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση» και να αντιδράσουν απέναντι στο βομβιστικό κύμα που σάρωσε τη χώρα μετά το θάνατο του Ζαρκάουι, υποσκάπτοντας τις κατοχικές θριαμβολογίες.

Στο ίδιο πνεύμα, Αμερικανοί επιτελείς διατείνονταν ότι ο φερόμενος ως νέος ηγέτης της «αλ Κάιντα» είναι ο Αιγύπτιος Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, «γνωστός» στις κατοχικές δυνάμεις. Οι αμερικανικές αιτιάσεις δεν επιβεβαιώνονται αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που φιλοξενήθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, ο αντικαταστάτης του Ζαρκάουι λέγεται Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζίρ.

Ολα αυτά, πάντως, δε φαίνεται να πείθουν ούτε τους Ιρακινούς αλλά ούτε και τους Αμερικανούς. Δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και του NBC, μετά το θάνατο του Ζαρκάουι, στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 58% των Αμερικανών δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς Μπους ενώ το 53% πιστεύει ότι η κατάληξη του πολέμου δε θα είναι «θετική για την Ουάσιγκτον». Η δημοσίευση της δημοσκόπησης συνέπεσε με τη συμπλήρωση, επισήμως, 2.500 νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Ωστόσο, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ένα φάκελο περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το συμπληρωματικό αυτό ποσό, που ζητήθηκε πριν από τέσσερις μήνες από τον Πρόεδρο Μπους, ανέρχεται συνολικά σε 94,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα προστεθεί στις δαπάνες του οικονομικού έτους 2006.

Το συμπλήρωμα αυτό στον προϋπολογισμό που υιοθετήθηκε με ομοφωνία (98 ψήφοι υπέρ, 1 κατά) στην ψηφοφορία στη Γερουσία, περιλαμβάνει στρατιωτικές δαπάνες ύψους 65,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 4 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που προορίζονται για τους συμμάχους των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Από την άλλη, στη Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει «σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης», όπου πιθανότατα θα περικλείεται και το ενδεχόμενο διαλόγου με ορισμένες αντάρτικες ομάδες. Η ανακοίνωση αλ Μάλικι έγινε δεκτή μάλλον με δυσπιστία από τους περισσότερους Ιρακινούς.

Και επιθέσεις

Χτες, ένα 24ωρο μετά την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ολοι Μαζί», που στοχεύει στην πάταξη της αντάρτικης δράσης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, επικράτησε σχετική ηρεμία. Εξερράγη μόνο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώνοντας 3 πολίτες και τραυματίζοντας 14.

Την ίδια στιγμή, άλλες δύο «ύποπτες» επιθέσεις σημειώνονταν. Λίγο έξω από το Τικρίτ ένοπλοι ντυμένοι με την παραδοσιακή αραβική ενδυμασία άνοιξαν πυρ κατά σουνιτών προσκυνητών σε τέμενος σκοτώνοντας 4 και τραυματίζοντας 20. Σχεδόν ταυτόχρονα, στη Μπαακούμπα, επίσης, άγνωστοι ένοπλοι εκτελούσαν εν ψυχρώ 10 σιίτες εργαζόμενους, αφού σταμάτησαν το φορτηγάκι τους. Τέλος, κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον επικεφαλής του συμβουλίου της επαρχίας της Καρμπάλα, ως ύποπτο για «συνεργασία με τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ