ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεράκι, δημιουργία και ελεύθερη έκφραση

Ξεκινάει την Παρασκευή 23 Ιούνη στο Αλσος Περιστερίου

«Πού αλλού να πάμε; Αυτό θα είναι δικό μας "πράγμα". Είναι ο μόνος χώρος που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ελεύθερα, να εκφραστούμε και να μιλήσουμε "ανοιχτά"». Με αυτά τα λόγια ο Μάρκος, μαθητής Λυκείου, εξηγεί γιατί εκείνος και οι «Strangers», ένα από τα δεκάδες μαθητικά συγκροτήματα, θα συμμετέχουν στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιούνη, στο Αλσος Περιστερίου, με κεντρικό θέμα: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα».

Την Παρασκευή, 23 του Ιούνη, στις 10 το βράδυ, θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ το Σάββατο στις 10 το βράδυ, θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Ηδη οι μαθητές υποδέχονται ζεστά τη δική τους γιορτή «μια γιορτή από μαθητές για μαθητές». Τα εισιτήρια πωλούνται μαζικά, προκειμένου να «βάλουμε το λιθαράκι μας στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που μας αφαιρεί το ένα δικαίωμα μετά το άλλο». Ετσι, στο Αλσος Περιστερίου, θα δοθούν συναυλίες από τουλάχιστον 30 μαθητικά συγκροτήματα από τα εξής σχολεία: 3ο ΕΛ Χαϊδαρίου, Λεόντειος, 1ο ΕΛ Γλυφάδας, 1ο ΕΛ Γκράβας, 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, 26ο ΕΛ Αθηνών (Μαράσλειος), Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης, 2ο ΕΛ Καισαριανής, 1ο, 4ο ΕΛ και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου, 5ο ΕΛ Νέας Σμύρνης, 17ο ΕΛ Αθήνας, 7ο ΕΛ Ζωγράφου, 40ό ΕΛ Γκράβας, 2ο, 12ο, 13ο, 14ο Περιστερίου, 1ο και 2ο ΕΛ Παπάγου, 3ο, 2ο και 5ο ΕΛ Χαϊδαρίου, ΤΕΕ ΣΕΛΕΤΕ, 2ο ΕΛ Ν. Ηρακλείου, ΕΛ Μεταμόρφωσης, 5ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, 6ο ΕΛ Ν. Σμύρνης, Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, ΕΛ Μελισσίων, 21ο ΕΛ Γκράβας, 2ο ΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΤΕΕ Περιστερίου, ΕΛ Π. Ψυχικού, ΕΛ Φιλοθέης,, 1ο ΕΛ Αγίας Παρασκευής, 1ο ΕΛ Αγίων Αναργύρων, 4ο ΕΛ Αιγάλεω, 3ο ΤΕΕ Σιβιτανίδειου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (23/6) θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο Ανθρωπος αυτός ο γίγας» και θα ακολουθήσει εκδήλωση - συζήτηση για τη μουσική και τον πολιτισμό, όπου θα συμμετάσχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας». Το Σάββατο (24/6) θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση για το σχολείο, τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, θα υπάρχει αφιέρωμα στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και θα προβληθεί η ταινία «Matsuka». Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με πανκ-ροκ συναυλία από τους «Τοξικά απόβλητα» και μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ακόμη θα υπάρχουν ειδικοί χώροι αφιερωμένοι σε θέματα, όπως, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η πρόταση της ΚΝΕ για το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για τις εξελίξεις στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και για τον «Οδηγητή». Η είσοδος και για τις δύο μέρες του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ.

  • Μαθητικό Φεστιβάλ, πραγματοποιεί η ΚΝΕ και στα Γιάννενα, την Παρασκευή 23 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Μαβίλη, με θέμα: «Στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής».
  • Επίσης, στην Κοζάνη, την Κυριακή 25 Ιούνη στις 8 μ.μ. στην πλατεία της πόλης, με θέμα: «Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα». Οι εκδηλώσεις του περιλαμβάνουν ομιλίες, συναυλίες, αφιέρωμα στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου.
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αύριο ξεκινούν οι εκδηλώσεις των ΤΕΙ

Από την αντίστοιχη εκδήλωση της Σπουδάζουσας που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο
Από την αντίστοιχη εκδήλωση της Σπουδάζουσας που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο
Με πολύ πλούσιο πρόγραμμα και ανεξάντλητη αγωνιστική διάθεση, ξεκινούν αύριο, Πέμπτη, 22 Ιούνη, οι διήμερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο χώρο του ΤΕΙ Αθήνας και ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών και στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι πύλες του φεστιβάλ ανοίγουν στις 7 μ.μ. με τη συνάντηση νέων δημιουργών.

Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία για τις εξελίξεις στην Παιδεία, ενώ στις 9.30 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

Παράλληλα, στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Το τραγούδι της Κάρλα», του Κεν Λόουτς και στις 10.30 μ.μ. η ταινία «Full Metal jacket», του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Η μέρα θα κλείσει με έντεχνο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ στις 10.30 μ.μ., ενώ στις 12 τη νύχτα στην εξέδρα θα ανέβει το συγκρότημα του Πέτρου Μαρκομιχάλη με αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι και ρεμπέτικο ξεφάντωμα.

Τη δεύτερη μέρα

Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ομιλία για το θέμα στις 9 μ.μ.

Στις 7 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Δευτέρες με λιακάδα» και στις 12 το βράδυ η ταινία «Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο και ο πόλεμος».

Στις 8 μ.μ. η θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας θα παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο, ενώ θα τραγουδήσουν τα ροκ συγκροτήματα «Αντίπερα Οχθη», «Εκτελούνται Εργα», «Ανεύθυνη Εταιρία» και «Funny Buzzy». Στις 12 το βράδυ στη σκηνή θα ανέβει ο Βασίλης Κορακάκης (γιος του Βαγγέλη Κορακάκη) με το συγκρότημά του για ρεμπέτικο ξεφάντωμα.

Και τις δύο μέρες στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει προβολή των αγώνων του Μουντιάλ, ενώ θα λειτουργούν επίσης εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, βιβλίου, τουρνουά πινγκ-πονγκ και τουρνουά σκάκι.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύει
Σήμερα Τετάρτη
  • Στο Βόλο, στο «Θόλο» της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. με προβολή ταινίας, στις 7 μ.μ. ακολουθεί συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και η προοπτική του αγώνα μας», στην οποία εισηγητής θα είναι ο Β. Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στις 9 μ.μ. θα γίνει συναυλία από φοιτητικά, ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Μακεδονομάχων, με θέμα τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ και η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και στέλεχος του ΠΑΜΕ.
  • Επίσης, στο ΤΕΙ Χαλκίδας, εκδήλωση αφιερωμένη στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.
Τις επόμενες μέρες
  • Αύριο, Πέμπτη 22 Ιούνη, εκδήλωση - εξόρμηση, στο πολυκατάστημα «ATTICA» στην Αθήνα, στις 7 μ.μ.
  • Επίσης αύριο, Πέμπτη 22 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσουν η Γεωργία Καλαντζάκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος, υπεύθυνος του εναλλακτικού θεραπευτικού προγράμματος «Αργώ», του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
  • Την Παρασκευή 23 Ιούνη, στο Κορωπί, στην πλατεία Γυμνασίου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής, αύριο Πέμπτη, διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ με ομάδες της περιοχής, στο 2ο Δημοτικό Κορωπίου. Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα βραβευτούν την ημέρα της εκδήλωσης.
  • Την Παρασκευή 23 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία της Δεσκάτης Γρεβενών, με θέμα το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Γράμμο.
  • Την Τρίτη 27 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία των Γρεβενών, με θέμα το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Γράμμο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ