ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντισταθείτε στη φοροληστρική πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τα επίσημα στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος του 2005 και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση, σημειώνει:

«Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας για τη φορολογία εισοδήματος του 2005 αποκαλύπτουν πως το ταξικό φορολογικό σύστημα εξελίσσεται προκλητικά σε ακόμα πιο άδικο και επώδυνο για τους εργαζομένους, προς όφελος του κεφαλαίου και με τη συνεργία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας, οι φόροι που πληρώθηκαν το 2005 (για τα εισοδήματα του 2004) αυξήθηκαν για τους μισθοσυντήρητους 22,03%, για τους συνταξιούχους 29,30%. Μεγάλες ήταν και οι αυξήσεις των φόρων για τους μικρομεσαίους αγρότες, τους μικρούς ελευθεροεπαγγελματίες.

Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν επιπλέον - σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο - πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αντίθετα, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας, παρά την τεράστια κερδοφορία τους, πλήρωσαν τον ίδιο φόρο με το 2004.

Στην πραγματικότητα, η φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν στις παραπάνω αυξήσεις συνυπολογιστούν: Η αύξηση της έμμεσης φορολογίας με την αύξηση του ΦΠΑ, οι μεγάλες αυξήσεις που επέβαλαν στην τελευταία 4ετία οι δήμαρχοι της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η εμπορευματοποίηση των Παιδείας, Υγείας κ.ά.

Ολα αυτά, εκτός των άλλων, καταδεικνύουν το πόσο μεγάλη είναι η κοροϊδία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τους εργαζομένους, αφού υποστήριξαν ως γενναιόδωρη την αύξηση των 77 λεπτών τη μέρα που συμφώνησε η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ! Σ' αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της κυβέρνησης για νέα αύξηση κατά 5,7% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη από 1η Ιούλη αποτελεί νέο βήμα ληστρικής επίθεσης κατά του λαϊκού εισοδήματος.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αποφασιστικά και οργανωμένα τον τεράστιο πλούτο που παράγουν και τώρα τον καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο.

Να συσπειρωθούν στο ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας:

  • Να φορολογηθεί η πλουτοκρατία.
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ. Να καταργηθεί η έμμεση φορολογία (ΦΠΑ) στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα. Να καταργηθούν τα διόδια.
  • Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ για τον άγαμο εργαζόμενο. 30.000 ευρώ για την εργατική οικογένεια προσαυξημένα με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Δωρεάν και σύγχρονες κοινωνικές παροχές.

Η αγανάκτηση δε φτάνει, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν δεν αποδυναμωθούν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να αξιοποιήσουν την ευκαιρία των τοπικών εκλογών και να καταψηφίσουν τους υποψηφίους τους και στον Α΄ και στο Β΄ γύρο. Να ψηφίσουν τους συνδυασμούς που συμμετέχει το ΚΚΕ μαζί με άλλες αγωνιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις».

ΜΗΔΕΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Χωρίς ρεύμα οι αγρότες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των αγροτών του Δήμου Μηδέας Αργολίδας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται:

«Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει οδηγήσει τους αγρότες του Δημοτικού Διαμερίσματος Παναρίτη του Δήμου Μηδέας του Ν. Αργολίδας, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων για την καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός πριν από δυόμισι χρόνια στο φυτικό κεφάλαιο και στην ηρτημένη παραγωγή πριν από ένα εξάμηνο, αν και έχει τελειώσει το εκτιμητικό έργο και έχουν αποσταλεί οι σχετικές καταστάσεις στους δικαιούχους. Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης οι πληγέντες αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς άρδευσης της ΔΕΗ η οποία προβαίνει στη διακοπή ρεύματος με ολέθριες συνέπειες και για την τρέχουσα παραγωγή».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να εξοφληθούν οι δικαιούχοι αγρότες;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων των πληγέντων αγροτών;
«ΛΕΥΚΕΣ» ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Αναμένεται «πόλεμος» στη λιανική

Στη «δίνη» σκληρού ανταγωνισμού εισέρχεται η λιανική αγορά και των λεγόμενων «λευκών» ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, κουζίνες, μικρές συσκευές κλπ.), σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην οποία επισημαίνεται ότι «αρκετές νέες επιχειρήσεις θα εισέλθουν στον κλάδο εμπορίας "λευκών" ηλεκτρικών συσκευών». Η ανταγωνιστική τιμολόγηση, οι προσφορές και οι δόσεις θα αποτελέσουν τα «όπλα» που θα χρησιμοποιηθούν σ' αυτήν τη «μάχη», η οποία, όμως, δεν εκτιμάται ότι θα αγγίξει και την αγορά προμηθευτών - χονδρεμπόρων, κυρίως επειδή οι κυριότερες βιομηχανίες εκπροσωπούνται ήδη στην Ελλάδα. Στη λιανική αγορά, αναμένεται η δημιουργία νέων ομίλων, επεκτάσεις δικτύων καταστημάτων, ένταση της διαφημιστικής προβολής κλπ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η κατανάλωση «λευκών» συσκευών αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο 1998 - 2003 (μέσος ρυθμός αύξησης 5,4%), παρόλο που η διάρκεια ζωής αυτών των συσκευών είναι μεγάλη και συνακόλουθα η αντικατάστασή τους αργεί. Το ΙΟΒΕ αποδίδει την αύξηση της ζήτησης στην αύξηση του ...διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία δεν προκύπτει από ...πουθενά εάν εξεταστούν τα επίπεδα αυξήσεων στους μισθούς την ίδια περίοδο. Αντίθετα, σημειώθηκε έξαρση της τακτικής των δόσεων - προσφορών, όσο και της χρήσης πιστωτικών καρτών, που είναι και οι πιθανότεροι λόγοι για την αύξηση της ζήτησης.

Η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή αυτών των συσκευών (κατασκευή και συναρμολόγηση) μεταξύ 2000 - 2005 σημείωσε διακυμάνσεις, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 9,4%. Ωστόσο, μεταξύ 1996 - 2003, η συμμετοχή του κλάδου στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας ήταν μόλις 1,4%. Ο κλάδος εμπορίας αυτών των συσκευών αναπτύχθηκε με ετήσιους ρυθμούς 11,5% και το 2003 η αξία της αγοράς διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ