ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Διώκεται κομμουνίστρια δασκάλα για τις ιδέες της
  • Αντιδραστικός δήμαρχος διαμερίσματος της Πράγας ζητάει ακόμα και έρευνα για το πώς και τι διδάσκει στους μαθητές της και «ανάκριση» των ίδιων για τις γνώσεις τους!!!
  • Η εκπαιδευτικός Μάρτα Σεμέλοβα είναι πρόεδρος της ΕΠ της Πράγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας

Ο αντικομμουνιστικός κατήφορος στην Τσεχία δεν έχει σταματημό. Μετά από όσα έχουν συμβεί με την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, την πρόσφατη βρώμικη καμπάνια «Σκοτώστε έναν κομμουνιστή, υποστηρίξτε την ειρήνη» ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, στις φετινές εκλογές στις 2 - 3 Ιούνη, τη δολοφονική επίθεση και το σοβαρό τραυματισμό του αντιπροέδρου του κόμματος Γίρζι Ντολέις, ήρθε ένα νέο κρούσμα που εμβαθύνει την αντικομμουνιστική επίθεση.

Αυτή τη φορά, θύμα είναι η Μάρτα Σεμέλοβα, πρόεδρος της Επιτροπής Πόλης της Πράγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, δασκάλα στο επάγγελμα, στο δημοτικό διαμέρισμα 12 της πόλης. Συγκεκριμένα, ασκήθηκε εναντίον της ποινική δίωξη από τη δημοτική αρχή του διαμερίσματος για τις δημόσιες τοποθετήσεις και σε ΜΜΕ, όπου κατηγορείται με βάση την παράγραφο 261α του Ποινικού Κώδικα ότι «διαδίδει ιδέες που οδηγούν στην παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου γιατί αρνείται δημόσια τη γενοκτονία που γνώρισε η ανθρωπότητα από τον κομμουνισμό». Ετσι διατυπώνεται η κατηγορία, γιατί η Μάρτα Σεμέλοβα υπερασπίζεται σθεναρά το σοσιαλισμό και μιλάει για τη θετική εμπειρία που αυτός έδωσε στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία.

Η αντικομμουνιστική επίθεση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή από το γεγονός ότι ο δήμαρχος του συγκεκριμένου διαμερίσματος και στέλεχος του λεγόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών», ονόματι Πετρ Χάνα, ζητάει παραπέρα από τις εκπαιδευτικές αρχές της χώρας τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Και τι ζητάει: Να ερευνηθεί ο τρόπος που η συγκεκριμένη δασκάλα διδάσκει και επίσης, άκουσον - άκουσον(!), να διαπιστωθεί τι γνώσεις έχουν πάρει οι μαθητές της στο σχολείο.

Αφορμή, για να πάρει αυτή η υπόθεση τέτοια διάσταση, ήταν και οι δηλώσεις που έκανε η Σεμέλοβα στη συντηρητική εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νόβινι», όπου απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «σήμερα το παρελθόν εξετάζεται με προκατάληψη και συγκεκριμένη σκοπιμότητα, ενώ η ιστορία διαστρεβλώνεται, ενώ κάθε εποχή πρέπει να εξετάζεται στις συγκεκριμένες ιστορικές και διεθνείς συνθήκες». Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το τι λέει στους μαθητές της για την πριν το 1989 περίοδο (δηλαδή, πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού), απάντησε: «Τους λέω αυτό που έζησα και αισθάνθηκα εγώ».

Μετά από αυτό, ...δαιμόνιος ρεπόρτερ από το επίσης συντηρητικό περιοδικό «Ρέσπεκτ», μάλλον σε ρόλο «επιθεωρητή εκπαίδευσης» πήγε στο σχολείο όπου δουλεύει η κομμουνίστρια δασκάλα για να «βγάλει λαβράκι», μιλώντας με την διευθύντρια και γονείς μαθητών της. Οι απαντήσεις που πήρε ήταν ότι πρόκειται για πολύ καλή παιδαγωγό και ότι τους γονείς δεν τους νοιάζουν οι πολιτικές της απόψεις, αλλά ότι είναι αντικειμενική και βοηθάει τα παιδιά να σκεφτούν. Μάλιστα, όπως δημοσιεύτηκε στην αριστερή εφημερίδα «Χαλό Νοβίνι», από σύσκεψη γονέων στην τάξη όπου διδάσκει η Σεμέλοβα, οι ίδιοι οι γονείς είπαν ότι τους ενοχλεί πολύ περισσότερο ότι τα δύο παραπάνω έντυπα δημοσίευσαν αισχρά υβριστικά μηνύματα που φτάνουν στο σχολείο για την εκπαιδευτικό.

Τη νέα αυτή επίθεση ενάντια στο στέλεχος του κόμματος καταδικάζει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, που εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Μάρτα Σεμέλοβα όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας.

Θυμίζουμε ότι πριν το τελευταίο περιστατικό, το ΚΚΕ έχει καταδικάσει την αντικομμουνιστική υστερία στην Τσεχία και πρόσφατα το θέμα έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Βιντεοπαιχνίδι επέμβασης προκαλεί οργή

Ο επικοινωνιακός πόλεμος των ΗΠΑ μέσα από τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών χειραγώγησης

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του «παιχνιδιού». Οι «Ράμπο» καίνε τα πάντα
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του «παιχνιδιού». Οι «Ράμπο» καίνε τα πάντα
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Μέγιστη οργή, και δικαίως, έχει προκαλέσει στη Βενεζουέλα ένα αμερικανικής κατασκευής βιντεοπαιχνίδι που δείχνει το Καράκας στις φλόγες στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ με στόχο την απελευθέρωση της χώρας από έναν «τύραννο διψασμένο για εξουσία», που παραπέμπει ευθέως στον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες.

Το παιχνίδι, που έχει τον τίτλο «Μισθοφόροι 2: Ο κόσμος στις φλόγες», δείχνει «τη μεγάλη διαστροφή της αμερικανικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «φωλιά γκάνγκστερ, λαθρεμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να προκαλέσει πραξικόπημα κατά του Τσάβες.

Το νέο βιντεοπαιχνίδι είναι το δεύτερο μέρος σειράς (η πρώτη εξελίσσεται στη Χερσόνησο της Κορέας) και πρωταγωνιστής είναι ένας «πολέμαρχος» που θέλει να πάρει τον έλεγχο της Βενεζουέλας και των πετρελαίων της και φυσικά Αμερικανοί κομάντος σπεύδουν να εισβάλουν ώστε να διασώσουν τη χώρα!

Οι δημιουργοί του νέου παιχνιδιού της εταιρίας «Pandemic Studios», η οποία εδρεύει στο Λος Αντζελες, διέψευσαν πάντως ότι επηρεάστηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους έναντι της Βενεζουέλας στην κατασκευή των «Μισθοφόρων».

«Τα στούντιο της "Pandemic" εργάζονται στον τομέα της διασκέδασης. Δεν είχαμε ποτέ κάποια επαφή με οποιαδήποτε αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία για το θέμα της παραγωγής του παιχνιδιού» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Εντούτοις, δύσκολα πείθει... Χαρακτηριστικά, η Μέρι ΜακΕλβίν σημείωσε στο Vheadline.com ότι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι της «Pandemic Studios» δημιουργεί στον παίκτη την εντύπωση ότι «εισβάλλει στη Βενεζουέλα». Αναφερόμενος στο παιχνίδι, ο Ισμαελ Γκαρσία, μέλος του Κογκρέσου της Βενεζουέλας, σχολίασε ότι «νομίζω πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει πώς να διεξάγει εκστρατείες ψυχολογικής τρομοκρατίας, ώστε να μπορεί να επιτύχει διάφορα πράγματα εν καιρώ».

Η ΜακΕλβίν εκτιμά ότι ο Γκαρσία δεν έπεσε και πολύ έξω: Η έρευνά της αποκάλυψε σχέσεις ανάμεσα στον CEO της «Pandemic», Τζος Ρέζνικ, και την κυβέρνηση Μπους. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «United Press International» (UPI) το Μάιο του 2005, «ο στρατός των ΗΠΑ πλήρωσε μια κατασκευάστρια παιχνιδιών 4 εκατ. δολάρια προκειμένου να αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο αποδείχτηκε αποτυχία... αλλά απέφερε εκατομμύρια στην εταιρία που το ανέπτυξε». Ενώ, σύμφωνα με το ABC News, το παιχνίδι «Full Spectrum Warrior» (Πολεμιστής Πλήρους Φάσματος) «είχε σχεδιαστεί για να εκπαιδευτεί το επόμενο κύμα των νεοσύλλεκτων, που έχουν μεγαλώσει με βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιώντας επίσημες στρατιωτικές τακτικές και διαδικασίες, όμως το εργαλείο αυτό κρίθηκε απαρχαιωμένο πριν χρησιμοποιηθεί από το Στρατό». Και ο ίδιος ο Ρέζνικ είπε ότι «είχαμε ειδικούς που είχε ορίσει ο στρατός για την ανάπτυξή του από την αρχή έως την αποπεράτωσή του». Και πρόσθεσε: «Δεν ήταν το μόνο παιχνίδι που μας ζήτησε ο στρατός των ΗΠΑ».

ΡΩΣΙΑ
Ο κατήφορος της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Για μια ακόμη φορά, αναβλήθηκε η πολύκροτη δίκη 4 γιατρών της 20ής κλινικής της Μόσχας, που κατηγορούνται από τις αστυνομικές αρχές ότι σχεδίαζαν τη μεταμόσχευση νεφρών από ζωντανό ασθενή σε άλλον, με σκοπό, βέβαια, να κερδίσουν χρήματα. Οι 4 γιατροί έχουν δύο φορές αθωωθεί από δικαστήρια της Μόσχας, αλλά και τις δύο φορές το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ακυρώσει τις αποφάσεις, κάνοντας δεκτές τις σχετικές αιτήσεις της εισαγγελίας της Μόσχας, ζητώντας εκ νέου την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα γεγονότα, με βάση την κατηγορία, έχουν ως εξής: στις 11 Απρίλη 2003 οι αστυνομικές αρχές, μετά από πληροφορίες που είχαν, διέκοψαν εγχείρηση που έκαναν οι συγκεκριμένοι γιατροί με στόχο την αφαίρεση των νεφρών, χωρίς να υπάρχει ο κλινικός θάνατος του ανθρώπου που τον είχαν ετοιμάσει για εγχείρηση.

Το γεγονός είναι ενδεικτικό για το πού έχει οδηγήσει τον τομέα της Υγείας στη Ρωσία η παλινόρθωση του καπιταλισμού και η επιβράβευση της «ηθικής αξίας» του: «Ο θάνατός σου, είναι η ζωή μου!»


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ