ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Οχι» σε όλα τα ναρκωτικά απ' όλη την Ελλάδα

Αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα στον υπουργό Υγείας με τις θέσεις και τις προτάσεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και των αγωνιστικών δημοτικών συνδυασμών

...και εντός του υπουργείου
...και εντός του υπουργείου
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών προχώρησαν χτες μέλη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών σε 61 Δήμους και 5 Κοινότητες του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, έφτασε έξω από το υπουργείο Υγείας λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όπου και ξεδίπλωσε πανό με το σύνθημα «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ». Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στον οποίο και επέδωσε το υπόμνημα με τις θέσεις, τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της ΝΑΣ και των δημοτικών συνδυασμών για το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Μετά τη συνάντηση, ο Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε: «Συναντηθήκαμε με τον κύριο υπουργό και με τους συνεργάτες του με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Είμαστε σε διαφορετικό μήκος κύματος. Εχουμε ριζική αντίθεση με τις επιλογές οι οποίες σε μια πορεία οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και αυτού του τομέα. Θεωρούμε ότι χρειάζεται αγώνας, πάλη, σύγκρουση με τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στα ναρκωτικά. Παλεύουμε για την πρόληψη. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τις κοινότητες με τα στεγνά προγράμματα. Γιατί θεωρούμε ότι τα υποκατάστατα όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν τους κινδύνους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση: Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Η αντιπροσωπεία εκτός του υπουργείου Υγείας...
Η αντιπροσωπεία εκτός του υπουργείου Υγείας...
Στο υπόμνημα που επιδόθηκε τονίζεται η ανησυχία για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, η οποία, στις μέρες μας, έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις. Υπογραμμίζεται ότι «τα ναρκωτικά είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας που αυξάνεται η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων, η αλλοτρίωση, η φθορά αξιών και ιδανικών, κυρίως της νεολαίας, που αναγορεύεται το κέρδος και ο ατομικισμός σε υπέρτατη αξία, που προωθείται η ναρκωκουλτούρα και γενικά η κουλτούρα της σήψης και της παρακμής».

Οι αγωνιστικοί συνδυασμοί περιγράφουν την κατάσταση με συγκεκριμένα στοιχεία και δείχνουν τους ενόχους στο πρόσωπο της πολιτικής της ΕΕ. Σημειώνεται πως επιχειρείται να ιδιωτικοποιηθεί η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης, «ενώ με ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής της ΝΔ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει χωρίς θεραπευτικά προγράμματα». Οι αγωνιστικοί συνδυασμοί απέναντι σε όλα αυτά προβάλλουν «την αγωνιστική στάση ζωής, με οράματα και αξίες, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση κι εξόρμηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών πραγματοποίησε χτες το απόγευμα μαζικά στο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, προτρέποντας για μία αγωνιστική στάση ζωής ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για μία ζωή δημιουργική κι αγωνιστική.

Τα μέλη της ΝΑΣ κι ο υποψήφιος νομάρχης στάθηκαν για αρκετή ώρα στην περιοχή της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη με τραπεζάκι και προπαγανδιστικό υλικό. «Οι λύσεις στο πρόβλημα», σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας, «δε βρίσκονται στη λογική της καταστολής ή της διαχείρισης. Η πολιτική "περιορισμού της βλάβης" είναι σε βάρος της θεραπείας και της πρόληψης. Δε φτάνει μόνο η ενημέρωση. Σήμερα απαιτείται ενεργητική αντίσταση, αγωνιστική δράση ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Καμία ανοχή σε αυτούς που επιχειρούν να εμπορευματοποιήσουν την ανθρώπινη δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο. Εμπρός όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά».

Από την εξόρμηση της ΝΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Από την εξόρμηση της ΝΑΣ στη Θεσσαλονίκη
«Υποτροπιάζει» η κυβερνητική πολιτική

Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης με την ταυτόχρονη επιβολή νοσηλίων στα ασφαλιστικά ταμεία

Στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης με έμφαση στην υποκατάσταση και στην επιβολή νοσηλίων για τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί η «Νέα Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά», που ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Κώστα Μπάλα.

Βέβαια, μόνο κατ' επίφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νέα η «εθνική στρατηγική», αφού αποτελεί επανάληψη και ανακύκλωση των αποτυχημένων πολιτικών που είχαν εκπονηθεί και εφαρμοστεί με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε πολλά σημεία... υποτροπιάζει επικίνδυνα, καθώς «εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2005 - 2012», όπου η ουσιοεξάρτηση και μάλιστα η ηρωινοεξάρτηση αντιμετωπίζεται ως νόσος με την «αναγκαία επιλογή μιας ορθολογικής και αληθώς ολιστικής θεραπευτικής διαδικασίας».

Ετσι, οι κοινωνικές αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα μένουν στο απυρόβλητο και για το «δικαίωμα στη θεραπεία» δίνεται έμφαση στην υποκατάσταση με την ταυτόχρονη εκχώρησή της στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως είπε ο Κώστας Μπάλας, έχει γίνει εκ νέου επεξεργασία του Σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο τέως υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, και είχε επιστραφεί απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας ως μη επιδεχόμενο διορθώσεων. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπάλα θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες απεξάρτησης δήμοι, νομαρχίες, ιδιώτες, μη κερδοσκοπικές και εθελοντικές οργανώσεις, η Εκκλησία και όλοι όσοι θα πληρούν «τους όρους και προϋποθέσεις ιδρύσεως και λειτουργίας αυτών των Μονάδων», όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό δομών με προϋπολογισμό, το απαραίτητο προσωπικό και να περιγράφει τους στόχους. Ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για συνταγογράφηση υποκαταστάτων από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ ο Κ. Μπάλας αναφέρθηκε σε «3-4 ειδικά κέντρα απ' τα οποία θα περνάνε οι χρήστες, θα κρίνονται ότι είναι εξαρτημένοι και θα παίρνουν μια πράσινη κάρτα με την οποία θα πηγαίνουν μόνο σε ένα κέντρο». Για τη σωματική αποτοξίνωση - που λυμαίνονται οι διάφορες κλινικές - ο Κ. Μπάλας ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μόνο ένα δημόσιο κέντρο, στον «Ευαγγελισμό», ενώ έκανε μόνο μια απλή αναφορά στη λειτουργία των στεγνών προγραμμάτων.

Χαράτσι στα Ταμεία

Την περασμένη Κυριακή, ο γραμματέας της Γραμματείας της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Κώστας Κιλτίδης, με γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι οι «θεραπευτικές κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν χαρακτήρα καθολικότητας και πλουραλισμού με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών φορέων».

Απαντώντας στο ερώτημα του «Ρ» σε τι θα συνίσταται η συμμετοχή των Ταμείων, ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι υπάρχει συζήτηση με τον υπουργό Απασχόλησης και τους διοικητές των Ταμείων να επιβληθεί νοσήλιο, ενώ τους ανασφάλιστους θα τους αναλάβει ο ΟΚΑΝΑ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Απαντώντας στο ερώτημα του «Ρ» πώς μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό ένα έργο όταν - σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - έχει μειωθεί στα 14 χρόνια - από 15,5 - η μέση ηλικία εγκατάλειψης του σχολείου απ' τα παιδιά που μπλέκουν στα ναρκωτικά, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε ως απάντηση το νέο σχέδιο λέγοντας: «Ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός και η όλη πολιτική κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «όλη αυτή η πολιτική θέλει το χρόνο της».

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Χιλιάδες στις εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις στην Κέρκυρα

Πέτροβας Σπύρος

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις στην Κέρκυρα
Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών και δεκάδες φορείς από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης(μεταξύ των οποίων ο Δήμος Φαιάκων, Κέρκυρας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) του αθλητισμού και του πολιτισμού (Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ, Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Κέρκυρας κ.ά.), νεολαιίστικοι σύλλογοι, συνδικαλιστικοί και εργατικοί φορείς (Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών κ.ά.) συμμετείχαν και συνέβαλαν στις εκδηλώσεις του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στην Κέρκυρα, που έγιναν στις 23 και 24 Ιούνη. Συνολικά πήραν μέρος 90 φορείς και μόνο την πρώτη μέρα μοιράστηκαν 3.000 προκηρύξεις.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣΥ, Μπάμπης Χαραλάμπους.

«Να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, προς τους εξαρτημένους που κολυμπούν στη δίνη των ουσιών και της εξάρτησης, ότι μπορούν, προς την πολιτεία που έχει τη δύναμη αλλά πρέπει να έχει και τη θέληση να επεξεργαστεί ειδικά προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης με μακροχρόνιο ορίζοντα που να αφορούν την ανεργία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα, Νίκος Περρός.

Πέτροβας Σπύρος

«Σήμερα αυτή η εκδήλωση οφείλει να είναι αφετηρία για τη δημιουργία ενός ευρύτατου κοινωνικού κινήματος ενάντια στις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Μάστορας, αντιπρόεδρος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα, αναφερόμενος στη διακήρυξη του ΕΣΥΝ επισήμανε την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και την ανάπτυξη των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών.

Αντίστοιχα στη Θεσπρωτία εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τοπικού παραρτήματος του ΕΣΥΝ. Κυριάρχησε η ερασιτεχνική δημιουργία, η καθοριστική συμβολή νέων ανθρώπων στην επιτυχία των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνανε την προσφορά μουσικών παραδοσιακών σχημάτων, καλλιτεχνών της περιοχής που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στις εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό μήνυμα αγωνιστικής στάσης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για ζωή χωρίς ναρκωτικά, έστειλαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες του Συλλόγου «Στοργή» με τον αγώνα δρόμου και τη διεξαγωγή σφαιροβολίας που πραγματοποίησαν, ενώ έγινε και επίδειξη καράτε με παιδιά να δίνουν «χτυπήματα» σε όλα τα ναρκωτικά.

Κεντρικές ομιλίες έκαναν οι Γιάννης Παπάζογλου, μέλος του παραρτήματος ΕΣΥΝ Ηγουμενίτσας, και Θάνος Κανιάρης μέλος της Γραμματείας του ΕΣΥΝ.

Το Σάββατο το πρωί 25 αθλητές - που διέσχισαν κολυμπώντας απόσταση 22 χιλιομέτρων - ξεκινώντας από τη Σαγιάδα και τερματίζοντας στην Κέρκυρα - έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στις εκδηλώσεις του διημέρου. Για την ιστορία, πρώτος τερμάτισε ο Στογιανόφσκι Ιλία από την ΠΓΔΜ, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές και άλλους φορείς βραβεύτηκαν σε εκδήλωση σε νυχτερινό μαγαζί της Κέρκυρας, στο Παλαιό Φρούριο.

Να ενταθεί η πάλη

Την ανάγκη έντασης της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά επισήμαναν, οι Β. Μπούτας, υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας και Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας και νυν υποψήφιος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στα πλαίσια της κοινής αντίληψης που διέπει τους δύο αγωνιστικούς συνδυασμούς για τις αιτίες του προβλήματος και τις προτάσεις διεξόδου.

Ειδικότερα, για το Δήμο Καρδίτσας ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε: «Με τις δυνατότητες που διαθέτουμε σαν Δήμος Καρδίτσας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την πρωτογενή πρόληψη με σαφή ανάδειξη των αιτιών και όχι των αποτελεσμάτων της τοξικομανίας. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια των φορέων της πόλης που έχει την ίδια, με τη δική μας, στόχευση».

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου οι δύο υποψήφιοι εξέφρασαν την άποψή τους πως απαιτείται η θεσμοθέτηση πανελλαδικού στρατηγικού προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης, τονίζοντας, ότι παραμένει ισχυρή η απόφαση πάλης για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν τα νιάτα στην αποχαύνωση και το θάνατο.

Πληρώνουν την αναλγησία

Η εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία των αρμόδιων φορέων αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά, χτες, όταν η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ», ανακοίνωσε ότι το μοναδικό τμήμα σε όλη την Ελλάδα, το Τμήμα Μητέρων Τοξικομανών και των ανήλικων παιδιών τους, οδηγείται αναγκαστικά σε αναστολή της λειτουργίας του λόγω της έλλειψης προσωπικού. Τη στιγμή μάλιστα που η προσέλευση στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα διαρκώς αυξάνεται.

Αύξηση παρατηρείται σε όλα τα Συμβουλευτικά Κέντρα του «18 ΑΝΩ». Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Στο Συμβουλευτικό Σταθμό το 2005 προσήλθαν 1.183 άτομα (569 για πρώτη φορά), το α΄ πεντάμηνο του 2006, 628 (335 για πρώτη φορά).
  • Στο Κέντρο Υποδοχής Γυναικών και Μητέρων η τάση είναι επίσης σταθερά αυξητική. Το πρώτο πεντάμηνο του 2006, 185 άτομα (71 για πρώτη φορά), ενώ το πρώτο πεντάμηνο 2005, 148 άτομα (55 για πρώτη φορά).
  • Το 2004 το ποσοστό των μητέρων και των εγκύων επί του συνόλου των θεραπευόμενων ήταν 5,9%. Το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,34%, το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15,67%.
  • Στο Τμήμα Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Θεραπείας προσήλθαν 533 άτομα και στο νέο τμήμα οικογένειας που μόλις άνοιξε, 600 άτομα, στο Τμήμα Εφήβων και νέων 737 άτομα.

«Είναι φανερό ότι τα προγράμματα που ήδη λειτουργούν δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις αυξητικές τάσεις της ζήτησης. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέα προγράμματα απεξάρτησης στα πλαίσια του ΕΣΥ. Η απεξάρτηση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Αντίθετα γινόμαστε μάρτυρες της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα στην απεξάρτηση. Ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν χωρίς άδεια, πατούν πάνω στα κενά του δημοσίου και κερδοσκοπούν πάνω στον τεράστιο πόνο των τοξικομανών και των οικογενειών τους», επισήμανε η Κ. Μάτσα, κατά τη διάρκεια χτεσινής ημερίδας.

Η συντριπτική πλειοψηφία άνεργοι

Από τους 255 θανάτους λόγω ναρκωτικών που επιβεβαιώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2006, οι 206 ήταν άνεργοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα στοιχεία που αφορούν τις κατασχέσεις ουσιών, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2006 κατασχέθηκαν 852 τεμάχια μεθαδόνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ