ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΟΣΑ)
Στις γνωστές αντιδραστικές θέσεις

Σε χτεσινή του ομιλία του ο γγ του ΟΟΣΑ, αφού απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για το μέχρι τώρα «έργο» της, επανέφερε το θέμα μέτρων για Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις και ζήτησε τη μετατροπή των ΑΕΙ σε ταχύρυθμα κέντρα κατάρτισης

Σε αντεργατικό ντελίριο επιδόθηκε στη χτεσινή του ομιλία στην Τράπεζα Ελλάδας ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, όπου και πρόβαλε όλες τις αντιδραστικές θέσεις που κατά καιρούς προβάλλει ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, τόσο για το Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό όσο και γενικότερα σε θέματα εργασιακών σχέσεων, εκπαίδευσης, κλπ. Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Α. Γκουρία, αφού απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα αντεργατικά μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα (κατάργηση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ, μείωση αμοιβών για υπερωρίες, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ωράριο καταστημάτων κλπ.), στη συνέχεια πέρασε στο «διά ταύτα». Δηλαδή, στα μέτρα που θα πρέπει να προωθήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στη λογική βέβαια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και αύξησης της παραγωγικότητας.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Γκουρία επισήμανε ότι «η μετάβαση της νεολαίας από την εκπαίδευση στην οικονομικά ενεργή ζωή, παραμένει αργή για τα διεθνή πρότυπα. Η γενική εκπαίδευση πρέπει να παρέχει ευελιξία στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και οι αντιπρόσωποι των εργοδοτών πρέπει να ερωτηθούν στο σχέδιο των επιμορφωτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να αναπτύσσονται πραγματικά οι δεξιότητες που είναι σε ζήτηση»! Με άλλα λόγια, ζητά τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ταχύρυθμα κέντρα κατάρτισης και προγράμματα σπουδών που θα καταρτίζονται μετά από την υπόδειξη της εργοδοσίας...

Ο γγ του ΟΟΣΑ δεν περιορίστηκε μόνο στις υποδείξεις για την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Από το ίδιο βήμα, κατέφυγε και πάλι στην τρομοκρατία των αριθμών, για να υποστηρίξει ότι αν δε ληφθούν μέτρα, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Ειδικά στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Γκουρία ζήτησε τη λήψη μέτρων, ώστε να μειωθούν οι συντάξεις που είναι σήμερα υψηλότερες από τον τελευταίο μισθό. Για τις συντάξεις πείνας των 500 - 600 ευρώ φυσικά δεν είπε τίποτα...

Το αντεργατικό ντελίριο όμως έχει και συνέχεια. Πάντα κατά τον κ. Γκουρία, η νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει από τις αυστηρότερες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, υποστήριξε πως αν δεν ήταν τόσο... αυστηρή η νομοθεσία για τις απολύσεις, θα μπορούσε να αυξηθεί η απασχόληση, αλλά και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων και των γυναικών... Και όχι μόνο. Κατά τον γγ του ΟΟΣΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα των αποζημιώσεων, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων λόγω απόλυσης, να μειωθεί στα επίπεδα των εργατών βιομηχανίας... Υιοθετώντας τις γνωστές αντιδραστικές θέσεις του ΣΕΒ, ζήτησε ευελιξία στους μισθούς και υπογραφή επαγγελματικών συμφωνιών σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ ζήτησε, τέλος, και τη μείωση των μη μισθολογικών δαπανών (ασφαλιστικές εισφορές) των χαμηλόμισθων....

Επίσης, ο γγ του ΟΟΣΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Δ. Σιούφα, «ενέκρινε» τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξη και απένειμε δημόσια εύσημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την προσήλωσή της στην προώθηση των πολιτικών ανταγωνιστικότητας. «Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε άμεσα όλη τη δουλιά που έχει γίνει από το υπουργείο, όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, στον εκσυγχρονισμό τόσο των υποδομών όσο και του νομικού πλαισίου, του ρυθμιστικού πλαισίου και υποδομών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε τομείς όπως η ενέργεια, η έρευνα και η ανάπτυξη, το πτωχευτικό δίκαιο, οι βιομηχανικές περιοχές», δήλωσε ο γγ του ΟΟΣΑ. Στη συνέχεια, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του σ' αυτές τις πολιτικές» και δήλωσε πως ο Οργανισμός «είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια στους τομείς που η κυβέρνηση και το υπουργείο αποφασίσουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο «νέο αναπτυξιακό πρότυπο» που στην πραγματικότητα στηρίζεται στην ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσα από τα ΣΔΙΤ, την παροχή διευκολύνσεων στους ιδιώτες για αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας κ.ο.κ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
«Παράταση» ενόψει δημοτικών εκλογών

Για τον Οκτώβρη, μετά τις εκλογές, αναβάλλει η κυβέρνηση τη λήψη των τελικών αποφάσεων για κλείσιμο εργοστασίων της ΕΒΖ

Αμέσως μετά τις εκλογές στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και φυσικά των εργαζομένων στα ζαχαρουργεία, των τευτλοπαραγωγών, κλπ. Αυτό αποφασίστηκε χτες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τους υφυπουργούς Απασχόλησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις διοικήσεις των ΕΒΖ και ΑΤΕ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τον Οκτώβρη του 2006 θα «γίνει νέα σύσκεψη για την εξέταση της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων», όπου και «θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την υποβολή του φακέλου αναδιάρθρωσης της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Είναι φανερό πως οι «αναδιαρθρώσεις», που επιβάλλονται από το νέο κανονισμό της ΕΕ για τη ζάχαρη, φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων στην ΕΒΖ, των τευτλοπαραγωγών και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Ηδη η διοίκηση της εταιρίας σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης εκπονεί και νέα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» προσωπικού, σε συνέχεια αντίστοιχων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το εργοστάσιο της Ξάνθης.

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση ανακάλεσε - μέχρι νεωτέρας - την απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου στην Ξάνθη και όπως ισχυρίζονται «δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας οποιουδήποτε άλλου εργοστασίου». Προκειμένου να «χρυσώσουν το χάπι», μελετούν σχέδια για την ...«επέκταση» της εταιρίας σε «συμπληρωματικές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως στα βιοκαύσιμα». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η τέτοια κυβερνητική «στήριξη» είναι απλή ασπιρίνη, που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζουν σε επίπεδο ΕΕ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μετοχοδάνεια στα Ταμεία!

Τον τζόγο με τα αποθεματικά και των ασφαλιστικών ταμείων ή και άλλων Οργανισμών και φυσικών προσώπων έρχεται να διευκολύνει η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους 10 μεγαλύτερους μετόχους να δανειστούν από τις τράπεζες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται, δηλαδή, για τα διαβόητα «μετοχοδάνεια», για την πρακτική εκείνη που έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη ακόμη και για μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που κοινοποιήθηκε στις τράπεζες και σε αυτή τη φάση έρχεται εκ των πραγμάτων να στηρίξει την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, οι συνταγές τζόγου και μάλιστα με προσφυγή στον τοκογλυφικό δανεισμό που επιβάλλουν οι τράπεζες είναι πρακτική άκρως επικίνδυνη για τα Ταμεία και για τους ασφαλισμένους τους. Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας έρχεται να διευκολύνει τις διοικήσεις των Ταμείων που αν και ορέγονται σε συνταγές τζόγου δεν έχουν τα απαραίτητα χρηματικά διαθέσιμα να τις υλοποιήσουν. Οι διοικήσεις ασφαλιστικών Ταμείων στην Εθνική Τράπεζα - παρά τις ψευτοδιαφωνίες τους με τα επιχειρηματικά πλάνα της τράπεζας - δηλώνουν απόλυτα πρόθυμες να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Συνεχίζονται οι «έριδες» για την «Εμπορική»

Συνέχεια δόθηκε χτες στις επιχειρηματικές «κόντρες» και τα «παζάρια» γύρω από την υπόθεση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από τους υποψήφιους «μνηστήρες». Είναι φανερό πλέον ότι το παιχνίδι ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Τράπεζα Κύπρου (η τελευταία έχει καταθέσει επίσημη προσφορά) χοντραίνει ακόμη περισσότερο.

Η διοίκηση της «Πειραιώς» αφήνει να φανεί το ενδεχόμενο ακόμη και για επιθετική εξαγορά της κυπριακής τράπεζας. Σε σχετικές δηλώσεις αναφέρουν πως σε αυτή τη φάση δε σκοπεύουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους στην «Κύπρου» πάνω από το 10%. Ομως αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο για το μέλλον. Η «Πειραιώς» με διαδοχικές αγορές στα χρηματιστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου ήδη έχει αποκτήσει το 6,7% της κυπριακής τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ