ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΕΠΠ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Τιμήθηκαν τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού

Τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν χιλιάδες επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες στο χρονιάτικο αντάμωμά τους, που έγινε την Κυριακή στη φιλόξενη πόλη της Νάουσας.

«Ο αγώνας συνεχίζεται, τίποτε δε χάθηκε, τίποτε δεν πάει χαμένο», τόνισε ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ. «Μάχες μέσα στον σκληρό αγώνα από πολλές αιτίες μπορεί να χάνονται, αλλά όχι ο αγώνας που καθημερινά θέλει τη συμμετοχή μας, τη δράση μας», πρόσθεσε.

Ο Γρ. Φώτου αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, όπως το πρόβλημα της ολοκλήρωσης του επαναπατρισμού, της επανάκτησης της ιθαγένειας, το θέμα των αναπήρων του ΔΣΕ, το θέμα των καταπατημένων περιουσιών, το θέμα της εγκατάστασης των αλλοδαπών συζύγων των παιδιών και εγγονιών, που θέλουν να βρεθούν στην πατρίδα των γονιών τους και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα ότι δικαίωμα επαναπατρισμού έχουν μόνο οι «Ελληνες το γένος». Μπήκε σαν όρος στο υπουργικό Διάταγμα για τον επαναπατρισμό και έκλεισε το δρόμο της επιστροφής σε εκατοντάδες αγωνιστές που όλα τους τα χρόνια ήταν καταγραμμένοι στα Μητρώα των χωριών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σαν Ελληνες πολίτες και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, σ' όλους τους τομείς της ζωής και δράσης.

Από μέρους του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μίλησε το στέλεχος του Κόμματος και υποψήφιος Νομάρχης Πέλλας Αλέκος Ουγγρίνος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

«Για το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε μαζί με τους Συλλόγους σας στην προσφυγιά και, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του επαναπατρισμού τη δεκαετία του '80, το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Είναι και θα είναι απαιτητό, οι Πολιτικοί Πρόσφυγες και τα μέλη των οικογενειών τους να 'ναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα. Το παλεύουμε και θα το παλεύουμε "μαζί σας" καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή για πλήρη και χωρίς εμπόδια αναγνώριση όλων των Πολιτικών Προσφύγων. Δεν ξεχνούμε ότι πολλοί συναγωνιστές σας παραμένουν όμηροι του εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος και των διακρίσεων, γιατί χαρακτηρίζονται "μη Ελληνες το γένος"».

Χαιρέτισαν επίσης: Ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από το Παράρτημα της Νάουσας της ΠΕΕΠΠ ο Γιώργος Ζοπουνίδης, η Μαρία Πιτάκη, πρόεδρος του Παραρτήματος Νάουσας του Συλλόγου Απογόνων, ο Δήμαρχος Νάουσας Αν. Καραμπατζός, ο Κώστας Καραΐσκος από την Επιτροπή Ειρήνης Ημαθίας, ο Γιώργος Καρανικόλας, μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ.

Το Παράρτημα της Νάουσας της ΠΕΕΠΠ τίμησε με ειδική αναμνηστική πλακέτα συντρόφους που για πάνω από 60 χρόνια προσέφεραν στον αγώνα στην Εθνική Αντίσταση, στο ΔΣΕ, στην πολιτική προσφυγιά και στην ΠΕΕΠΠ. Ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας, από το χορευτικό συγκρότημα Βλάχων Νάουσας κλπ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που καλλιτέχνιδα από τα Σκόπια είπε ένα τραγούδι για την Μίρκα, τη νεαρή δασκάλα η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε το 1946 από το Στρατοδικείο Γιαννιτσών και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα με άλλους έξι συντρόφους της, γεγονός που είχε προκαλέσει, τότε, θύελλα διαμαρτυριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μνημείο Σύμβολο

Στη Μεσούντα για τον Αρη

Ψηλά στα Τζουμέρκα, στ' απάτητα βουνά. Τελευταίο καταφύγιο των Ανταρτών του ΕΛΑΣ. Που δεν παρέδωσαν τα όπλα στο δoσίλογο αγγλοστήριχτο μεταβαρκιζιανό κράτος. Εκεί όπου εξοντώθηκε ο αείμνηστος πρωτοκαπετάνιος της Εθνικής Αντίστασης Αρης Βελουχιώτης.

Στη Μεσούντα της Αρτας, του Δήμου Αθαμανίας, όπου την Κυριακή 18 Ιούνη 2006, πλήθος αγωνιστών, απογόνων και φίλων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, απ' όλη τη χώρα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων. Για να τιμήσουν τα 61 χρόνια από το θάνατο του Αρη, την αποφράδα εκείνη μέρα - στις 16 Ιούνη 1945, στο φαράγγι του Φάγγου. Και για να κάνουν τα εγκαίνια του Μνημείου του, που στήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΑΕΑ και προσφορά οικονομική από την ΠΟΑΟ και όλες τις οργανώσεις της. Εφ' όσον το επίσημο κράτος - 61 συναπτά από τότε χρόνια - δεν αξιώθηκε γιατί δε θέλησε, να στήσει εκεί - όπως και στην Αθήνα - του πρωταντάρτη ηγέτη ούτε μια προτομή.

Τώρα, σ' αυτόν τον αιματοποτισμένο ιστορικό «Κρανίου Τόπο», η μεγάλη μορφή του ήρωα - μάρτυρα, κομμουνιστή ηγέτη και πρωτοκαπετάνιου της ένοπλης πάλης στη χιτλεροφασιστική κατοχή, δε θα πλανιέται μόνο σαν όνομα και σαν θρύλος. Τώρα εκεί έχει στηθεί το μνημείο του Αρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα). Με την προτομή του χαραγμένη στο μάρμαρο. Που θα δείχνει ότι ο Αρης αγωνίστηκε, πολέμησε, σκοτώθηκε σε «μαρμαρένια αλώνια» σαν «Διγενής Ακρίτας». Αλλά δεν πέθανε και είναι αθάνατος!

Είναι μνημείο με επίγραμμα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου.

Μνημείο - αιώνιο σύμβολο Αντίστασης, δόξας και θυσίας. «Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες». Να δικαιωθούν οι αγώνες. «Να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα»!.


Γ.Μ.

ΔΣ ΠΕΑΕΑ
Τίμησαν τον αγωνιστή Νίκο Τερζόγλου

Το δικό τους άνθρωπο, το συναγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ που 15 ολόκληρα χρόνια υπήρξε πρόεδρός της, τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΑΟ που δημιουργήθηκε και με τις δικές του προσπάθειες, τον Νίκο Τερζόγλου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τίμησαν χτες, σε μια σεμνή τιμητική εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο που οργάνωσε το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, πλήθος αντιστασιακοί, συγγενείς και φίλοι.

Ηταν μια συγκινητική εκδήλωση, όπου ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, εκτός των άλλων, παρέδωσε στη συντρόφισσα της ζωής και του αγώνα, τη σ. Τασία φάκελο με δεκάδες συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από παραρτήματα και οργανώσεις της Αντίστασης, από διεθνείς αντιστασιακές οργανώσεις και προσωπικότητες, ενώ έδωσε και το στερνό μετάλλιο της ΠΕΑΕΑ για τη μεγάλη προσφορά του Νίκου Τερζόγλου στην Αντίσταση.

Μιλώντας για τον Νίκο Τερζόγλου ο Φοίβος Τσέκερης, επίτιμος Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, θα επισημάνει: «Ενας αγώνας ασταμάτητος ολόκληρη η ζωή του επί 63 χρόνια, από το 1943 δραστήριο μέλος του ΚΚΕ, κράτησε ψηλά τη σημαία και από όποια θέση στο μετερίζι του Αγώνα κράτησε ψηλά τα ιδανικά του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και συνέχισε να αγωνίζεται για τη δικαίωσή τους μέχρι το τέλος της ζωής του». Αναφέρθηκε, ακόμα στην προσφορά του στην Αντίσταση και το ΔΣΕ αλλά και στη μετέπειτα συμβολή του μέσα από την ΠΕΑΕΑ ως πρόεδρός της, μαζί με τους προηγούμενους προέδρους της Ενωσης, Β. Βενετσανόπουλο και Σπύρο Κωτσάκη. Αναφέρθηκε, τέλος, στο αδαμάντινο χαρακτήρα και τη σεμνότητα του αγωνιστή Ν. Τερζόγλου, θυμίζοντας πως ο ίδιος πάντα σεμνός μετρούσε την προσφορά του λέγοντας: Απλώς έκανα το χρέος μου ως στρατιώτης και κομμουνιστής...

Τέλος, στην ομιλία του - που διάβασε ο ΓΓ της ΠΕΑΕΑ Ηλ. Ξυδέας - ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ, αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη και τα διδάγματα που άφησε ο σ. Τερζόγλου μέσα από την αγωνιστική του πορεία αλλά και μέσα από το πολύτιμο βιβλίο του για την εκπαίδευση των στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού, στο περιεχόμενο του οποίου και αναφέρθηκε, συνιστώντας τους νέους να το μελετήσουν και να διδαχθούν.

Στην εκδήλωση παραβρισκόταν ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρόντες, εκτός των άλλων, ήταν και ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, ο Παναγιώτης Μακρής κ.ά.

Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν, τη Δευτέρα 3/7/2006 ώρα 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο Λυκόβρυσης, η ΠΕΑΕΑ Μεταμόρφωσης -Λυκόβρυσης, ο Σύλλογος Απογόνων και φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ ΒΔ προαστίων και η δημοτική Κίνηση Λυκόβρυσης «Δυναμική Πορεία».

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον σ. Γιάννη Τσολακίδη

Η πολιτική κηδεία του έγινε την περασμένη Κυριακή στην Ξάνθη

Τον ακούραστο κομμουνιστή Γιάννη Τσολακίδη, που με αυταπάρνηση πάλεψε 32 χρόνια για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μένοντας πιστός στις αρχές του ΚΚΕ, συνόδευσαν με ιδιαίτερη συγκίνηση στην τελευταία του κατοικία, φίλοι, σύντροφοι και συγγενείς. Σύμφωνα και με την επιθυμία του νεκρού, η κηδεία ήταν πολιτική και έγινε στο κοιμητήριο της Ξάνθης, την περασμένη Κυριακή.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, ο Γιάννης Τσολακίδης εντάχθηκε στο Κόμμα από το 1974, το οποίο υπηρέτησε από στελεχικές θέσεις μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του. Διατέλεσε, επί πολλά χρόνια, γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και μέχρι το θάνατό του ήταν μέλος της ΝΕ και της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας -Θράκης.

Τον Γιάννη Τσολακίδη αποχαιρέτησε για τελευταία φορά εκ μέρους της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ ο Γραμματέας της Οργάνωσης Γιώργος Πυργελής, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε: «Δεν ξεχώριζες τους εργάτες, σύντροφε, δεν έψαχνες την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία τους. Ομως ξεχώριζες εσύ ανάμεσά τους, γιατί είχες το αλάθητο ταξικό κριτήριο, αναπτυγμένο πιο πολύ από όλους... Είχες το Κόμμα φίλο, αδελφό, σπίτι σου... Μια υπόσχεση μπορούμε να σου δώσουμε τώρα που ξεκινάς για το τελευταίο σου ταξίδι. Δε θα λυγίσουμε, δε θα σταματήσουμε τον αγώνα, θα προσπαθήσουμε να σου μοιάσουμε».

Από μέρους της ΚΝΕ, το «ύστατο χαίρε» απηύθυνε ο Γιώργος Ιωαννόπουλος, μέλος του ΝΣ Ξάνθης της ΚΝΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κρεωνάς, Σούλα Βλησίδου και Παναγιώτης Ταξόπουλος, καθώς και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ