Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΕΠΠ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Τιμήθηκαν τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού

Τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν χιλιάδες επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες στο χρονιάτικο αντάμωμά τους, που έγινε την Κυριακή στη φιλόξενη πόλη της Νάουσας.

«Ο αγώνας συνεχίζεται, τίποτε δε χάθηκε, τίποτε δεν πάει χαμένο», τόνισε ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ. «Μάχες μέσα στον σκληρό αγώνα από πολλές αιτίες μπορεί να χάνονται, αλλά όχι ο αγώνας που καθημερινά θέλει τη συμμετοχή μας, τη δράση μας», πρόσθεσε.

Ο Γρ. Φώτου αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, όπως το πρόβλημα της ολοκλήρωσης του επαναπατρισμού, της επανάκτησης της ιθαγένειας, το θέμα των αναπήρων του ΔΣΕ, το θέμα των καταπατημένων περιουσιών, το θέμα της εγκατάστασης των αλλοδαπών συζύγων των παιδιών και εγγονιών, που θέλουν να βρεθούν στην πατρίδα των γονιών τους και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα ότι δικαίωμα επαναπατρισμού έχουν μόνο οι «Ελληνες το γένος». Μπήκε σαν όρος στο υπουργικό Διάταγμα για τον επαναπατρισμό και έκλεισε το δρόμο της επιστροφής σε εκατοντάδες αγωνιστές που όλα τους τα χρόνια ήταν καταγραμμένοι στα Μητρώα των χωριών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σαν Ελληνες πολίτες και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, σ' όλους τους τομείς της ζωής και δράσης.

Από μέρους του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μίλησε το στέλεχος του Κόμματος και υποψήφιος Νομάρχης Πέλλας Αλέκος Ουγγρίνος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

«Για το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε μαζί με τους Συλλόγους σας στην προσφυγιά και, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του επαναπατρισμού τη δεκαετία του '80, το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Είναι και θα είναι απαιτητό, οι Πολιτικοί Πρόσφυγες και τα μέλη των οικογενειών τους να 'ναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα. Το παλεύουμε και θα το παλεύουμε "μαζί σας" καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή για πλήρη και χωρίς εμπόδια αναγνώριση όλων των Πολιτικών Προσφύγων. Δεν ξεχνούμε ότι πολλοί συναγωνιστές σας παραμένουν όμηροι του εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος και των διακρίσεων, γιατί χαρακτηρίζονται "μη Ελληνες το γένος"».

Χαιρέτισαν επίσης: Ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από το Παράρτημα της Νάουσας της ΠΕΕΠΠ ο Γιώργος Ζοπουνίδης, η Μαρία Πιτάκη, πρόεδρος του Παραρτήματος Νάουσας του Συλλόγου Απογόνων, ο Δήμαρχος Νάουσας Αν. Καραμπατζός, ο Κώστας Καραΐσκος από την Επιτροπή Ειρήνης Ημαθίας, ο Γιώργος Καρανικόλας, μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ.

Το Παράρτημα της Νάουσας της ΠΕΕΠΠ τίμησε με ειδική αναμνηστική πλακέτα συντρόφους που για πάνω από 60 χρόνια προσέφεραν στον αγώνα στην Εθνική Αντίσταση, στο ΔΣΕ, στην πολιτική προσφυγιά και στην ΠΕΕΠΠ. Ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας, από το χορευτικό συγκρότημα Βλάχων Νάουσας κλπ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που καλλιτέχνιδα από τα Σκόπια είπε ένα τραγούδι για την Μίρκα, τη νεαρή δασκάλα η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε το 1946 από το Στρατοδικείο Γιαννιτσών και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα με άλλους έξι συντρόφους της, γεγονός που είχε προκαλέσει, τότε, θύελλα διαμαρτυριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ