Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ - ΤΕΔΚΝΑ
Συμφώνησαν για χαράτσια και εμπόριο περιβάλλοντος

Ο υπουργός δεσμεύτηκε στους «γαλάζιους», «πράσινους» και «ροζ» εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι θα τους ανοίξει το δρόμο για την επιβολή «πλημμυρόσημων», αλλά και για να εκτελούν τα έργα με το άθλιο σύστημα «μελέτη - κατασκευή»

«Πλάτη» στην καταστροφική για τα δάση συνταγματική αναθεώρηση, βάζει η ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ
«Πλάτη» στην καταστροφική για τα δάση συνταγματική αναθεώρηση, βάζει η ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ
Τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά απέσπασε, όπως ήταν φυσικό, χτες αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ, ώστε να αποκτήσουν και νέες αρμοδιότητες οι δήμοι της Αττικής στους τομείς της χωροταξίας και των αντιπλημμυρικών έργων και να εφαρμόσουν με αυτόν τον τρόπο πιο αποτελεσματικά τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο ευθύνης τους.

Συγκεκριμένα, η «πρασινογάλαζη» αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ, με επικεφαλής τον «ροζ» πρόεδρό της Π. Φιλίππου:

  • Αντί να διεκδικήσουν την εκτέλεση ενός συνολικού πακέτου αναγκαίων έργων και μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου Αττικής με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, που θα εντάσσεται σε έναν ενιαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, απαίτησαν να τους εκχωρηθεί η αρμοδιότητα να κατασκευάζουν μόνοι τους οι δήμοι τα έργα, επιβάλλοντας προφανώς πρόσθετα «χαράτσια» («πλημμυρόσημα») στους δημότες! Αλλωστε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει συμπεριλάβει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο που θα συζητηθεί σε λίγες μέρες στη Βουλή, όπου εκχωρεί παρόμοιες αρμοδιότητες, χωρίς ωστόσο να μεταβιβάζει και τους αναγκαίους πόρους. Το μόνο που υποσχέθηκε χτες ο υπουργός ήταν ότι από...1-1-2008 θα αποδοθούν στους δήμους οι αντίστοιχοι πόροι για τον καθαρισμό των φρεατίων, αν και από φέτος μεταβιβάζεται σ' αυτούς η αρμοδιότητα αυτή που ανήκει ως τώρα στην ΕΥΔΑΠ!
  • Βάζουν «πλάτη» στην καταστροφική αναθεώρηση του Συντάγματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να περιληφθεί διάταξη στο Σύνταγμα που να επιτρέπει στους δήμους να έχουν πρωταρχικό λόγο στο χωροταξικό σχεδιασμό. Με τον τρόπο αυτό οι δήμοι της Αττικής διεκδικούν να αποκτήσουν το δικό τους ρόλο στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος - ακόμη και των δασών και δασικών εκτάσεων, του αιγιαλού και της παραλίας - στη βάση των κριτηρίων της ανταποδοτικότητας και της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ).
  • Απαίτησαν το «ξεκαθάρισμα των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις εντάξεις στα σχέδια πόλης», στην κατεύθυνση βέβαια της έντασης της οικοπεδοποίησης και εμπορευματοποίησης της γης και της νομιμοποίησης αυθαιρέτων.
  • Ζήτησαν να «λυθούν τα χέρια» των δήμων της Αττικής ώστε να χρησιμοποιούν κατά κόρον το άθλιο σύστημα μελέτης - κατασκευής στην εκτέλεση των δημοσίων έργων που πραγματοποιούν. Ενα σύστημα που έχει καταγγελθεί από τους τεχνικούς και άλλους επιστήμονες ότι οδηγεί στη διαπλοκή, στην αδιαφάνεια και τελικά στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ