ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σήμερα η δίκη του Γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ
  • Με προκατασκευασμένες κατηγορίες και στόχο το λαϊκό κίνημα
  • Συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, στα δικαστήρια, στις 10 π.μ.

Μια ακόμη δίκη, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, να προλάβει παραπέρα αντιδράσεις τους ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται όλο και πιο ορμητικά και αφορούν σε παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και του εισοδήματός τους, στήνεται ενάντια σε αγωνιστή του λαϊκού κινήματος, στελέχους του ΚΚΕ. Αυτή τη φορά στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, σήμερα δικάζεται ο Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του Κόμματος, Νίκος Κουτουμάνος, με βαριές κατηγορίες (για επικίνδυνη σωματική βλάβη που τάχα προκάλεσε με πρόθεση στον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, Β. Δημητριάδη, αλλά και για αντίσταση κατά της αρχής), που επισύρουν βαρύτατες ποινές (μέχρι τριάμισι ετών φυλάκιση). Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ, «πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες που στηρίχτηκαν, όπως ομολογούν και οι κατήγοροι, σε αόριστες πληροφορίες χωρίς καμιά απόδειξη».

Ολα έγιναν στις 25 τουΜάρτη 2003, στην πορεία διαμαρτυρίας που προσπάθησαν να κάνουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέλη και φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, μετά την παρέλαση για την εθνική γιορτή. Σκοπός τους ήταν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ, όταν «δέχτηκαν την απρόκλητη, σχεδιασμένη και ύπουλη επίθεση, από στελέχη της Ασφάλειας με πολιτικά. Οι άνθρωποι της Ασφάλειας τραυμάτισαν διαδηλωτή, τον συνέλαβαν (Δ. Οικονομάκος) και προκάλεσαν επεισόδιο, μπρος στα έκπληκτα μάτια του κόσμου, που από την πρώτη στιγμή χειροκρότησε τη διαδήλωση και αρκετοί συμμετείχαν σε αυτή».

Τότε, εν μέσω επίθεσης των αστυνομικών, με τις κλομπιές τους να πέφτουν «βροχή», όπως αναφέρουν πολλοί μάρτυρες των επεισοδίων, ο προαναφερόμενος αστυνομικός βρέθηκε τραυματισμένος, ενδεχόμενα, δεχόμενος τα τυφλά φίλια πυρά των γεμάτων ζήλο συναδέλφων του.

Ομως το «θύμα», στην ένορκη κατάθεση που έδωσε εκείνη ακριβώς τη μέρα, προσπάθησε να δώσει διαφορετική εικόνα. Οτι τον χτύπησε «άγνωστος δράστης», τον οποίο τελικά «αναγνώρισε» με συμπληρωματική κατάθεσή του μόλις στις 5 του Απρίλη 2003. Μάλιστα, κατέληξε στον Ν. Κουτουμάνο, «από φωτογραφία αρχείου ταυτοτήτων της υπηρεσίας μου, που την αναζήτησα κατόπιν πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες αυτός ήταν ο δράστης».

Επικαλείται μάλιστα και βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο, χωρίς να δημοσιοποιεί την πηγή προέλευσής του, ποιος του το προμήθευσε, αν οι ασφαλίτες βιντεοσκοπούσαν τους αγωνιστές της ειρήνης.

Συμπαράσταση και διαμαρτυρία

Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί το λαό της Μεσσηνίας να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές, να πρωτοστατήσει για να υπάρξει άμεση οργανωμένη δυναμική αντίδραση, να απαιτήσει άμεσα την αθώωση του Ν. Κουτουμάνου, να κινητοποιηθεί για την υπεράσπισή του.

Προσθέτει ότι δεν υποχωρεί μπροστά στην επιχείρηση τρομοκράτησης, συνεχίζει τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα πάλης μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Υπογραμμίζει δε ότι και η δίκη αυτή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου. «Ο λαός και με την ψήφο του να καταδικάσει στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τα κόμματα που ευθύνονται, είτε σιωπούν».

Τέλος, καλεί όλο το λαό στη συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας μπρος στα δικαστήρια σήμερα στις 10 το πρωί. Ανάλογη πρόσκληση απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης και παρατήματά της, τα Συνδικάτα οικοδόμων και ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ τη συμπαράστασή του εξέφρασε η ΝΑΣ Μεσσηνίας, οι αγωνιστικοί συνδυασμοί του νομού και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Συνταγματικά - εθιμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει την ποινική δίωξη και προσαγωγή σε δίκη του Ν. Κουτουμάνου, «με προφανώς αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες (σ.σ.: για αντίσταση κατά της αρχής, κ.ά.) που στηρίχτηκαν σε αόριστες πληροφορίες και περίεργες μεθοδεύσεις της Ασφάλειας, που θυμίζουν άλλες εποχές», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σημειώνει ότι εκδηλώσεις όπως αυτή, όπου συμμετείχε, «αποτελούν άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συνάθροισης, ενώ οι εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης στο πλαίσιο των εθνικών παρελάσεων είναι εθιμικά κατοχυρωμένες στους περισσότερους δήμους της χώρας και αποτελούν πρακτική που συναντά τη θερμή υποδοχή του λαού μας, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκδηλώσει τα φιλειρηνικά του αισθήματα».

Επισημαίνει δε ότι «τέτοιες διώξεις καλλιεργούν κλίμα αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζομένων ώστε να μην ασκούν τα δικαιώματά τους. Ανάλογου χαρακτήρα διώξεις υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν ενάντια σε φιλειρηνιστές διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και αλλού, όπου όμως οι κατηγορούμενοι μετατράπηκαν σε κατηγόρους των διωκτών τους και αθωώθηκαν πανηγυρικά».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον διωκόμενο. Προς τούτο στη δίκη θα παραστεί ο τ. εφέτης Αγγελος Ρεμπής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΓΚ. ΠΕΡΣΟΝ
«Βλέπουν» ομαλές ευρω-τουρκικές εξελίξεις

Δεδομένη σχεδόν θεωρεί την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, εκτιμώντας ότι το Κυπριακό δε θα σταθεί εμπόδιο, ούτε θα δημιουργήσει καμία ευρωτουρκική κρίση το φθινόπωρο.

Τις θέσεις αυτές, που απηχούν το κλίμα που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εξέφρασε και στη συνάντηση που είχε χθες στη Στοκχόλμη με τον Κ. Καραμανλή.

«Δεν εκπλήσσομαι με τη συζήτηση για την Κύπρο και την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα λυθεί και πιστεύω ότι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Γκ. Πέρσον στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, συμπληρώνοντας πως «για να το πράξει αυτό η Τουρκία, θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια». Επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε την ενταξιακή διαδικασία» με την Τουρκία, η οποία «όταν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια και όταν θα είναι ικανή να περάσει όλα τα κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να θέσει σε εφαρμογή τη νέα νομοθεσία, θα τύχει του καλωσορίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μέλος της». Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης: «Ναι, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εφ' όσον πληροί όλα τα κριτήρια, προαπαιτούμενα, όρους, δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Στις συνομιλίες των δύο ηγετών, τέθηκε «το μέλλον» της συνταγματικής συνθήκης, αλλά και η κοινή ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Σουηδία δε θα χρησιμοποιήσει ρωσικό αέριο, αλλά θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στην κατασκευή του νέου ρωσογερμανικού αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, επικαλούμενος ότι «η κατασκευή του συνεπάγεται πολύ υψηλές περιβαλλοντολογικές συνθήκες». Ο Γκ. Πέρσον δεν έχασε την ευκαιρία να πλασάρει τα σουηδικά πολεμικά αεροσκάφη στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Πρότεινα σαφώς σε περίπτωση που η Ελλάδα αγοράσει μαχητικό αεροσκάφος, εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, να εξετάσει και την περίπτωση της σουηδικής εναλλακτικής πρότασης, το Jas Gripen», είπε. Συμπλήρωσε ότι «η σουηδική κυβέρνηση δεν είναι πωλητής του, αλλά μπορώ να πω στον ομόλογό μου να το αγοράσει, καθώς έχουμε προμηθευτεί διακόσια τέτοια αεροσκάφη, τα οποία λειτουργούν πολύ καλά»...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Δήθεν «ίσες αποστάσεις»

Κουβέντα για τις δολοφονίες αμάχων Παλαιστινίων δεν άρθρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων βδομάδων, που έχει προκαλέσει θανάτους αμάχων Παλαιστινίων πολιτών, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να κρατήσει ...ίσες αποστάσεις στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε χτες στην περιοχή με την ιδιότητα του προέδρου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», συναντήθηκε με την υπουργό των Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι και η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και στην απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη από ενόπλους. Η υπουργός του Ισραήλ, ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής της, εφόσον οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι δεν προβούν άμεσα στην απελευθέρωση του ομήρου και παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για την απώλεια ελέγχου της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη από τις δυνάμεις ασφαλείας της «Φατάχ».

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για «μαζική εισβολή» στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γ. Παπανδρέου, κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, πρότεινε «τη διενέργεια μιας περιφερειακής συνδιάσκεψης για την προώθηση του διαλόγου και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης εκ νέου μεταξύ των δύο πλευρών», τονίζοντας όμως ότι αυτό θα γίνει από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί η κρίση στην παρούσα φάση και θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος στην υπόθεση της ομηρίας του στρατιώτη.

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος δήλωσε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, αφού όπως είπε δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μαζί του «γιατί δεν μπορούσε να μας εγγυηθεί κανείς για την ασφάλεια της αντιπροσωπείας μας».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον προκαθήμενο του ελληνοορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ