Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΓΚ. ΠΕΡΣΟΝ
«Βλέπουν» ομαλές ευρω-τουρκικές εξελίξεις

Δεδομένη σχεδόν θεωρεί την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, εκτιμώντας ότι το Κυπριακό δε θα σταθεί εμπόδιο, ούτε θα δημιουργήσει καμία ευρωτουρκική κρίση το φθινόπωρο.

Τις θέσεις αυτές, που απηχούν το κλίμα που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εξέφρασε και στη συνάντηση που είχε χθες στη Στοκχόλμη με τον Κ. Καραμανλή.

«Δεν εκπλήσσομαι με τη συζήτηση για την Κύπρο και την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα λυθεί και πιστεύω ότι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Γκ. Πέρσον στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, συμπληρώνοντας πως «για να το πράξει αυτό η Τουρκία, θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια». Επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε την ενταξιακή διαδικασία» με την Τουρκία, η οποία «όταν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια και όταν θα είναι ικανή να περάσει όλα τα κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να θέσει σε εφαρμογή τη νέα νομοθεσία, θα τύχει του καλωσορίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μέλος της». Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης: «Ναι, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εφ' όσον πληροί όλα τα κριτήρια, προαπαιτούμενα, όρους, δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Στις συνομιλίες των δύο ηγετών, τέθηκε «το μέλλον» της συνταγματικής συνθήκης, αλλά και η κοινή ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Σουηδία δε θα χρησιμοποιήσει ρωσικό αέριο, αλλά θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στην κατασκευή του νέου ρωσογερμανικού αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, επικαλούμενος ότι «η κατασκευή του συνεπάγεται πολύ υψηλές περιβαλλοντολογικές συνθήκες». Ο Γκ. Πέρσον δεν έχασε την ευκαιρία να πλασάρει τα σουηδικά πολεμικά αεροσκάφη στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Πρότεινα σαφώς σε περίπτωση που η Ελλάδα αγοράσει μαχητικό αεροσκάφος, εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, να εξετάσει και την περίπτωση της σουηδικής εναλλακτικής πρότασης, το Jas Gripen», είπε. Συμπλήρωσε ότι «η σουηδική κυβέρνηση δεν είναι πωλητής του, αλλά μπορώ να πω στον ομόλογό μου να το αγοράσει, καθώς έχουμε προμηθευτεί διακόσια τέτοια αεροσκάφη, τα οποία λειτουργούν πολύ καλά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ