Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Στο δρόμο ενός αγώνα που δεν τέλειωσε

Την Κυριακή, στη Λυκόρραχη, η κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ. Από την Παρασκευή, στο Νεστόριο, το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Με μια μεγάλη εκδήλωση, πάνω στα χώματα που χαράχτηκαν από τον ηρωισμό και τη θυσία των μαχητών και των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 2 το μεσημέρι, στο χωριό Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη). Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνει αποκάλυψη ενός λιτού μνημείου προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Αυτή η τρίχρονη εποποιία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το κόμμα μας, το ΚΚΕ, τη νεολαία του, την ΚΝΕ, για το εργατικό κίνημα και τους συμμάχους του. Σήμερα, σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, μπορούμε να διδαχθούμε από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των μαχητών του ΔΣΕ, των χιλιάδων ανθρώπων, που πολύμορφα στήριξαν αυτόν τον αγώνα, για να βγει νικηφόρος από την άνιση μάχη κόντρα στις υπέρτερες δυνάμεις των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Ηταν ένας αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός, που δόθηκε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Τροφοδότρα δύναμη τα ιδανικά, για τα οποία μάχονταν, το δικαίωμα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να απολαύσουν τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει.

Σ' αυτόν το δρόμο, της ανυπότακτης πάλης, δεκαετίες τώρα μέσα από αγώνες και θυσίες χτίζεται η λεωφόρος που θα οδηγήσει στο μέλλον που οραματιζόμαστε. Σ' έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Οπου ο λαός θα πάρει το τιμόνι της εξουσίας. Σ' αυτόν το δρόμο συνεχίζουν να βαδίζουν οι κομμουνιστές και αυτό το μήνυμα του ανειρήνευτου αγώνα ενάντια στους πλουτοκράτες, ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων, θα στείλουν οι χιλιάδες κομμουνιστές, που θα κινήσουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προσκυνήσουν τα χώματα που είναι σπαρμένα με τα λείψανα των ηρώων. Και εκεί πάνω να δώσουν τον όρκο του σύγχρονου μαχητή για «αγώνα - ρήξη - ανατροπή» μέχρι τη νίκη, μέχρι τον κόσμο του μέλλοντός μας, το σοσιαλιστικό.

Ανηφορίζοντας για το Κάμενικ με αφετηρία την Πυρσόγιαννη
Ανηφορίζοντας για το Κάμενικ με αφετηρία την Πυρσόγιαννη
Σ' αυτές τις πλαγιές, του Γράμμου, θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν και οι χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα που θα ανταμώσουν στο 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που ξεκινά την Παρασκευή, στις όχθες του Αλιάκμονα, στο Νεστόριο της Καστοριάς. Εκεί, πρόσωπο με πρόσωπο με τους ζώντες ήρωες να θυμούνται και να διηγούνται, θα διδαχθούν την Ιστορία. Μέσα από ένα διήμερο που πλαισιώνεται από συζήτηση, μουσική, χορό και τραγούδι.

Η κατασκήνωση, ήδη, στήθηκε στις όχθες του Αλιάκμονα και από αύριο θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Οι αφίξεις θα ξεκινήσουν από το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο χώρο της κατασκήνωσης από το πρωί της Παρασκευής, θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες από την 3χρονη εποποιία του ΔΣΕ, έκθεση βιβλίων και αντικειμένων.


Από το ύψος αυτού του αλπικού λιβαδιού στα 2.300 μ., ο όγκος του 2.520 φαντάζει άπαρτο κάστρο. Και ήτανε ως την τελευταία ώρα
Από το ύψος αυτού του αλπικού λιβαδιού στα 2.300 μ., ο όγκος του 2.520 φαντάζει άπαρτο κάστρο. Και ήτανε ως την τελευταία ώρα

Εδώ, σ' αυτά τα σκεπασμένα απ' το χρόνο χαλάσματα, κάτω από το βράχο της Πέτρα Μούκα, μέσα στο δάσος της οξιάς, ήταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου
Εδώ, σ' αυτά τα σκεπασμένα απ' το χρόνο χαλάσματα, κάτω από το βράχο της Πέτρα Μούκα, μέσα στο δάσος της οξιάς, ήταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγραψε τη δική της ιστορία η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ (2023-07-18 00:00:00.0)
Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! (2023-07-15 00:00:00.0)
Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας (2023-06-14 00:00:00.0)
Ενα ξεχωριστό Διήμερο στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς (2021-07-06 00:00:00.0)
Ζωντάνεψαν οι μνήμες για το Επος του ΔΣΕ (2009-07-15 00:00:00.0)
Μοναδική προσφορά των γυναικών του ΔΣΕ (2002-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ