Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοναδική προσφορά των γυναικών του ΔΣΕ

Εκδήλωση της ΝΕ Αρκαδίας στον Αγ. Βασίλειο Κυνουρίας για τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που είχαν τη δική τους μοναδική συμβολή, γράφοντας ξεχωριστές σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης στον αγώνα του ΔΣΕ για την ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή της πατρίδας μας, εξελίχτηκε προχτές η εκδήλωση που οργάνωσαν στον Αγ. Βασίλειο Κυνουρίας η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και οι κομμουνιστές του χωριού.

Μέγα πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών», από το χωριό και τις γύρω περιοχές, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που επέζησαν από εκείνο τον τιτάνιο πατριωτικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, που δόθηκε ενάντια στο μεταβαρκιζιανό κράτος του δοσιλογισμού και στους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές πάτρωνες, οι οποίοι επενέβησαν για να υποτάξουν τον αδούλωτο λαό μας. Μαζί με τις Νομαρχιακές και άλλες Οργανώσεις της Πελοποννήσου του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, ήταν εκεί κομμουνιστές κάθε ηλικίας, μαζί και νεολαίοι της ΚΝΕ, που ήρθαν να διδαχτούν από την πραγματικά πατριωτική δράση του ΔΣΕ και να ακούσουν για τα κατορθώματα και τους ηρωισμούς των αγωνιστών και των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού. Να τιμήσουν, όλοι μαζί, τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την προσφορά και τη θυσία, ιδιαίτερα των μαχητριών του ΔΣΕ, για υψηλά πατριωτικά ιδανικά και οράματα. Αυτά ακριβώς που δίνουν νόημα και στους σημερινούς αγώνες των εργαζομένων, του λαού μας γενικότερα, στους οποίους και σήμερα πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες και οι νεολαίοι και νέες της ΚΝΕ, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, για δημοκρατικά και λαϊκά- κοινωνικά δικαιώματα.

Την εκδήλωση άνοιξε από τους χωριανούς του Αγ. Βασιλείου ο Γ. Κοβούσης καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους και επισημαίνοντας τη συγκεκριμένη συνεισφορά του χωριού στους αγώνες και ιδιαίτερα των γυναικών - το χωριό είχε 8 γυναίκες αγωνίστριες θύματα.

Μιλώντας ο γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας, Μουργελάς Γιώργης, θα επισημάνει, ανάμεσα στα άλλα, σχετικά με τη συνεισφορά της γυναίκας μαχήτριας: Ολα όσα έκαναν, συνεισέφεραν οι μαχητές και μαχήτριες είναι πάνω από τα μέτρα, απίστευτα, που μοιάζουν παραμυθένια. Ομως, όχι! Δεν ήταν παραμυθένιοι, ούτε δράκοι, ούτε γίγαντες, ούτε τιτάνες. Ηταν απλοί άνθρωποι της δουλιάς. Εργάτες και αγρότες. Ξωμάχοι και δουλευτάδες της πόλης. Παιδιά αμούστακα και κοπέλες άγουρες που πίστεψαν στο δίκιο του αγώνα, είχαν πίστη στο δίκιο τους, στον καθοδηγητή τους, το ΚΚΕ, που άκουσε τον πόνο τους και έγινε το δικό τους κόμμα, η δική τους φωνή και σκέψη, γι' αυτό μεγαλούργησαν.

Αναφερόμενος στο σήμερα θα καταλήξει: Και σήμερα στις δύσκολες εποχές για το παγκόσμιο λαϊκό κίνημα, υπάρχουν νέες κοπέλες που συνεχίζουν το έργο των γυναικών του ΔΣΕ: Είναι τα παιδιά της Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη, οι νέες που αγωνίζονται σ' όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, οι νέες της ΚΝΕ και άλλες γυναίκες που αγωνίζονται για πραγματικά λαϊκά δικαιώματα.

Το αγωνιστικό κλίμα και η συγκίνηση κορυφώθηκαν όταν η Χρυσούλα Γκόγκογλου, γραμματέας της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ και μαχήτρια του ΔΣΕ, απαριθμούσε και αναφερόταν στα κατορθώματα και στους ηρωισμούς των μαχητριών, που πλάι και μαζί με τους μαχητές του ΔΣΕ έγραψαν μοναδική ιστορία στους αγώνες του λαού μας. Ειδική αναφορά έγινε στην ηρωική δράση της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου. Ολη η εκδήλωση έκλεισε σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης και η υπόσχεση ήταν πως ποτέ δε θα ξεχαστεί η μεγάλη προσφορά της γυναίκας μαχήτριας του ΔΣΕ στην πατρίδα, αλλά πάντα θα αποτελεί πηγή διδαχής και φρονηματισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ