Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται η διπλωματική δραστηριότητα

Στην Κύπρο σπεύδουν οι Αγγλοαμερικανοί μεσολαβητές ενόψει της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 6 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι.

Οι Ντέιβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο πριν από τις 6 του Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Παρισιού. Ο λόρδος Χάνεϊ θα βρίσκεται στην Κύπρο στα τέλη Αυγούστου μεταφέροντας το μήνυμα πως θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί διά του Τόμας Γουέστον θα ρίξουν το βάρος τους στις επαφές σε Αγκυρα και Αθήνα (3 του Σεπτέμβρη), στη διάρκεια των οποίων θα ζητήσουν και την «παρέμβαση» των δύο κυβερνήσεων για να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τα τέλη του 2002 ώστε να επιτευχθεί έστω και κατ' αρχήν συμφωνία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο στις 26 του Αυγούστου, θα βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς για την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού να προχωρήσει στην υποβολή εγγράφων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κόφι Ανάν προσανατολίζεται να θέσει ευθέως ενώπιον των δύο πλευρών το θέμα των εγγράφων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα υποδείξει πως η διαδικασία έχει φτάσει σε τέλμα και πως είτε θα κηρύξει αδιέξοδο είτε θα προχωρήσει στην κατάθεση νέων εγγράφων για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Εκείνο που προβληματίζει το διεθνή Οργανισμό είναι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στην οποία βρίσκεται.

Αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου

Ξένες κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν θετικά την πρωτοβουλία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή, σε αυτή τη φάση, συζήτησης για το Κυπριακό, καθότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οι εκτιμήσεις αυτές έχουν διαβιβαστεί τόσο προς την κυπριακή κυβέρνηση όσο και προς το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το θέμα απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός ότι μια τέτοια συζήτηση θα παραβιάσει το απόρρητο των συνομιλιών απασχολεί και τα Ηνωμένα Εθνη και ειδικά τον εκπρόσωπό τους στο Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει διαβιβάσει ήδη μια πρώτη επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμάρ Μπροκ, ο οποίος και απέστειλε τις προσκλήσεις προς τον Γλ. Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος σημειώνει ότι επίκειται η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών στο Παρίσι στις 6 του Σεπτέμβρη και θα επανέλθει επί του θέματος υπό το φως και των δεδομένων που θα διαμορφωθούν από το γεγονός αυτό. Ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να θέσει το θέμα αυτό στον Κόφι Ανάν και να ζητήσει την άποψή του κατά πόσον ενδείκνυται η διεξαγωγή της συζήτησης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς, έχει ήδη αποδεχτεί την πρόσκληση του Ελμάρ Μπροκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ