Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Κινητοποιούνται για την απελευθέρωσή τους

Αντιπροσωπεία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου(ΕΣΚ) ζήτησε χθες από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο διεθνής οργανισμός να ενεργήσει επειγόντως και αποφασιστικά προς την κυβέρνηση της Τουρκίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άμεση απελευθέρωση του αρχισυντάκτη και του συντάκτη της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ.

Η Ενωση Συντακτών απαίτησε επίσης, τον τερματισμό της αδίστακτης δίωξης της εφημερίδας αυτής και το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της ο Ζ. Βλόσοβιτς άκουσε με προσοχή τη λεπτομερή ενημέρωση γύρω από την υπόθεση της «Αφρίκα» και διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει εντός της ημέρας τη Γραμματεία του, αποστέλλοντας και τα έγραφα που του επιδόθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση.

Ανέφερε επίσης ότι θα εξεταστεί με προσοχή τι μπορούν και τι ενδείκνυται να πράξουν τα Ηνωμένα Εθνη για τους εγκλεισθέντες στη φυλακή Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και την εφημερίδα τους.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ επέδωσε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών το σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε η πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων του Εθνικού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ενωσης Συντακτών, του Συνδέσμου Εκδοτών, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της ΟΥΝΕΣΚΟ Κύπρου και των Επιτροπών και Συνδέσμων Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ανακοινώσεις της ΕΣΚ, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και άλλων δημοσιογραφικών οργανισμών και φορέων, με τις οποίες καταγγέλλεται η αυθαίρετη και παράνομη φυλάκιση των δυο Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και ζητείται η άμεση απελευθέρωσή τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος δήλωσε ότι είχε προχθές συνάντηση με δημοσιογράφους της «Αφρίκα» στους οποίους διερμήνευσε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση της ΕΣΚ και του δημοσιογραφικού κόσμου προς την εφημερίδα τους και έκανε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τη διεξαγόμενη στην Κύπρο και διεθνώς εκστρατεία για την απελευθέρωση των Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ. Η ΕΣΚ, όπως δήλωσε ο Α. Καννάουρος, έχει έρθει επίσης σε επαφή με τις δύο εθνικές οργανώσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία για το θέμα των καταδικασθέντων από το κατοχικό καθεστώς.

Ο Α. Καννάουρος ανέφερε ότι η ΕΣΚ παρέχει αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση στην εφημερίδα και στους δημοσιογράφους της.

Στο μεταξύ η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ (18/8) με τίτλο «Οι δυο Τούρκοι κρατούμενοι υποψήφιοι για το βραβείο δημοσιογραφίας των Ελληνοκυπρίων», αναφέρει:

«Η "Ελληνοκυπριακή Ενωση Δημοσιογράφων" αποφάσισε να υποδείξει ως υποψήφιους για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Lorenzo Natali, τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας "ΑΦΡΙΚΑ", πρώην «Avrupa», Σενέρ Λεβέντ και τον αρθρογράφο της ίδιας εφημερίδας, Μεμντούχ Ενέρ, που καταδικάστηκαν σε εξάμηνη ποινή φυλάκισης για δημοσιεύματα εναντίον του "Προέδρου της ΤΔΒΚ" Ντενκτάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ