Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυταρχικός κατήφορος

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα - αλλεπάλληλα - κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Πριν λίγες μέρες ένας 20χρονος κατήγγειλε πως κακοποιήθηκε βάναυσα και υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ από αστυνομικούς μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου, μετά την προσαγωγή του σε αυτό για τροχαία παράβαση. Λίγο μετά ένας ακόμη πολίτης και μάλιστα με ειδικές ανάγκες, κατήγγειλε πως αστυνομικοί του Τμήματος στις Μπενίτσες Κέρκυρας τον χτύπησαν και του έσπασαν το ξύλινο, τεχνητό, χέρι του!

Η αγριότητα και στις δύο περιπτώσεις είναι ασύλληπτη. Πλην όμως, τα περιστατικά αυτά δεν είναι ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένα. Είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, που αρκούν ώστε να μιλήσει κανείς πλέον με βεβαιότητα για ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία που υποδαυλίζεται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, που ενίοτε φτάνουν έως και τις «τυχαίες» εκπυρσοκροτήσεις περιστρόφων.

Η κατάσταση αυτή στα Σώματα Ασφαλείας παράγεται αναμφίβολα από το συνολικό αυταρχικό κατήφορο στον οποίο κατρακυλά ασταμάτητα εδώ και χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ευθύνη τής ανήκει αποκλειστικά. Πολύ περισσότερο γιατί με την πολιτική της προσανατολίζει αντιδημοκρατικά τα Σώματα Ασφαλείας, θέλοντάς τα αποκλειστικά σε ρόλο καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος. Το τελευταίο διάστημα το κλίμα αυταρχισμού και καταστολής έχει ενταθεί παραπέρα με την «αντιτρομοκρατική» υστερία, στα πλαίσια της οποίας ξένες μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν σαν σε ξέφραγο αμπέλι, η αστυνομοκρατία κορυφώνεται, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαγνιστούν, σχεδόν να καθαγιαστούν, οι δυνάμεις καταστολής και να πειστεί ο ελληνικός λαός να ανέχεται σιωπηρά τη δράση τους που «ειρήσθω εν παρόδω» μπορεί να έχει ως στόχο οποιονδήποτε από μας.

Η κυβέρνηση ευθύνεται επιπροσθέτως και για το γεγονός ότι όσες φορές στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, όχι μόνο δεν απέδωσε ευθύνες στους υπαίτιους, αλλά απεναντίας τους κάλυψε. Πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έσπευσε να απλώσει ασπίδα προστασίας σε προβοκάτορες ασφαλίτες που πιάστηκαν στα πράσα να παρακολουθούν συνελεύσεις, συνδικαλιστικές δραστηριότητες, διαδηλώσεις ή στους παλικαράδες που ξέσπασαν τη δολοφονική τους μανία στους διαδηλωτές ναυτεργάτες. Και είναι φυσικό επόμενο, όπως άλλωστε επισήμαναν και βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή προχτές, όταν ο λαός αντιμετωπίζεται σαν εχθρός να καλλιεργείται και μέσα στα Σώματα Ασφαλείας η αντίληψη ότι κάθε πολίτης είναι ύποπτος και ένοχος και άρα νομιμοποιούνται να του συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο.

Με αφορμή τα δύο τελευταία κρούσματα αποκαλύπτεται πως η «ασφάλεια του πολίτη», στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση οικοδόμησε ένα αντιδημοκρατικό - αυταρχικό οπλοστάσιο, με κορύφωση τον τρομονόμο, ήταν απλώς και μόνο ένα πρόσχημα. Απέναντι στη διογκούμενη αστυνομική αυθαιρεσία και στην κυβερνητική πολιτική που την προκαλεί και την ενισχύει, ο λαός δεν έχει παρά να αντιτάξει την οργανωμένη αντίδραση και αντίστασή του. Η λαϊκή συσπείρωση και πάλη είναι μονόδρομος που ο λαός πρέπει να πορευτεί ως το τέλος, ως την ανατροπή της αντιλαϊκής, αυταρχικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ