Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 θίγει την... ΕΕ!

Κάλεσμα προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ουσιαστικά απευθυνόταν στο ΠΑΣΟΚ, να αποτρέψει, με τη δυνατότητα που του παρέχει η κοινοβουλευτική του παρουσία, την αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΝΔ, απηύθυνε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η προτεινόμενη αναθεώρηση υπηρετεί ένα πολιτειακό πρότυπο «που απορρίπτει κάθε ιδέα σοβαρής λογοδοσίας των κυβερνώντων, δυσπιστεί προς τα θεσμικά αντίβαρα και θέλει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κυβερνά κατ' ουσίαν ανέλεγκτη».

Οπως δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος, την «αναγκαία συμπόρευση» των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ενάντια στα σχέδια της ΝΔ δεν τη διευκολύνει «η συναίνεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του απαρίθμησε ορισμένες όπως «η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και ο εκδημοκρατισμός των εργασιακών σχέσεων με πρωταρχική επιδίωξη την πλήρη απασχόληση», «η ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η αναγνώριση νέων που έχουν γεννήσει οι νέες συνθήκες», «η μεταφορά εξουσιών από την κυβέρνηση στη Βουλή και σε άλλα αντιπροσωπευτικά όργανα του κράτους και κυρίως στην αυτοδιοίκηση».

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις έρχονται σε αντιπαράθεση με προβλέψεις ευρωενωσιακών συνθηκών, τις οποίες και ο ΣΥΝ έχει ψηφίσει. Επιδίωξη εξάλλου της κυβέρνησης είναι και ο εναρμονισμός του ελληνικού Συντάγματος με το περιβόητο «κοινοτικό κεκτημένο», κατά συνέπεια είναι τουλάχιστον αβάσιμη η μομφή του Ν. Κωνσταντόπουλου πως «η πρόταση της ΝΔ για νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν αντιμετωπίζει το ευρύ και σύνθετο θέμα των σχέσεων εθνικού Συντάγματος και ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Χαρακτηριστική της επίμονης προσπάθειας της ηγεσίας του ΣΥΝ να εμφανίσει την ΕΕ σαν «αθώα περιστερά» που τίποτα δε γνωρίζει και σε τίποτα δεν ευθύνεται για τη σαρωτική επίθεση σε βάρος δικαιωμάτων του λαού, είναι η άποψη του Αλ. Αλαβάνου πως «η τροποποίηση της συνταγματικής διάταξης για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ θα αποστερήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη λειτουργία πανεπιστημίων ικανών να συγκροτούν ένα πεδίο συλλογικού, επιστημονικού και κοινωνικού αναστοχασμού, αναγκαίο για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου»!!! Τίποτα δεν έχει ακούσει ο ΣΥΝ για την Μπολόνια, τη Λισαβόνα, το Μπέργκεν; Τίποτα δεν έχει ακούσει για την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Παιδείας απ' άκρη σ' άκρη της Ευρωένωσης του κεφαλαίου; Γνωρίζει, αλλά η ευρω-λαγνεία, του επιβάλλει την προσποιητή άγνοια.

Τέλος, έχει μια αξία να παραθέσουμε και την ανησυχία (απόρροια κι αυτή της θεσμο-λαγνείας τους) της ηγεσίας του ΣΥΝ, όπως εκφράστηκε χτες από τον Αλ. Αλαβάνο για το ανεπανόρθωτο πλήγμα που δέχεται το κύρος του Συντάγματος από τις συχνές αναθεωρήσεις. Αλλά και την έγνοια του Ν. Κωνσταντόπουλου που δεν ανοίγει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού όπως διαπίστωσε «δεν προτείνουν αναθεώρηση των διατάξεων που παραπέμπουν στον εσωτερικό πυρήνα εξουσίας της απόλυτης πλειοψηφίας ενός κόμματος (άρθρ. 37, 38 κ.λ.) και επιβάλλουν τον λεγόμενο πλειοψηφικό κοινοβουλευτισμό (...). Ούτε θίγουν τη στρέβλωση της πρωθυπουργοκεντρικής διακυβέρνησης. Οι αναθεωρήσεις επί αναθεωρήσεων του Συντάγματος επιβάλλουν έναν καθεστωτικό δικομματισμό πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ