ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση και κοροϊδία για τους άνεργους οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτείνουν φιλοδωρήματα ελεημοσύνης για τους εργαζόμενους που η πολιτική τους τους πετάει εκτός παραγωγής
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτείνουν φιλοδωρήματα ελεημοσύνης για τους εργαζόμενους που η πολιτική τους τους πετάει εκτός παραγωγής
Λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων δε γίνεται να υπάρξουν όσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υπηρετούν την πλουτοκρατία και το καπιταλιστικό σύστημα, παραμένουν ισχυροί και όσο η εργατική τάξη δεν αξιοποιεί την κοινωνική και πολιτική δύναμη για το δίκιο της, σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις προτάσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, φανερώνουν πως και τα δυο κόμματα ούτε μπορούν ούτε θέλουν να προστατέψουν τους ανέργους και τα δικαιώματά τους και να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Αντίθετα, οι προτάσεις τους αξιοποιούν την ανεργία, που η πολιτική τους οξύνει, για να πλήξουν τα εργατικά δικαιώματα και να επιδοτήσουν την εργοδοσία. Αποτελεί εμπαιγμό για τους ανέργους η απόφαση της λεγόμενης "Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης" που εισηγήθηκε ο υπουργός Απασχόλησης και ψήφισαν οι "κοινωνικοί εταίροι", εκπρόσωποι εργοδοτών και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χορηγεί επίδομα ελεημοσύνης και μόνο για ανέργους άνω των 50 ετών και από κλάδους και περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία και ορισμένο χρονικό διάστημα!

Οι άνεργες και οι άνεργοι έχουν δικαίωμα στη σταθερή δουλιά, με αξιοπρεπή μισθό και με ελεύθερο χρόνο. Εχουν δικαίωμα και ανάγκη την ουσιαστική προστασία και όχι ελεημοσύνες.

Επίδομα ανεργίας τώρα 1.050 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο χρόνο δεν έχουν εργασία.

Σε αντιδραστική κατεύθυνση κινείται και η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ προχτές με τον τίτλο "πρόγραμμα ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση", αφού προτείνει νέα κίνητρα, προνόμια και επιδοτήσεις για τους βιομήχανους, κατάρτιση και επανακατάρτιση, απασχόληση μέχρι και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τους άνεργους. Μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν οδηγήσει στις σημερινές άθλιες καταστάσεις.

Οι άνεργες, οι άνεργοι, όλοι οι εργαζόμενοι, οφείλουν να σκεφτούν και να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τις αιτίες που τους οδηγούν στην ανεργία και συνολικά στην επιδείνωση της θέσης τους, παρότι ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη είναι τεράστιος. Λύσεις προς όφελός τους δε γίνεται να υπάρξουν όσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υπηρετούν την πλουτοκρατία και το καπιταλιστικό σύστημα, παραμένουν ισχυροί και όσο η εργατική τάξη δεν αξιοποιεί την κοινωνική και πολιτική δύναμη για το δίκιο της, για ένα μέλλον που θα της ανήκει, που η ανάπτυξη να γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες της και όχι το κέρδος των καπιταλιστών.

Το ΚΚΕ καλεί τις άνεργες, τους ανέργους και όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να υποστηρίξουν μαχητικά την πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των παραπάνω σχεδίων και εξασφαλίζει ουσιαστική προστασία στις χιλιάδες των ανέργων.

Για την προστασία των ανέργων, το ΚΚΕ προτείνει: Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους. Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους, χωρίς τις προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας να καθοριστεί σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού των 1.300 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι, τα μέλη της οικογένειας και τα προστατευόμενα από αυτούς μέλη να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι απολυμένοι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους, παραμένουν άνεργοι επί δύο χρόνια και έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης, να δικαιούνται πλήρους κύριας και επικουρικής σύνταξης».


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»: Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η επανεμφανιζόμενη μετά από πολλά χρόνια ΕΣΑΚ-Σ στις εκλογές του Σωματείου των εργαζομένων. Η ΕΣΑΚ-Σ πήρε 93 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ. Πρώτη αναδείχτηκε η Ανεξάρτητη Κίνηση (ΔΑΚΕ) με 170 ψήφους και 5 έδρες (έναντι 219 ψήφων και 4 εδρών) και τρίτη η Ενότητα (ΠΑΣΚΕ) με 76 ψήφους και 2 έδρες (έναντι 178 ψήφων και 4 εδρών). Στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε μια ακόμα παράταξη, που πήρε 32 ψήφους και 1 έδρα.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Με συγκέντρωση σήμερα στις 8 το πρωί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και πορεία μέχρι το ΥΜΑΘ, όπου θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σήμερα, συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για να καταλήξει σε πρόταση για το μέλλον της επιχείρησης, ενόψει και της ΓΣ των μετόχων της ΒΦΛ.

«ΜΗΤΕΡΑ»: Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους (μετά τη χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας) λόγω ...καλοκαιριού, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», κατ' απαίτηση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων και με την ενθάρρυνση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ. Με την απόφαση για την αναστολή, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για λύση των προβλημάτων και σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει ενημερωθεί και συμπαραστέκεται στους αγώνες των εργαζομένων, διαφώνησε η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του σωματείου, συνδικαλίστρια των Υγειονομικών του ΠΑΜΕ.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΕ
Νέος μηχανισμός υπονόμευσης των ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Το προσχέδιο νόμου για την ίδρυση του Ινστιτούτου έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση

Ο διωγμός των ναυτεργατών και από τις λίστες της ανεργίας, η παράδοσή τους στο δουλεμπορικό, παρασιτικό κύκλωμα, η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και, βέβαια, η επιδότηση των εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματιών της στεριάς, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, με «ζεστό» χρήμα από τις τσέπες των εργαζομένων, είναι ορισμένα από τα όσα προβλέπονται σε προσχέδιο νόμου, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, σε συμφωνία με τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, για τη σύσταση Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης ΑΕ!

Το ...«ΙΝΚΑΕ», όπως θα είναι ο διακριτικός του τίτλος, υποτίθεται ότι ιδρύεται για την ...αντιμετώπιση της ανεργίας στους ναυτεργάτες και «άλλων απασχολουμένων και ανέργων του ναυτικού, ναυτιλιακού τομέα και λιμενικών επαγγελμάτων». Ομως, ουσιαστικά, αποτελεί ένα ακόμα σφοδρό χτύπημα σε βάρος όσων ναυτεργατικών εργασιακών κατακτήσεων άφησε όρθιες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μιαν ακόμα εκδούλευση στο εφοπλιστικό, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο. Και μόνον η ίδρυση ΑΕ, με σκοπό την εύρεση εργασίας σε ανέργους ναυτεργάτες, σημαίνει ανατροπή της Διεθνούς Συμβάσεως 9 του 1922 της Κοινωνίας των Εθνών, που είχε συνταχθεί με σκοπό την πάταξη του δουλεμπορίου. Η Σύμβαση αυτή προβλέπει ότι απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση παρέμβαση κάθε είδους ιδιώτη, που με σκοπό το κέρδος ενεργεί για την εξεύρεση εργασίας σε άνεργο ναυτεργάτη. Με βάση τη Σύμβαση αυτή, ιδρύθηκε το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το οποίο τώρα ουσιαστικά καταργείται!

Οσον αφορά το Ινστιτούτο, με τα προγράμματά του, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από «εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους», θα ...δίνει τα «εφόδια» και ένα «πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης», ώστε ο άνεργος ναυτεργάτης να εντάσσεται στην αγορά εργασίας, σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Αυτό θα γίνεται «αλά ΟΑΕΔ» - του οποίου, άλλωστε, εκπρόσωπος θα συμμετέχει στη διοίκηση του ΙΝΚΑΕ - δηλαδή με την επιδότηση των εργοδοτών. Ωστόσο, σκόπιμα στο κείμενο δε διευκρινίζεται με τι όρους θα γίνεται η ένταξη στην «αγορά εργασίας», αν θα ισχύουν τα προσόντα του ναυτεργάτη, η πολυετής πείρα του, οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα κοινωνικοασφαλιστικά του δικαιώματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ