ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Ψαλίδισμα ακόμη και στις ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για Πολιτισμό, Παιδεία, κ.ά. Ορθάνοιχτοι οι κρουνοί για τις κρατικές ενισχύσεις που λυμαίνονται οι εφοπλιστές με πρόσχημα τις «άγονες γραμμές»

Την τακτική της χρηματοδότησης με το «σταγονόμετρο» σε μια σειρά από κρατικούς φορείς και ιδρύματα συνεχίζει η κυβέρνηση και για το τρίτο τρίμηνο του 2006. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι σχετικές οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, για το «ψαλίδισμα» στις εκταμιεύσεις των σχετικών κονδυλίων (έχουν εγκριθεί με τον προϋπολογισμό του 2006, που αποτελεί νόμο του κράτους από το Δεκέμβρη του 2005). Οι οδηγίες για περικοπές εγκεκριμένων δαπανών, περιλαμβάνουν και την Παιδεία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των καθηγητών και φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ που τις τελευταίες βδομάδες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

Εκτός από τα κονδύλια για την Παιδεία, η πολιτική ψαλιδίσματος περιλαμβάνει και εγκεκριμένες πιστώσεις για επιστημονικά ιδρύματα, κρατικά θέατρα κλπ. Αντίθετα, η κυβέρνηση φρόντισε - με προηγούμενες σχετικές αποφάσεις της - να αποδεσμεύσει το σύνολο των κονδυλίων που αφορούν λεγόμενες «διεθνείς υποχρεώσεις», όπως τα κονδύλια για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, τις «αποδόσεις στην ΕΕ» κ.ά.

Πρόκειται, δηλαδή, για επιλεκτική τακτική καρατόμησης δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με τη χτεσινή υπουργική απόφαση αποδεσμεύεται το σύνολο (100%) των κονδυλίων για την «επιδότηση των άγονων γραμμών». Πρόκειται για τις κρατικές επιδοτήσεις που λυμαίνονται οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και δεν είναι τυχαίο που δίνονται τώρα, ενόψει της αυξημένης κίνησης για το καλοκαίρι.

Η κυβερνητική απόφαση για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2006, που στάλθηκε στα υπουργεία και τις περιφερειακές υπηρεσίες, με οδηγίες για την εκταμίευση πόρων για το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προβλέπει τα παρακάτω:

  • «Εκταμίευση με το σταγονόμετρο» και μέχρι ποσοστό 75% - δηλαδή ψαλίδισμα 25% - των προβλεπόμενων πιστώσεων αφορά ανάμεσα σε άλλους: Εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, επιχορηγήσεις σε μουσεία, το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το ΚΘΒΕ, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επιστημονικά ιδρύματα όπως ο «Δημόκριτος», το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  • Χρηματοδότηση το πολύ μέχρι 90% - ψαλίδισμα 10% - προβλέπεται για την προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων για σπουδαστές, για τον ΟΑΕΔ, για παιδικές κατασκηνώσεις, για τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), για τα έξοδα λειτουργίας ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό κ.ά.

Μαχαίρι μπαίνει και στα προβλεπόμενα κονδύλια για τις περιφερειακές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το πολύ μέχρι 75% εκταμιεύονται οι πόροι για λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων Πρόνοιας, επιχορηγήσεων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Στην υπηρεσία της ... «ανταγωνιστικότητας»

Την ακόμα μεγαλύτερη εισβολή του κεφαλαίου στον τομέα της Ερευνας σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ο τομέας της Ερευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα περνά μέσα από την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και τη Στρατηγική της Λισαβόνας, όπως επισήμανε η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία εγκαινίασε χτες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας», στο Ζάππειο. Η κυνική παραδοχή αυτής της πραγματικότητας, που θέλει τα πάντα να κινούνται γύρω από τις επιχειρηματικές σκοπιμότητες και τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, έριξε τη βαριά «σκιά» της σε μερικά εντυπωσιακά εκθέματα, τα οποία δείχνουν ότι παρά την απαξίωση, από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, του συγκεκριμένου τομέα, υπάρχουν και ιδέες και ικανοί άνθρωποι να τις πραγματοποιήσουν. Ωστόσο, κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, τα σχετικά επιτεύγματα είναι ένα δείγμα για το πώς μπορεί να συμβάλει η Ερευνα και Τεχνολογία, μεταξύ άλλων, στην ...«ανταγωνιστικότητα»!

Πάντως, ο υπουργός, προδιαγράφοντας την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ουσιαστικής ερευνητικής δραστηριότητας, σημείωσε ότι παράλληλα με το στόχο αύξησης των πόρων, επιζητείται και η ανατροπή του σημερινού τρόπου χρηματοδότησης, όπου το 70% προέρχεται από το κράτος και το 30% από ιδιώτες. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η σχέση και να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. Συνακόλουθα, το ερευνητικό έργο και ο προσανατολισμός του θα εξαρτώνται από τις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου και από το αν μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να αποφέρει κέρδος και όχι αν είναι χρήσιμο στην κοινωνία. Κι αυτό θα συμβαίνει με την κρατική χρηματοδότηση να ισχύει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, με συνέπεια να πρόκειται ουσιαστικά για ιδιωτικές έρευνες με παχυλές οικονομικές ενισχύσεις από το δημόσιο και με χρήση δημόσιας υποδομής, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, κ.ά.!

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα παρουσιαστεί και προσχέδιο νόμου για την Ερευνα και Τεχνολογία, που καταρτίζεται από κοινού με το υπουργείο Παιδείας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 50 μέρες. Το προσχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση ενός είδους «ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ι. Τσουκαλά, που συνέδεσε την ανάπτυξη του τομέα με την ενεργοποίηση των πολιτών και με στόχο τη συμμόρφωση της χώρας με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία - όπως είπε - κατά 60% αναφέρεται σε ζητήματα γνώσης!

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απλήρωτοι εδώ και μήνες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση καπνοπαραγωγών των Νομών Εβρου και Ροδόπης

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση καπνοπαραγωγών των Νομών Εβρου και Ροδόπης
Κάθε όριο ασυδοσίας έχουν ξεπεράσει οι καπνέμποροι, αφού έχουν αφήσει απλήρωτους εδώ και μήνες χιλιάδες καπνοπαραγωγούς. Το ΚΚΕ, μέσω των βουλευτών του Αγγ. Τζέκη και Τ. Τσιόγκα, έκανε παρέμβαση για το πρόβλημα στη Βουλή, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται:

«Απλήρωτοι παραμένουν ακόμα πολλές χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος κάποιοι καπνέμποροι να μην τους πληρώσουν καθόλου, παρά τις εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες πήραν την παραγωγή. Οι καπνέμποροι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους παραγωγούς σε 30 ημέρες μετά την παράδοση των καπνών. Ωστόσο, οι περισσότεροι καθυστέρησαν να πληρώσουν εντός αυτής της προθεσμίας, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, ορισμένοι (Μιχαηλίδης, Πετρίδου, Γλεούδης, Κουτσουμπάς) δεν έχουν πληρώσει καπνά που παραδόθηκαν από το Μάρτη. Το πρόβλημα έχει ιδιαίτερη ένταση στη Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αιτωλοακαρνανία - Φθιώτιδα. Η κατάσταση που βιώνουν οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύ δύσκολη, αφού βασίζονται σε αυτά τα χρήματα για να τα βγάλουν πέρα τους επόμενους μήνες και όσο καθυστερούν οι πληρωμές δεν μπορεί να υπολογιστεί το μεταβλητό πριμ. Μαζί με όλα τ' άλλα, απογοητεύονται ακόμα περισσότερο όσοι από αυτούς σκέφτονται να συνεχίσουν την καπνοκαλλιέργεια. Η ασυδοσία των καπνεμπόρων καλύπτεται από τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ, αφού, ουσιαστικά, δεν προβλέπεται εναντίον τους καμία κύρωση μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Ανάλογη είναι η τακτική και της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών, αλλά, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, συνδιαλέγεται με τους καπνεμπόρους και τις εκβιαστικές απαιτήσεις τους».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση πληρωμή των καπνοπαραγωγών, καθώς και ποιες συνέπειες θα έχουν οι καπνέμποροι που προκάλεσαν το πρόβλημα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αιτιολογημένη γνώμη για βιοκαύσιμα και εξοικονόμηση ενέργειας

Δύο αιτιολογημένες γνώμες έλαβε χτες η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά τα βιοκαύσιμα αλλά και για την εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων στην κατασκευή των κτιρίων ώστε να εξοικονομείται περισσότερη ενέργεια.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές είναι ένα βήμα πριν το δικαστήριο αναφορικά με τα βιοκαύσιμα, γιατί δεν απέστειλαν, σύμφωνα με την Κομισιόν, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία 2003/30/ΕΚ, την ετήσια έκθεση για τη χρήση βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά, με την προθεσμία να έχει λήξει από την 1η Ιούλη 2005.

Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της ίδιας της κτιριακής κατασκευής, η Ελλάδα, έλαβε αιτιολογημένη γνώμη, καθώς δεν ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για το τι έχει κάνει στον τομέα των εφαρμοστικών διατάξεων του εν λόγω θέματος, ενώ η προθεσμία για την εφαρμογή της οδηγίας έληξε στις 4 Γενάρη 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ