Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Στην υπηρεσία της ... «ανταγωνιστικότητας»

Την ακόμα μεγαλύτερη εισβολή του κεφαλαίου στον τομέα της Ερευνας σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ο τομέας της Ερευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα περνά μέσα από την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και τη Στρατηγική της Λισαβόνας, όπως επισήμανε η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία εγκαινίασε χτες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας», στο Ζάππειο. Η κυνική παραδοχή αυτής της πραγματικότητας, που θέλει τα πάντα να κινούνται γύρω από τις επιχειρηματικές σκοπιμότητες και τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, έριξε τη βαριά «σκιά» της σε μερικά εντυπωσιακά εκθέματα, τα οποία δείχνουν ότι παρά την απαξίωση, από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, του συγκεκριμένου τομέα, υπάρχουν και ιδέες και ικανοί άνθρωποι να τις πραγματοποιήσουν. Ωστόσο, κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, τα σχετικά επιτεύγματα είναι ένα δείγμα για το πώς μπορεί να συμβάλει η Ερευνα και Τεχνολογία, μεταξύ άλλων, στην ...«ανταγωνιστικότητα»!

Πάντως, ο υπουργός, προδιαγράφοντας την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ουσιαστικής ερευνητικής δραστηριότητας, σημείωσε ότι παράλληλα με το στόχο αύξησης των πόρων, επιζητείται και η ανατροπή του σημερινού τρόπου χρηματοδότησης, όπου το 70% προέρχεται από το κράτος και το 30% από ιδιώτες. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η σχέση και να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. Συνακόλουθα, το ερευνητικό έργο και ο προσανατολισμός του θα εξαρτώνται από τις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου και από το αν μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να αποφέρει κέρδος και όχι αν είναι χρήσιμο στην κοινωνία. Κι αυτό θα συμβαίνει με την κρατική χρηματοδότηση να ισχύει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, με συνέπεια να πρόκειται ουσιαστικά για ιδιωτικές έρευνες με παχυλές οικονομικές ενισχύσεις από το δημόσιο και με χρήση δημόσιας υποδομής, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, κ.ά.!

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα παρουσιαστεί και προσχέδιο νόμου για την Ερευνα και Τεχνολογία, που καταρτίζεται από κοινού με το υπουργείο Παιδείας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 50 μέρες. Το προσχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση ενός είδους «ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ι. Τσουκαλά, που συνέδεσε την ανάπτυξη του τομέα με την ενεργοποίηση των πολιτών και με στόχο τη συμμόρφωση της χώρας με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία - όπως είπε - κατά 60% αναφέρεται σε ζητήματα γνώσης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ