ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ανηφόρα για τη Νέα Λυκόρραχη

Κυριακή 2 του Ιούλη, όλοι ανηφορίζουν για το Γράμμο. Για το Κεφαλοχώρι (Νέα Λυκόρραχη) στην περιοχή Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων, όπου στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε στο ύψωμα προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Για εκεί θα ανηφορίσουν και οι χιλιάδες νεολαίοι που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το οποίο πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, Παρασκευή και Σάββατο, στο Νεστόριο Καστοριάς, στις όχθες του Αλιάκμονα. Σήμερα μπαίνουν και οι τελευταίες «πινελιές» στο χώρο που οι ομάδες εργασίας της ΚΝΕ προετοίμαζαν όλες τις προηγούμενες μέρες για να υποδεχτεί τη νεολαία η οποία στρατεύεται με το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ μέσα από το σύνθημα του διημέρου: «Αγώνας Ρήξη Ανατροπή - η Ιστορία γράφεται με Ανυπακοή».

Από κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ξεκινούν για να περπατήσουν στις πλαγιές του Γράμμου, εκεί που έπεσαν χιλιάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον αγώνα για λεύτερη, ισχυρή και δημοκρατική Ελλάδα, ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία.

Στο χώρο της κατασκήνωσης από το πρωί της Παρασκευής θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες από την 3χρονη εποποιία του ΔΣΕ, έκθεση βιβλίων και αντικειμένων. Ενώ στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αναχωρήσεις από παντού

-- Λεκανοπέδιο: Πέμπτη, 10 το βράδυ, και Παρασκευή, 10 το βράδυ, από το Μουσείο (Πατησίων). Για κρατήσεις θέσεων, στις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αθήνα (τηλ. κέντρο 210.5282.500) και στα γραφεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή.

Αύριο, Παρασκευή, αναχωρούν από:

-- Θεσσαλονίκη: 8.30 π.μ. και 7.30 μ.μ., από το άγαλμα του Βενιζέλου.

-- Λάρισα, 2 μ.μ. από την Ανθίμου Γαζή.

-- Βόλο, 3.30 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Καρδίτσα, 2 μ.μ. από το άγαλμα του Καραϊσκάκη.

-- Τρίκαλα, 2 μ.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Γιάννενα 8 π.μ. και 5 μ.μ. από τη νομαρχία.

-- Χαλκίδα, 9 π.μ., από το Λιμάνι.

-- Λαμία, 11 π.μ., από την πλατεία Πάρκου.

-- Πάτρα, 8 π.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων.

-- Καλαμάτα, 6.30 π.μ., από την κεντρική πλατεία.

-- Ναύπλιο, 8 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.

-- Σέρρες, 2.15 μ.μ. από τη νομαρχία.

-- Κιλκίς, 3 μ.μ., από τη διασταύρωση Κιλκίς - Θεσσαλονίκης (περιοχή Λητής).

-- Κατερίνη, 5 μ.μ., από την πλατεία Κατερίνης.

-- Νάουσα, 7 μ.μ., από το Σιδηροδρομικό Σταθμό.

-- Σκύδρα, 8 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο.

-- Εδεσσα, 8.30 μ.μ., από το Λύκειο.

-- Κομοτηνή, 9 π.μ. και 4 μ.μ. από τη Γενική Τράπεζα.

-- Ξάνθη, 9.30 π.μ. και 4.30 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.

-- Καβάλα, 10.30 π.μ. και 5 μ.μ., από Κήπους.

-- Αλεξανδρούπολη, 3 μ.μ., από το Δημαρχείο.

-- Κοζάνη, 9 π.μ., από την πλατεία.

-- Πτολεμαΐδα, 9.30 π.μ., από το δημαρχείο.

-- Φλώρινα, 10.30 π.μ., από τη νομαρχία.

-- Καστοριά, 11.30 π.μ., από οικισμό Μανιάκων.

-- Χανιά και Ηράκλειο, σήμερα, 9 μ.μ.

-- Χίο, σήμερα, 10 μ.μ.

-- Μυτιλήνη, 1.00 το ξημέρωμα της Παρασκευής.

-- Λήμνο, 6 το πρωί της Παρασκευής.

-- ΠΕΑΕΑ, Παρασκευή 30/6, 8 π.μ. από πλατεία Κάνιγγος για Κόνιτσα με διανυκτέρευση στην πόλη. Συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8225.407, από 8 το πρωί έως τη 1 μ.μ. καθημερινά.

-- ΠΕΑΤΑΘ ΔΣΕ, Σάββατο 1/7, 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.3220.183 και 210.5817.384.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Μέρες ολόκληρες περιμένουν στην ουρά χιλιάδες μετανάστες εργάτες για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους

Eurokinissi

Μέρες ολόκληρες περιμένουν στην ουρά χιλιάδες μετανάστες εργάτες για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους
Εξω από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών (ΚΕΑ) Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο, όπου «στοιβάζονται» καθημερινά δεκάδες μετανάστες προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, βρέθηκαν χτες το πρωί μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής του 5ου και 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ με σκοπό να συζητήσουν με τους μετανάστες εργάτες και να τους καλέσουν στο τριήμερο των πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ, που ξεκινά αύριο στο πάρκο ΦΙΞ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΕΑ Δήμου Αθηναίων είναι ότι πολλοί μετανάστες στήνονται εκεί από νωρίς τα ξημερώματα ή ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ για να πιάσουν σειρά.

Με μια ντουντούκα που τους καλούσε να συμμετάσχουν μαζικά στο τριήμερο στο ΦΙΞ και να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και μοιράζοντας ανακοινώσεις του ΚΚΕ γραμμένες σε πολλές γλώσσες, κουβέντιασαν μαζί τους για την ανεργία, το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία που βιώνουν καθημερινά από την εργοδοσία, για το μέλλον των παιδιών τους.

Η Μαρία Γ., από τη Ρουμανία, ήρθε στην Ελλάδα πριν από 12 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στη χώρα της. Στην αρχή μόνη της, μετά ήρθαν και τα τρία παιδιά της. «Για να μπορέσουμε να ζήσουμε», μας είπε χαρακτηριστικά. Δουλεύει ως οικιακή βοηθός για κάτι παραπάνω από 500 ευρώ το μήνα. Η κρατική μέριμνα για τη μητέρα και τα παιδιά, ανύπαρκτη. Οπως άλλωστε και για την Ελληνίδα μάνα και τα παιδιά της. «Κάθε δυο χρόνια πρέπει να ανανεώνουμε την άδεια παραμονής. Η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα και πολλές φορές εγώ και τα παιδιά μου δεν μπορούσαμε να πάμε στις διακοπές στη Ρουμανία, επειδή δεν είχε εκδοθεί ακόμα η άδεια», συμπληρώνει.

Κυνηγημένος από τον ιμπεριαλισμό έφυγε το 1991 ο Χιλάλ από το Ιράκ και ήρθε στην Ελλάδα. Από τότε ζει εδώ με τη γυναίκα του, που κατάγεται από τις Φιλιππίνες, και το παιδί τους. Ωστόσο, η αναζήτηση «καλύτερης ζωής» δε σταματά εδώ για το νεαρό ζευγάρι. Εχουν αποφασίσει να μεταναστεύσουν ξανά, στην Αυστραλία αυτή τη φορά. «Στην αρχή ήταν καλά εδώ. Το ευρώ μας τσάκισε. Κάθε χρόνο και χειρότερα», λέει αναφερόμενος στην ακρίβεια.

Από την Αθήνα

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση στο Γράμμο, τα οποία θα αναχωρήσουν από την Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 210-5282.540.

Το πρόγραμμα στο Νεστόριο
  • Αύριο, Παρασκευή 30 του Ιούνη

8 μ.μ. Εκδήλωση στην Πλατεία στο Νεστόριο με προβολή ντοκιμαντέρ για το μεγάλο ελιγμό και την ανακατάληψη του Γράμμου. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

12 μεσάνυχτα. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι στην κατασκήνωση με την Ιροντίνα Κάντραλη.

  • Σάββατο 1 του Ιούλη

10 π.μ. Αγώνες μπάσκετ.

7.30 μ.μ. Επίσημο άνοιγμα των εκδηλώσεων με χαιρετισμό από την Ελένη Γκόγκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

7.45 μ.μ. Θεατρικό σκετς για το ΔΣΕ από τη θεατρική ομάδα Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

8.15 μ.μ. Αφιέρωμα στα 60 χρόνια του ΔΣΕ με προβολή ντοκιμαντέρ για τις μάχες στην περιοχή του Γράμμου, ανάγνωση κειμένων, ποιημάτων κλπ.

10 μ.μ. Παραδοσιακό αντάρτικο τραγούδι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

11 μ.μ. Ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

  • Κυριακή 2 του Ιούλη

12 το μεσημέρι. Αναχώρηση για τη Λυκόρραχη.

2 μ.μ. Εκδήλωση στη Λυκόρραχη (Κεφαλοχώρι). Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ