Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Μέρες ολόκληρες περιμένουν στην ουρά χιλιάδες μετανάστες εργάτες για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους

Eurokinissi

Μέρες ολόκληρες περιμένουν στην ουρά χιλιάδες μετανάστες εργάτες για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους
Εξω από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών (ΚΕΑ) Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο, όπου «στοιβάζονται» καθημερινά δεκάδες μετανάστες προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, βρέθηκαν χτες το πρωί μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής του 5ου και 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ με σκοπό να συζητήσουν με τους μετανάστες εργάτες και να τους καλέσουν στο τριήμερο των πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ, που ξεκινά αύριο στο πάρκο ΦΙΞ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΕΑ Δήμου Αθηναίων είναι ότι πολλοί μετανάστες στήνονται εκεί από νωρίς τα ξημερώματα ή ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ για να πιάσουν σειρά.

Με μια ντουντούκα που τους καλούσε να συμμετάσχουν μαζικά στο τριήμερο στο ΦΙΞ και να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και μοιράζοντας ανακοινώσεις του ΚΚΕ γραμμένες σε πολλές γλώσσες, κουβέντιασαν μαζί τους για την ανεργία, το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία που βιώνουν καθημερινά από την εργοδοσία, για το μέλλον των παιδιών τους.

Η Μαρία Γ., από τη Ρουμανία, ήρθε στην Ελλάδα πριν από 12 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στη χώρα της. Στην αρχή μόνη της, μετά ήρθαν και τα τρία παιδιά της. «Για να μπορέσουμε να ζήσουμε», μας είπε χαρακτηριστικά. Δουλεύει ως οικιακή βοηθός για κάτι παραπάνω από 500 ευρώ το μήνα. Η κρατική μέριμνα για τη μητέρα και τα παιδιά, ανύπαρκτη. Οπως άλλωστε και για την Ελληνίδα μάνα και τα παιδιά της. «Κάθε δυο χρόνια πρέπει να ανανεώνουμε την άδεια παραμονής. Η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα και πολλές φορές εγώ και τα παιδιά μου δεν μπορούσαμε να πάμε στις διακοπές στη Ρουμανία, επειδή δεν είχε εκδοθεί ακόμα η άδεια», συμπληρώνει.

Κυνηγημένος από τον ιμπεριαλισμό έφυγε το 1991 ο Χιλάλ από το Ιράκ και ήρθε στην Ελλάδα. Από τότε ζει εδώ με τη γυναίκα του, που κατάγεται από τις Φιλιππίνες, και το παιδί τους. Ωστόσο, η αναζήτηση «καλύτερης ζωής» δε σταματά εδώ για το νεαρό ζευγάρι. Εχουν αποφασίσει να μεταναστεύσουν ξανά, στην Αυστραλία αυτή τη φορά. «Στην αρχή ήταν καλά εδώ. Το ευρώ μας τσάκισε. Κάθε χρόνο και χειρότερα», λέει αναφερόμενος στην ακρίβεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτή διεθνιστικής αλληλεγγύης (2007-06-29 00:00:00.0)
Κοινός αντίπαλος για Ελληνες και μετανάστες εργάτες (2007-06-26 00:00:00.0)
Εκδήλωση - καταγγελία της αστυνομικής αυθαιρεσίας (2007-06-19 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για Ελληνες και μετανάστες εργάτες (2007-06-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το τριήμερο (2006-06-28 00:00:00.0)
Τριήμερο για μετανάστες (2006-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ