Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Η νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, τα ευρω-τουρκικά ενόψει της «αξιολόγησης» της Τουρκίας από την ΕΕ το φθινόπωρο, καθώς και ο συντονισμός μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας, που θα πραγματοποιήσει στις 10 Ιούλη στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η επίσκεψη ανακοινώθηκε και επίσημα χτες από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Αθήνα, το οποίο προσπάθησε να παρουσιάσει την επίσκεψη ως απόδειξη των «τακτικών επαφών και της συνεχούς συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα για «σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στην ατζέντα των θεμάτων είναι «το Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες νωρίτερα, θα έχει προηγηθεί επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, με την οποία θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες, η νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αφενός θα κινείται στο πλαίσιο της προηγούμενης («σχέδιο Ανάν») και από την άλλη είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί, για να διευκολυνθεί η Τουρκία να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού θα έχει ήδη ξεκινήσει η νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού...

Ο Ι. Γκαμπάρι θα βρίσκεται στην Αγκυρα στις 2 Ιούλη, στην Αθήνα στις 4 του ίδιου μήνα και στις 6 Ιούλη θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 9 Ιούλη. Αποστολή του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών είναι να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχουν οι δυνατότητες, για να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από μέρους του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Γκαμπάρι θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ όταν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ επέλεξε να ανοίξει το κεφάλαιο ανταγωνισμός και όχι αυτό της τελωνειακής ένωσης, στις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία, ως πιο ανώδυνο, καθώς η άρνηση της τελευταίας να επεκτείνει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επιτρέπει την επισκόπηση της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να κλείσει και να περάσει στο επόμενο στάδιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ