Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή
  • Αντίθετο το ΚΚΕ στην επιδιωκόμενη αναθεώρηση
  • Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ΚΚΕ αποσαφήνισε πολύ έγκαιρα πως δε θα συναινέσει στην επιδιωκόμενη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναθεώρηση, διευκρινίζοντας πως «οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν πριν απ' όλα τη γενίκευση της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης, την κατάργηση κάθε εμποδίου για την εκμετάλλευση της γης, των δασών κ.ά.».

Εκεί - σύμφωνα με το ΚΚΕ - αποβλέπουν προτάσεις, όπως:

-- Η δυνατότητα με μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επικυρώνονται οι αποφάσεις της ΕΕ (ΝΔ).

-- Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που οδηγεί σε ενίσχυση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης και της Παιδείας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

-- Η δραστική μείωση της όποιας προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος έχει απομείνει, χάριν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΝΔ).

-- Η ολοκληρωτική υπονόμευση της μονιμότητας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (ΝΔ).

-- Η δυνατότητα που δίνεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιβάλλουν φόρους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

-- Οι ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων με πρόσχημα τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της «διαπλοκής» (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

-- Η συνταγματική κατοχύρωση ακόμη πιο αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος (ΠΑΣΟΚ).

-- Η ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, που θα ανατρέπει τις ανεπιθύμητες αποφάσεις των άλλων δικαστηρίων όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα των νόμων (ΝΔ).

Το ΚΚΕ στις παρεμβάσεις του ως τα σήμερα έχει πολλάκις επισημάνει πως από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων το Σύνταγμα χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά σε κατεύθυνση ριζικά αντίθετη από την προωθούμενη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπως υπογραμμίζει: Χρειάζεται σύνταγμα που θα καταργεί τη δράση των εκμεταλλευτών και θα εγγυάται τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτή η προοπτική - σημειώνει - είναι εφικτή μόνο από μια λαϊκή εξουσία. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως, απαιτείται ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που θα αγωνιστούν για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας της άρχουσας τάξης. Βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση θα σημειώνονται στο βαθμό που θα εντείνεται η λαϊκή πάλη, θα ενισχύεται το ΚΚΕ και θα αποδυναμώνονται οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνει πως η προωθούμενη αναθεώρηση θα σημάνει οπισθοδρόμηση, μεταξύ των άλλων, και στα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού στο πνεύμα της «νέας τάξης πραγμάτων».

Ειδικότερα επισημαίνει:

1. Την υπέρμετρη διευκόλυνση της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 28.

2. Τη διαιώνιση και ενίσχυση της υποταγής των μέσων ενημέρωσης στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και το συνακόλουθο αποκλεισμό των «ενοχλητικών» κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών απόψεων και ρευμάτων, μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 14 παρ. 9, το οποίο στην ουσία έχει ήδη καταργηθεί με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. Τη συνέχιση κατά βάση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και τη συνέχιση γενικότερα του ελέγχου της από την εκτελεστική εξουσία.

4. Την ενίσχυση αυτής της παρέμβασης και του ελέγχου της Δικαιοσύνης μέσω της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την αναθεώρηση του άρθρου 100.

5. Το γεγονός ότι παραμένουν χωρίς αντίκρισμα διακηρύξεις όπως αυτή του άρθρου 9Α (περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων), καθώς η σχετική νομοθεσία και πράξη κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα που υιοθετήθηκε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ιδίως επιβάλλεται:

Να καταργηθεί ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (ν. 2928/2001, ν. 3251/2004). Να αποκαθηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής του συστήματος C4I. Να διαλυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Να καταργηθούν οι νόμοι που κυρώνουν αντιδημοκρατικές διεθνείς συμφωνίες. Τέτοιες είναι ενδεικτικά: Σένγκεν, Ευρωπόλ, ν. 2514/1997 (σύμβαση εφαρμογής συμφωνίας Σένγκεν), ν. 2804/2000 (συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις), ν. 2926/2001 (αστυνομική και αντιτρομοκρατική συνεργασία με Τουρκία), ν. 2383/1996 (αστυνομική συνεργασία με Ισραήλ). Να αποσυρθεί η υπογραφή της χώρας μας και να μην κυρωθούν από τη Βουλή συμφωνίες όπως: οι συμφωνίες έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ, το Μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η συμφωνία - πλαίσιο της ΕΕ του 2000 και τα σχετικά πρωτόκολλα για ζητήματα δικαστικής συνδρομής. Να μην ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2006/24/ΕΚ της ΕΕ για τη διατήρηση δεδομένων των τηλεφωνικών και λοιπών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ