ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Στο απόσπασμα κάθε εργασιακό δικαίωμα

Νέοι «διμηνίτες» όμηροι στο Δήμο, προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας στη Νομαρχία

Την πρόσληψη 115 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις και 90 με σύμβαση έργου, σύνολο 205, αποφάσισε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας, ακολουθώντας για ακόμη μια ακόμη φορά την πάγια πολιτική της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και εντείνοντας την ομηρία των εργαζομένων. Μάλιστα, αυτές οι προσλήψεις έρχονται μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη. Την κατηγορηματική αντίθεσή του σε αυτές, εξέφρασε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, θα γίνουν προσλήψεις 37 εργαζομένων για δύο μήνες, «προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες της Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού», όπως αναφέρεται στο εισηγητικό, και άλλων 78 εργαζομένων, επίσης για δύο μήνες, για τις έκτακτες ανάγκες της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Πρασίνου. Επιπλέον, αποφασίστηκε η πρόσληψη 90 εργατών με σύμβαση εργασίας 135 ημερών με αυτεπιστασία, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Στην ουσία, με πρόσχημα τις «έκτακτες ανάγκες», η διοίκηση της ΝΔ βρίσκει την «Κερκόπορτα» για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας», τόνισε εξαρχής ο Σπ. Χαλβατζής. Ομως, η «Συμπαράταξη», μέσω του επικεφαλής της, πρότεινε παράλληλα και μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια σε αυτές τις προσλήψεις: «Ανεξάρτητα από τη συνολική αντίρρησή μας - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - θεωρούμε ότι πρέπει αφ' ενός να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Προσλήψεων και αφ' ετέρου να ανακοινωθούν συγκεκριμένα οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι αιτήσεις και να υπάρξει ενημέρωση γι' αυτές τις προσλήψεις».

Οι παρατάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: με εξαίρεση την Β. Γείτονα που καταψήφισε τις προσλήψεις) προχώρησαν στην αποδοχή των προσλήψεων, αγνοώντας την πρόταση της «Συμπαράταξης» για να υπάρχει διαφάνεια στις προσλήψεις αυτές...

Συνεργός και η Νομαρχία

Δράση συντονιστή στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην ανακύκλωση των ανέργων αναλαμβάνει και η Νομαρχία Αθηνών, ως φορέας υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου «Απασχόληση στη Νομαρχία Αθηνών». Και το συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται στις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2000 - 2006, το οποίο επιδοτεί τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν κάποιους από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με λειψά - τις περισσότερες φορές - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δε λείπει και η ...φιλανθρωπική διάθεση, αφού ανάμεσα στους δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος της Νομαρχίας, περιλαμβάνονται και οι απολυμένες της «Σίσερ Πάλκο». Αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Απασχόληση στη Νομαρχία Αθηνών», μπορούν επίσης να υποβάλουν - σύμφωνα με τη Νομαρχία - άνεργοι από 45 έως 64 ετών, γυναίκες μονογονεϊκών οικογενειών, νέοι άνεργοι από 18 έως 29 ετών και παλιννοστούντες των παρακάτω δήμων: Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ζεφυρίου, Ιλίου, Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Νέας Φιλαδέλφειας, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Δημητρίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
Τουριστική ανάπτυξη στα μέτρα του κεφαλαίου

Μία μέρα πριν την προγραμματισμένη έληξαν το Σάββατο οι εργασίες του συνεδρίου για την «τουριστική προοπτική», που πραγματοποίησε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) στην Πάρο. Αυτό που ψηφίστηκε από τους αιρετούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ - εξαίρεση αποτέλεσαν οι σύνεδροι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) - ήταν η παραπέρα άλωση της χώρας και των υποδομών της από το κεφάλαιο, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξής της. Το «όραμα» που παρουσιάστηκε θέλει την Ελλάδα να αποτελεί έναν εμπορικό και επιχειρηματικό προορισμό και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η βελτίωση των σχετικών υποδομών στο πρότυπο των Ολυμπιακών, που σημαίνει παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο και αρπαγή τους από τους δημότες. Ζητήθηκε συγκεκριμένα η δημιουργία «βασικών και ειδικών υποδομών του νέου τουρισμού και του ελεύθερου χρόνου, όπως μαρίνες, εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, επιχειρηματικά κέντρα κλπ.».

Μόνη διαφορετική φωνή οι σύνεδροι της ΝΑΣ, Ν. Στεφανίδης και Απ. Νάνος, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους στάθηκαν στις επιστρατεύσεις των ναυτεργατών, τα δρομολόγια των πλοίων κάτω από ισχυρούς ανέμους, το χτύπημα των μεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό και άλλα.

Η ανάγκη των εργαζομένων για διακοπές, που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, έμεινε στο περιθώριο, αφού οι αποφάσεις ενισχύουν την πορεία της τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα, που βασίζεται και στηρίζει την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και την εκμετάλλευση από αυτό των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων ολοένα και μειώνεται. Αλλά γι' αυτό οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ δε νοιάζονται καθόλου.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΚΚΕ, ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση της χρήσης γης από την καπιταλιστική επιχείρηση μετατρέπει σε εμπόρευμα ακόμη και φυσικές αξίες χρήσης, όπως τον ήλιο, τη θάλασσα, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά». Και καταθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ, τόνισε: «Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας ως αναπόσπαστο στοιχείο της λαϊκής οικονομίας και κοινωνικής ανάπτυξης, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή κρατική περιουσία, να ανατραπεί η οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία. Παράλληλα με τον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας, να λειτουργεί ο συνεταιρισμός, εκεί όπου είναι περιορισμένος ο κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εγκύκλιος για τις εκλογές

Το σύνολο των διατάξεων με τις οποίες θα διεξαχθούν οι επικείμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε σχετική εγκύκλιο κωδικοποιείται η νομοθεσία που ίσχυε και ό,τι αλλάζει με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία - ανάμεσα σε άλλα - διατηρούνται οι ανισότιμοι όροι προεκλογικού αγώνα μεταξύ των υποψηφίων συνδυασμών και η φίμωση της φωνής των λεγόμενων μικρότερων, καθώς διατηρείται η απαγόρευση της ανάρτησης αφισών και πανό.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 15 Οκτώβρη και οι επαναληπτικές στις 22. Οι κυριότερες προθεσμίες για τη διενέργεια των εκλογών είναι:

Την 1η Αυγούστου αρχίζει η προθεσμία για τη μεταδημότευση υποψηφίων, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της διετούς παραμονής στο δήμο ή κοινότητα που θέτουν υποψηφιότητα. Λήγει στις 23 Σεπτέμβρη.

Στις 14 Αυγούστου λήγει η προθεσμία παραίτησης των δικαστικών λειτουργών, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στο δήμο που υπηρετούν.

Στις 24 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία επίδοσης στον πρόεδρο του Πρωτοδικείου (για δήμους) και στον Ειρηνοδίκη (για κοινότητες) της δήλωσης κατάρτισης του συνδυασμού.

Στις 29 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης όσων έχουν εκλογικό κώλυμα (όπως δικαστικοί και θρησκευτικοί λειτουργοί κλπ.).

Στις 30 Σεπτέμβρη ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών, ενώ στις 5 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία ένστασης κατά της ανακήρυξης.

Διαγκωνίζονται στην εξυπηρέτηση της ΠΑΕ...

Διαγκωνίζονται στο ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟ. Ο λόγος για τη διοίκηση του Δήμου της Αθήνας, τον υποψήφιο δήμαρχο με τη ΝΔ, Ν. Κακλαμάνη, και την κυβέρνηση. Τελευταίο παράδειγμα ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος με δηλώσεις του - αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - έσπευσε να «ευχαριστήσει», για την περίφημη «ανάπλαση» του Βοτανικού, «την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά και τον Γ. Σουφλιά και βεβαίως και τον Γ. Αλογοσκούφη, που θα το χρηματοδοτήσει. Το κυρίαρχο θέμα της ανάπλασης, είπε, είναι το γήπεδο της ομάδας της πόλης μας(!)».

«Ο Βοτανικός δεν είναι ένα απλό θέμα, ούτε αφορά απλά ένα "γήπεδο για την ομάδα της πόλης"», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με δηλώσεις του για το θέμα. Και συνέχισε: «Είναι μια προσφορά 220 στρεμμάτων γης σε ΑΕ για την κατασκευή γηπέδων και τεράστιων πολιτιστικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για αξιοποίηση και κέρδη από το μεγάλο κεφάλαιο».

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα Τρίτη 3 Ιούλη

- Η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα περιοδεύσει, στις 10 το πρωί, στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά.

- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, θα περιοδεύσει, στις 10 το πρωί, στο ΙΚΑ Αμφιάλης και στις 7 το απόγευμα στο Πέραμα. Επίσης, στις 8 το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Περάματος, Γιάννη Πατσιλινάκο, υποψήφιο δήμαρχο Περάματος με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της δημοτικής κίνησης (Λ. Ειρήνης 165).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ