ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΩΝ - ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ
Γολγοθάς η επιβίωση για τους κατοίκους που απέμειναν

Με το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο συναντήθηκε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Πυρσόγιαννη
Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Πυρσόγιαννη
Περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, ένα ιστορικό μνημείο ολάκερη, αλλά «βασανισμένη» κι αυτή από τα προβλήματα που ταλανίζουν ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο. Ο λόγος για το Δήμο Μαστοροχωρίων με έδρα τη γραφική Πυρσόγιαννη, την οποία επισκέφτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο περιθώριο της εκδήλωσης στη Λυκόρραχη την περασμένη Κυριακή. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Κοσμά Σδούκο, και το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία και αρκετών κατοίκων.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος στάθηκε ο Κ. Σδούκος, αφού νωρίτερα είχε αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της ιστορίας, των μνημείων αλλά και του φυσικού κάλλους της περιοχής. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι αυτά που αφορούν στην Υγεία, την ανεργία, την Παιδεία, τη συγκοινωνιακή σύνδεση, ικανά να εξωθούν κατοίκους στην εσωτερική μετανάστευση, μια «πληγή» που διαρκώς μεγαλώνει στην ύπαιθρο.

«Αποκέντρωση» μόνο για το κεφάλαιο

Σχετικά με αυτά τα προβλήματα η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε τον κίνδυνο από το πολύ ορατό ενδεχόμενο της ερήμωσης της υπαίθρου και αντίστοιχα της γιγάντωσης των αστικών κέντρων, όπου η ζωή για τους εργαζόμενους θα είναι αβίωτη. Κι αυτό, όπως συμπλήρωσε, παρότι πολλοί νέοι άνθρωποι ευχαρίστως θα εγκατέλειπαν τις μεγαλουπόλεις, αν υπήρχαν ουσιαστικές προϋποθέσεις να το πράξουν.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε ότι οι συζητήσεις στη Βουλή για την αποκέντρωση, καθώς και τα διάφορα περιφερειακά προγράμματα, στην πραγματικότητα αφορούν στην αποκέντρωση οικονομικών κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. Κάτι που δε συνεπάγεται κατ' ανάγκη νέες θέσεις εργασίας και δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα να επιστρέψει ο κόσμος στην επαρχία. Τόνισε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια να ταυτιστούν τα περιφερειακά προγράμματα με τον τουρισμό, που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Εφερε ως παράδειγμα τα καζίνο και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα οποία δε συνεισφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη των περιοχών όπου δημιουργούνται και στο εισόδημα των κατοίκων τους. Στον αντίποδα επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης του εγχώριου λαϊκού ήπιου τουρισμού. Ωστόσο, σημείωσε, για να αναπτυχθεί αυτού του είδους ο τουρισμός προϋποθέτει ικανοποιητικά εισοδήματα για τους εργαζόμενους, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Να ξαναβρούμε τη μαχητικότητα του ΔΣΕ

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στον αγώνα του ΔΣΕ. Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε με τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη, που είχε πει: «Εμείς στο ΔΣΕ κάναμε έναν τιτάνιο αγώνα, πάρα πολύ δύσκολο. Κι όταν χάσαμε αυτόν τον αγώνα δε χάσαμε το κουράγιο μας, δεν αισθανόμασταν ηττημένοι γιατί ήταν μια περίοδος όπου παγκόσμια υπήρχαν θετικές εξελίξεις, το κίνημα ανέβαινε, υπήρχαν διεθνείς κατακτήσεις. Η σημερινή περίοδος είναι τόσο σκληρή που μπορεί να μην απαιτεί τις θυσίες και τις κακουχίες του ΔΣΕ, αλλά έχει ιδιαίτερη σκληρότητα».

«Πρέπει - υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα - να ξαναβρούμε αυτό το θάρρος και τη μαχητικότητα που είχαν οι μαχητές του ΔΣΕ, τηρουμένων των αναλογιών, για να ξαναχτίσουμε ένα κίνημα ικανό να ξεπερνά τα πάντα και τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Αυτά που έγιναν στα χρόνια του ΔΣΕ - και δε μιλάω μόνο για τις στρατιωτικές μάχες - αποδεικνύουν το "άνθρωπος, αυτός ο γίγας" και ότι τέτοιος άνθρωπος πρέπει να ξαναϋπάρξει σήμερα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Χρειάζεται ένας νέος Γράμμος, ένα νέο Βίτσι, με την έννοια της ικανότητας αντεπίθεσης και αντοχής στις δυσκολίες της εποχής. Αλλωστε, η μάχη πρέπει να δίνεται χωρίς να γνωρίζεις προκαταβολικά ότι τη συγκεκριμένη θα την κερδίσεις. Αλλά πρέπει να τη δίνεις».

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Παραπλανά απροκάλυπτα τους εργαζόμενους
  • Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υποσχέθηκε «κονδύλια» από... επαφές με υπουργούς για τα οξυμένα προβλήματα της Αθήνας
  • Να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα κάλεσε τους εργαζόμενους ο Σπ. Χαλβατζής

Σε επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων εξελίχθηκε η συνάντηση που είχαν χτες το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη ΝΔ Ν. Κακλαμάνης.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κακλαμάνης, ζήτησε να γίνουν «θεσμικές αλλαγές» με «κυρίαρχη αυτή της μητροπολιτικής δομής της πόλης». Και, όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, στόχος του είναι η αντιμετώπιση «των κοινών μεγάλων προβλημάτων» των δήμων της Αττικής. Ανάμεσα σε αυτά ανέφερε τα σκουπίδια, το συγκοινωνιακό, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, το περιβάλλον. Ο υποψήφιος της ΝΔ δε δίστασε, ανέξοδα, να πει ότι «με το νέο ρυθμιστικό θα υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο τα υπουργεία, αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες να φύγουν από το λεγόμενο "κέντρο-κέντρο" της Αθήνας(!)», «ξεχνώντας», προφανώς, ότι ήταν η πολιτική του δικομματισμού, που ενίσχυσε τη λειτουργία τους στο κέντρο.

Εκεί όμως που ο Ν. Κακλαμάνης έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού, ήταν τα οικονομικά του δήμου, λέγοντας ότι με επαφές του με τον αρμόδιο υπουργό, «θα μπορέσει να διεκδικήσει και να πάρει ο δήμος από το Δ' ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους», την ώρα που η κυβέρνησή του -όπως προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ- παρακρατάει παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Δήμο!

Σπ. Χαλβατζής: Να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στον εμπαιγμό

Παρέμβαση στις δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έκανε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ο οποίος και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. «Οι εργαζόμενοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να αντιδράσουν στον εμπαιγμό και να καταδικάσουν τους φορείς αυτών των αντεργατικών πολιτικών».

Αναφερόμενος στα οικονομικά του Δήμου Αθήνας και στις δήθεν διεκδικήσεις του Ν. Κακλαμάνη επισήμανε: «Οταν ήταν αντιπολίτευση, ο σημερινός πρωθυπουργός υποστήριζε ότι το κράτος οφείλει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάνω από 3 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, ήταν 9 δισ. ευρώ. Στο Δήμο της Αθήνας αντιστοιχούσαν πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, δεν τα αποδίδουν, προσφεύγουν σε πρόσθετη φορολογία και τέλη και θέλουν να επεκτείνουν αυτήν την πολιτική πρακτική. Αποπροσανατολίζει και παραπλανά τους εργαζόμενους ο κ. Κακλαμάνης με τις δηλώσεις του για τα χρήματα που δήθεν θα εξασφαλίσει με τις συναντήσεις του με υπουργούς».

Αναφορικά με τους ελεύθερους χώρους και το νέο ρυθμιστικό που ευαγγελίζεται ο Ν. Κακλαμάνης, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Οι ελεύθεροι χώροι συνεχώς συρρικνώνονται ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία εμπορευματοποιεί κάθε σπιθαμή γης προς όφελος των εργολάβων και των καταπατητών. Το όποιο ρυθμιστικό της Αθήνας υπήρχε, έχει τσαλαπατηθεί από την κερδοσκοπία και την εμπορευματοποίηση πάνω στη γη».

Για το ζήτημα των απορριμμάτων, σημείωσε: «Τα σκουπίδια και γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων και των τοξικών αποβλήτων συνειδητά οδηγούνται σε επικίνδυνες λύσεις, όπως η καταστροφική καύση και η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους».

Οσον αφορά, τη λεγόμενη «μητροπολιτική δομή», που επικαλέστηκε ο Ν. Κακλαμάνης ως «σωτήρα» των μεγάλων προβλημάτων, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι δομές, δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των αντιλαϊκών πολιτικών. Οι αλλαγές των δομών δεν έφεραν ποτέ φιλολαϊκές λύσεις. Αντίθετα, έφτιαξαν καλύτερα πλαίσια για τη δράση του κεφαλαίου και νέα βάρη στους εργαζόμενους»...

ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ημερίδα για το Περιβάλλον την Πέμπτη

«Αγωνιστική δράση για τη διάσωση του περιβάλλοντος στο νομό μας, κόντρα στην ασυδοσία του κεφαλαίου και την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», είναι το θέμα της εκδήλωσης - ημερίδας που διοργανώνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 6 Ιούλη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάδειξη των προβλημάτων του νομού. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Α31 της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Θα μιλήσουν: Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ, επίκουρος καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», Ζαχαρίας Σκούρας, πρόεδρος του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ, Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και Δημήτρης Πατουχέας, διδάκτορας του ΑΠΘ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι: Χορτιάτη, Γιώτα Καναρά - Παπαγεωργίου, Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης, Ελευθερίου - Κορδελιού, Νίκος Καλπακίδης, Εχεδώρου, Ανέστης Πετρίδης, Ευόσμου, Βασίλης Τζήκας και Σταυρούπολης, Σεραφείμ Δασκουλίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ