ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Δε θέλει μνημείο της Εθνικής Αντίστασης...

Από το 2003 το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ενέκρινε και παραχώρησε την πλατεία Ανεξαρτησίας ως χώρο για ανέγερση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, αίτημα του Ιδρύματος «Αντιστασιακή Εικοσιπεντάδα Τρίπολης - 1941-1944». Τρία χρόνια πέρασαν από τότε. Ο πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε, αλλά... ο δήμαρχος Τρίπολης δεν παραλαμβάνει το έργο, αρνούμενος να δώσει απάντηση για την τύχη του μνημείου. Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), το οποίο ζητά να «γίνει παραλαβή του έργου, με βάση τους όρους προκήρυξης και ο δήμος να τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να τοποθετηθεί το έργο, επί τέλους, στον προβλεπόμενο χώρο».

Συγκεκριμένα, το θέμα ανέγερσης του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Ανεξαρτησίας, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης (4/4/2003), με την υπ' αριθμόν απόφαση 254/2003. Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος «Αντιστασιακή Εικοσιπεντάδα της Τρίπολης - 1941-1944», προκήρυξε πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού - στην οποία συμμετείχαν οι Νίκος Δελφάκης (πρόεδρος του Ιδρύματος), Ν. Κωνσταντόπουλος (αντιδήμαρχος Τρίπολης), Ν. Τσαρπάλας (αρχιτέκτων), Β. Γρουσοπούλου, Ν. Βοσκάκης (γλύπτες - μέλη του ΕΕΤΕ) - απένειμε το Α' Βραβείο στο σχέδιο και την ανάθεση εκτέλεσης του έργου στον βραβευμένο στο διαγωνισμό, με το ψευδώνυμο «Λούσιο», γλύπτη, Ευθύμιο Πανουργιά. Ακολούθησε υπογραφή του συμφωνητικού ανάθεσης, που όριζε ως προθεσμία περάτωσης του έργου 8 μήνες. Το μνημείο είναι έτοιμο από τον Οκτώβρη του 2005. Κι όμως, από τότε και μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος Τρίπολης αρνείται να το παραλάβει και επόμενα να το τοποθετήσει στον προβλεπόμενο χώρο.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ έστειλε στον δήμαρχο Τρίπολης έγγραφη διαμαρτυρία (14/2/2006) και υπενθύμιση (20/3/2006). Απάντηση ακόμα δεν έλαβε. Στη νέα επιστολή του το ΕΕΤΕ καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι όροι των προκηρύξεων δεν είναι δεσμευτικοί μόνο για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και για τους αγωνοθέτες» και ζητά από το δήμο να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την τοποθέτηση του έργου.

Νέο θύμα της κυβερνητικής πολιτικής

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλλει τη στάση του υπουργείου σχετικά με την «Ημέρα του Ηθοποιού»

Ενα από τα θύματα της νέας κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής είναι και η γιορτή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η «Ημέρα του Ηθοποιού», που τιμά κάθε χρόνο τον Ελληνα Ηθοποιό, μια γιορτή ολόκληρου του ελληνικού θεάτρου.

Οι μέχρι τώρα τέσσερις γιορτές - εκδηλώσεις του Σωματείου, από την αναβίωση του θεσμού το 2002, υπήρξαν κατά γενική ομολογία πετυχημένες.

Οπως καταγγέλλει το ΔΣ του ΣΕΗ: «Για την περυσινή εκδήλωση το ΥΠΠΟ, με υπουργό πολιτισμού τον πρωθυπουργό, μας ενέκρινε επιχορήγηση 80.000 ευρώ με τη δέσμευση ότι θα μας δοθούν τα μισά αμέσως μετά τη γιορτή και τα υπόλοιπα αρχές του 2006, εκδόθηκε μάλιστα και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης διαθέσαμε όλο το αποθεματικό του ταμείου μας, δανειστήκαμε από αδελφά σωματεία και με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων καλύψαμε τα τρέχοντα έξοδα, αλλά αφήσαμε απλήρωτους όλους σχεδόν τους συνεργάτες. Σήμερα, τέλος Ιουνίου του 2006, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το ΥΠΠΟ, έχουμε απλήρωτους τους εργαζόμενους του Σωματείου, μας πιέζουν οι οφειλέτες, και το ΥΠΠΟ - μετά από ατέλειωτη αλληλογραφία, επανειλημμένες επισκέψεις - όχι μόνο δε μας έδωσε αυτά που χρωστούσε, αλλά μας περιέκοψε και 20.000 ευρώ, δηλώνοντάς μας ότι θα τα πάρουμε όταν και εφόσον θα υπάρξουν χρήματα. Οσον αφορά στη φετινή μας γιορτή όχι μόνο δεν υπάρχει ακόμη καμία οικονομική δέσμευση εκ μέρους του ΥΠΠΟ, αλλά και η ΑΕ "Ελληνικό Φεστιβάλ", μας ζητάει ενοίκιο 30.000 ευρώ για την ημέρα της εκδήλωσης και 15.000 ευρώ για κάθε πρόβα, αντιμετωπίζοντας το Σωματείο μας, με την 88χρονη παρουσία και δράση του, σαν τον οποιοδήποτε επιχειρηματία, ενώ γνωρίζει ότι η είσοδος είναι ελεύθερη».

Και καταλήγει: «Η συγκεκριμένη στάση του ΥΠΠΟ είναι συνειδητή επιλογή στρατηγικής σημασίας, για να χτυπηθεί συνολικά η παρέμβαση των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Για να οδηγηθούμε σε πλήρη σιωπή και να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα τις κυβερνητικές πολιτιστικές επιλογές... Θέλουν να μας μετατρέψουν από βασικούς συντελεστές της παραγωγής του πολιτιστικού έργου σε απλούς διεκπεραιωτές, σε εκφραστές μιας άλλης, εχθρικής για μας, πολιτικής. Της πολιτικής που θέλουν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι μάνατζερ της μαζικής παραγωγής του θεάματος».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Βράδια με Καραγκιόζη

Λαϊκές βραδιές με παραστάσεις Καραγκιόζη σε συνεργασία με τον Μιχάλη Ταυλάτο θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες και πεζόδρομους της Νίκαιας από τον Ιούλη έως το Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια προσπάθεια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νίκαιας να αναβιώσει τη λαϊκή δημιουργία στις γειτονιές της Κοκκινιάς.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στους παρακάτω χώρους: 7/7 Παιδική Χαρά Αγγ. Σικελιανού. 10/7 πλατεία Παιδικής Στέγης. 11/7 πλατεία Χαλκηδόνας. 14/7 πλατεία Οσίας Ξένης. 17/7 Παιδική Χαρά Αναλήψεως. 18/7 πεζόδρομος Κρατικού Νοσοκομείου. 21/7 πεζόδρομος Αγ. Γεωργίου Νίκαιας. 25/7 πλατεία Αγ. Νικολάου. 27/7 πλατεία Κρήνης. 28/7 πλατεία Αρεως. 31/7 πλατεία Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου. 1/8 Παιδική Χαρά Μπελογιάννη. 4/9 πλατεία Χαλκηδόνας. 8/9 πλατεία Κουμπάκη. Εναρξη παραστάσεων 8.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

«Γεύση» παραδοσιακής μουσικής

Motion Team

Αφιερωμένο στην ελληνική μουσική παράδοση είναι το διήμερο «Το αλάτι της γης», που θα πραγματοποιηθεί (10,11/7, 9μμ), στο Φεστιβάλ Βύρωνα, με αφορμή τα 25χρονα της ομώνυμης ραδιοφωνικής εκπομπής του μουσικολόγου - διευθυντή του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Λάμπρου Λιάβα (τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν στο Μουσείο, όπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου).

Στην πρώτη συναυλία (10/7) με τίτλο «Εν... φωναίς και οργάνοις» συμμετέχουν: Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα (ούτι - τραγούδι), Στάθης Κουκουλάρης (βιολί), Μάνος Αχαλινωτόπουλος - Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο -φλογέρες), Νίκος Οικονομίδης (βιολί), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα - λάφτα), Μιχάλης Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα -τραγούδι) και τα «Χάλκινα της Κοζάνης» του Δημήτρη Κώτσικα. Συμμετέχουν χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» και του Λυκείου των Ελληνίδων.

«Τ' αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης» τιτλοφορείται η συναυλία της 11/7, με τραγούδια από Μ. Ασία, Πόντο, Καππαδοκία και τα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας. Η Χάρις Αλεξίου θα παρουσιάσει τα «Τραγούδια της Γης». Μαζί της θα είναι οι Μικρασιάτισσες του Πνευματικού Κέντρου Ν. Ερυθραίας, οι «Γλεντιστάδες» από το Μεσότοπο Λέσβου, οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί», του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης και το συγκρότημα «Arakne Mediterranea» των Ελληνόφωνων του Σαλέντο. Επιμέλεια διημέρου: Λάμπρος Λιάβας. Εισιτήρια: 25 ευρώ, εισιτήρια για το διήμερο: 40 ευρώ.

ΑΤΙΤΛΟ

Το βιβλίο των δημοσιογράφων του «Ρ» Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα, «Ποδόσφαιρο: μία θρησκεία χωρίς απίστους» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α. Λιβάνη), θα παρουσιαστεί μεθαύριο (7/7, 1μμ) στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός» (Σταδίου 24). Εκτός από τους δύο συγγραφείς θα μιλήσουν οι: Λάκης Νικολάου (γιατρός- παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Γιώργος Ρούσης (καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου), Στάθης Σταυρόπουλος (σκιτσογράφος) και ο δημοσιογράφος Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

«Νύχτες Πρεμιέρας»

Η τελευταία ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ «Volver» (Βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών) θα ανοίξει το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (20/9-1/10), στις αίθουσες «Αττικόν», «Απόλλων», «Δαναός» (1 και 2).

Στο «Πανόραμα» θα προβληθούν επιλεγμένες πρωτοποριακές ταινίες από όλο τον κόσμο. Το τμήμα «Ανεξάρτητοι Αμερικανοί» περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες της πρόσφατης ανεξάρτητης παραγωγής. Το τμήμα «Μουσική και Φιλμ» αποτελείται από ντοκιμαντέρ καλλιτεχνών και συγκροτημάτων. Θα προβληθούν ακόμα ταινίες Ελλήνων της Διασποράς, ντοκιμαντέρ, αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς και ταινίες μικρού μήκους, ενώ θα υπάρχει το τμήμα «Σινεμά στα Ορια».

Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης ερμηνεύει αγαπημένα του τραγούδια, στη συναυλία που θα δώσει στις 15/7 (10.30μμ), στο «CULT» (25ης Μαρτίου 28 - Αγ. Νικόλαος Αρτέμιδος - τέρμα λεωφορείων παλιάς Λούτσας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ