ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Τσιμουδιά για τα λαϊκά προβλήματα

«Εμφανίστηκε σαν ο καλός διαχειριστής της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα», σημειώνει με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπ. Χαλβατζής

Η πλήρης αποσιώπηση των μεγάλων προβλημάτων των εργαζομένων και του λαού, σε συνδυασμό με την απόπειρά του να εμφανιστεί σαν ο... καλός διαχειριστής της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εμφάνισης του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το όνομα («Η Αθήνα αλλάζει») και την «ιδρυτική διακήρυξη» της παράταξής του. Δήλωση, με αφορμή τη διακήρυξη, έκανε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Οπως σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής, «η διαφορετικότητα του κ. Σκανδαλίδη από τον κ. Κακλαμάνη είναι ψεύτικη. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ όχι μόνον συμφώνησαν, αλλά και προώθησαν την αντιλαϊκή πολιτική για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο της Αθήνας. Με ωραίες φράσεις προσπαθεί να εξωραΐσει την πολιτική που υπηρέτησε τόσα χρόνια. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός της Αθήνας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν τους διαχειριστές της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής».

Διαχειριστής της ίδιας πολιτικής

Ο Κ. Σκανδαλίδης αποπειράθηκε να αποκρύψει την ουσία της πολιτικής που υπηρετεί. «Εμφανίστηκε σαν ο καλός διαχειριστής της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα», σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής. Και πρόσθεσε: «Τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας, όπως είναι η ανεργία, η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση, δεν απασχόλησαν ούτε σε δύο γραμμές τη Διακήρυξη του κ. Σκανδαλίδη. Απουσιάζουν από τη Διακήρυξή του η άκρατη εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία στη γη. Η καταστροφή των ελεύθερων χώρων. Η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο του Βοτανικού, του "Ελληνικού", του Πεδίου του Αρεως κλπ., και με τη σύμφωνη γνώμη των δυνάμεων που τον στηρίζουν».

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως είπε ο εκλεκτός του Γ. Παπανδρέου στην πρωτεύουσα, «η Αθήνα ανοιχτή πόλη γίνεται ανταγωνιστική και σύγχρονη στον κόσμο χωρίς σύνορα, αν δώσει στην ανάπτυξη το πραγματικό της νόημα. Ναι στο κέρδος, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης. Στην ουσία, όπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης», «υποστήριξε ότι η Αθήνα γίνεται ανταγωνιστική και σύγχρονη στον κόσμο χωρίς σύνορα. Κι αυτό, φυσικά, για να πουλήσει αυτή την "πραμάτεια" της στους επενδυτές». Θέλει, δηλαδή, να φτιάξει μια πόλη που θα την πουλάει στους διαφόρους επενδυτές.

Ο Κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι λέει «ναι» και «στη δικαιότερη κατανομή του πλούτου και της ευημερίας στο κοινωνικό κράτος, στην τοπική οικονομία της πλήρους απασχόλησης, στη διά βίου μάθηση». Ομως, «ανταγωνιστικότητα και κυριαρχία του κέρδους είναι έννοιες ριζικά αντίθετες με την κοινωνική ευημερία», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Για την «τοπική οικονομία πλήρους απασχόλησης», σημείωσε: «Ηταν ο ίδιος που ως υπουργός καθιέρωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

«Υμνητής της ανταποδοτικότητας»

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «οι πόροι, τα χρήματα που πληρώνουμε στο δήμο» πρέπει «να γίνουν πραγματικά ανταποδοτικά και να κατανέμονται δικαιότερα». Δηλαδή, εκείνο που «φταίει» είναι ότι η ανταποδοτικότητα δεν εφαρμόζεται... σωστά! Και πρόσθεσε: «Εμείς καθιερώνουμε, κάνουμε πράξη την άμεση ανταποδοτικότητα».

Στην ουσία ο Κ. Σκανδαλίδης, είναι «υμνητής της ανταποδοτικότητας», όπως τονίζει ο Σπ. Χαλβατζής. «Ξεχνά», συνεχίζει, «ότι έχει βασική ευθύνη για τα περίπου 9 δισ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια και δεν αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Στην Αθήνα αντιστοιχούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Ενδεικτικό της λογικής του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι, όπως είπε, «σήμερα προέχει στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων η άμεση αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης». Και πάλι, σημειώνει ο Σπ. Χαλβατζής, «παραπέμπει τη λύση των οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη φορολογία και όχι στην αύξηση της επιχορήγησης από το κράτος προς αυτή»...

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
Γέννημα του κλίματος αυταρχισμού

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το θέμα. Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας Σπ. Χαλβατζή

Τον προπηλακισμό μετανάστη από δημοτικούς αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια, που έγινε προχτές, καταγγέλλουν το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, καθώς επίσης και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με δήλωση του επικεφαλής της και υποψήφιου δημάρχου Σπύρου Χαλβατζή.

«Αναδεικνύεται ακόμα μια φορά ο ρόλος και το περιεχόμενο που δίνουν στη Δημοτική Αστυνομία», σημειώνει στη δήλωσή του ο Σπ. Χαλβατζής, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν: «Το γεγονός αυτό ασφαλώς δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί καρπό του γενικότερου κλίματος αυταρχισμού που καλλιεργείται και που θύματά του έχει μετανάστες και ευρύτερα εργαζόμενους».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία που έγινε στο «Ρ», άντρες της Δημοτικής Αστυνομίας (με αριθμό περιπολικού ΙΒΕ 9062), προπηλάκισαν μετανάστη στην Ομόνοια. Επιπλέον, απείλησαν διερχόμενο δημότη που παρενέβη όταν διαπίστωσε την παράνομη δράση τους, ενώ αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή το περιστατικό ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης «πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά αυταρχισμού, καθώς και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, που αποτελεί μηχανισμό ενίσχυσης της κρατικής καταστολής και των ρατσιστικών αντιλήψεων».

Από την πλευρά του, ο Σπ. Χαλβατζής τονίζει: «Η απαίτηση να καταργηθούν όλοι οι κατασταλτικοί και χαφιέδικοι μηχανισμοί, παραμένει». Και σημειώνει ότι ο ρόλος που δίνεται στη Δημοτική Αστυνομία είναι «συμπληρωματικό όργανο των κατασταλτικών μηχανισμών σε αντίθεση με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αναδεικνύει επίσης το ρόλο των δημοτικών αρχών που ανέχονται και συντηρούν αυτή τη δράση και το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη», επισημαίνει, τέλος, ότι «το ελάχιστο, έστω και αυτή τη στιγμή, είναι να σταματήσει άμεσα κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα, με ευθύνη του δημάρχου και της διοίκησης του Δήμου. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές και όλοι πρέπει να τις αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Σήμερα, Παρασκευή 7 Ιούλη:

-- Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων θα περιοδεύσει στα κεντρικά γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας (Αρμοδίου και Αθηνάς), στις 2 το μεσημέρι. Στις 8.30 το βράδυ, ο Σπ. Χαλβατζής θα μιλήσει σε προφεστιβαλική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης 2ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ, στα «22 στρέμματα» στο Νέο Κόσμο.

-- Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά και βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην Παλιά Κοκκινιά, στις 7 μ.μ.

-- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, μαζί με την Αλεξάνδρα Μπαλλού, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλο, από τις 10 το πρωί, θα περιοδεύσουν σε τράπεζες του Πειραιά.

-- Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, στις 6 μ.μ., θα περιοδεύσει στην Τούμπα.

-- Ο Απόστολος Γιάνναρος, υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού της ΔΑΚ, στις 8.30 μ.μ., θα περιοδεύσει στην παραλία του Δήμου Θερμαϊκού μαζί με τα μέλη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ Ναπολέων Χατζηλία και Μιχάλη Κωνσταντινίδη.

-- Η Ντίνα Μόραλη, υποψήφια δήμαρχος Μηχανιώνας, στις 12 τα μεσάνυχτα, θα περιοδεύσει στην Ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, μαζί με τον Μιχάλη Σπυριδάκη, νομαρχιακό σύμβουλο Θεσσαλονίκης.

Ο εφιάλτης

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αυτό είπε - και το ξανάπε αρκετές φορές - κατά τη χτεσινή του βόλτα στην Κυψέλη, ο Ν. Κακλαμάνης, για να αποδείξει πόσο μακριά βρίσκεται από τα πραγματικά αδιέξοδα που βιώνουν οι εργαζόμενοι συνολικά και ειδικά όσοι ζούνε στο γκέτο της Κυψέλης.

Δε μένει παρά να το ομολογήσουμε και εμείς. Ο εργαζόμενος που πασχίζει να τα φέρει βόλτα με τρεις κι εξήντα, που του γίνεται βραχνάς ακόμα και το νοίκι, που πρέπει να πληρώσει για το σπίτι - κοτέτσι που ζει, κι έχει τα παιδιά του να ρημάζουν μέσα στους τέσσερις τοίχους, μπορεί και ξεπερνά τα προβλήματα επιβίωσης και τα έξοδα για τα σχολειά και τους γιατρούς, ξεπερνά και την ανεργία της γυναίκας του, που μια βρίσκει δουλιά και την άλλη είναι στο δρόμο. Μοναδικός του εφιάλτης, είναι πού θα παρκάρει το βράδυ την κούρσα...

Σα δεν ντρεπόμαστε!

ΑΘΗΝΑ
Σύσκεψη για τους ΕΒΕ

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη με θέμα «Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και οι θέσεις της ΝΑΣ για τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Μικρούς Εμπόρους» στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά με τη ΝΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ