ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοιτούν τους φοιτητές στην... τσέπη

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επιβεβαίωσαν και πάλι ότι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές και σπουδαστές ως πελάτες!

Στην τσέπη των φτωχών και μεσαίων οικογενειών «βλέπει» την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), αντιδρώντας στην εφαρμογή της βάσης του 10 για την είσοδο των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όχι επειδή αυτό αποτελεί τροχοπέδη στη γνώση, αλλά γιατί θα χάσουν χρήματα οι πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές.

Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή σύσκεψη δημάρχων και υποψηφίων δημάρχων των 42 πόλεων στις οποίες λειτουργούν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οπότε και επικυρώθηκε η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλου, να ζητήσουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την ερχόμενη βδομάδα, τη σταδιακή εφαρμογή της βάσης του 10 και την κατάργηση των ομοειδών τμημάτων στα τρία κεντρικά ΤΕΙ υπέρ των περιφερειακών. Το σκεπτικό που παρουσιάστηκε από τον Π. Κουκουλόπουλο ξεκινά από τη θέση της συγκράτησης στην περιφέρεια αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Η ανάπτυξη που υπερασπίζεται όμως η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θέλει να παραδίδονται βορά στο κεφάλαιο οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, άρα και αυτή της γνώσης.

Ο Χρήστος Τέγος

Κι αυτό επιβεβαιώνει το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης που ελήφθη και χτες, καθώς μένει εκτός διεκδικητικού πλαισίου η αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία, η μη ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση της διασύνδεσής τους με την αγορά και η εξάρτησή τους από το κεφάλαιο. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Καρδίτσας, Χρήστου Τέγου: «Η αντιμετώπιση της βάσης του 10 ως του μόνου θέματος, αλλά και το περιεχόμενο που δίνει σε αυτό η ΚΕΔΚΕ, επιβεβαιώνει τη μέχρι τώρα στάση της: Θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες, ενώ την ίδια ώρα δε γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενο των σπουδών, τη στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή των ΤΕΙ, τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών». Ο ίδιος στην παρέμβασή του τόνισε ότι η αγορά καθορίζει ποια ΤΕΙ θα μείνουν στη χώρα, καθώς έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση, θα οργανωθούν «κινητοποιήσεις» στις πόλεις που υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΒΟΛΟΣ
Εντείνονται τα αδιέξοδα για τις γυναίκες

Εκδήλωση για τα σύγχρονα προβλήματα των γυναικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Βόλο

Να αντιδράσουν συνειδητά ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους κάλεσαν τις γυναίκες της Μαγνησίας, ο υποψήφιος νομάρχης Αποστόλης Νάνος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βόλου Αποστόλης Παππάς, Νέας Ιωνίας Βασίλης Λινάρδος και Ιωλκού Αντώνης Βαΐτσης, σε εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Σ' αυτή την κατεύθυνση, τόνισαν, η αποφασιστική ενίσχυση των αγωνιστικών ριζοσπαστικών συνδυασμών στις ερχόμενες εκλογές θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στους αγώνες τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Μιλώντας στην εκδήλωση, που έγινε στο κέντρο «Θεόφιλος», στο Βόλο, οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών και ιδιαίτερα στην κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες του νομού και παρουσίασαν τις προτάσεις των αγωνιστικών συνδυασμών. Οπως σημείωσαν, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε διάφορα προγράμματα, σε παιδικούς σταθμούς, σε ωδεία, σε δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς είναι γυναίκες, κακοπληρωμένες που απασχολούνται με συμβάσεις χρόνου, μερική απασχόληση ή ως ωρομίσθιες, εκ των οποίων το 75% εργάζονται σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», μέριμνα και παιδικούς σταθμούς. Απ' αυτές το 90% είναι ηλικίας από 22 έως 30 ετών, ενώ για τα προγράμματα, αν και είναι για τέσσερα χρόνια, οι συμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο για να έχουν τις εργαζόμενες σε συνεχή ανασφάλεια και ομηρία. Εκτός του ότι παραμένουν απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα που φτάνει στους 5 και 6 μήνες.

Επίσης, από πέρσι το Μάη εφαρμόζονται τα δεκαοκτάμηνα προγράμματα με τετραωρίτες και με μερική απασχόληση, με 350 ευρώ μισθό το μήνα, στους Δήμους Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αλμυρού, Αγχιάλου, Ζαγοράς, Σκοπέλου και Μουρεσίου, στα οποία το 75% των απασχολουμένων είναι γυναίκες. Οσον αφορά, δε, στα προγράμματα «ωρομίσθιων εκπαιδευτών» το 90% είναι νέες γυναίκες, απόφοιτες ΙΕΚ, οι οποίες προσλαμβάνονται για 50 ώρες για να διδάξουν σε κέντρα παιδιού, φυλακισμένους και Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες.

«Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ιδιαίτερα εχθρική για τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αποστόλης Νάνος. Και πρόσθεσε ότι κριτήριο ψήφου των γυναικών στις τοπικές εκλογές πρέπει να είναι η λύση των υπαρκτών και καυτών προβλημάτων τους, γι' αυτό πρέπει και έχουν συμφέρον να ενισχύσουν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς στους δήμους.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Ξεχείλισε η υποκρισία

Απάντηση στην ΚΕΔΚΕ έδωσε χτες η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά. Με δήλωσή της υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η υποκρισία ξεχείλισε. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, οι οποίοι τηρούσαν σιγήν ιχθύος μπροστά στις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στη βάρβαρη καταστολή τους από τα ΜΑΤ, σήμερα μίλησαν. Οχι όμως για να σταθούν στο πλευρό των φοιτητών για το δίκιο που τους κλέβουν, αλλά για να τους αντιμετωπίσουν όπως οι βιομήχανοι. Σαν διαφυγόντες πελάτες. Προσποιούμενοι ότι το κάνουν για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Θετικό για το λαό δεν είναι κάθε πόλη και ΤΕΙ, αλλά αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους. Είναι ντροπή, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Τιμωρείστε τους. Ξέρετε εσείς».

Προς άγραν ψήφων

Στην άθλια εκμετάλλευση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που κυριαρχούν στην περιοχή της πειραιώτικης περιφέρειας έχει επιδοθεί ο νομάρχης Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μίχας, για να υφαρπάξει ψήφους. Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που έγινε προχτές το βράδυ, τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν ελεημοσύνες, από κοινού με την εκκλησία, σε άστεγους και οικονομικές ενισχύσεις στο Σύλλογο «Ελπίδα», της Μ. Βαρδινογιάννη, συζύγου του μεγαλοεφοπλιστή!

***

Ο Γ. Μίχας, όταν ήταν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, υπονόμευσε ανοιχτά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Τώρα έρχεται να συνεχίσει αυτή την «πορεία», προσπαθώντας με θράσος να ωφεληθεί από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Ετσι τα θέματα που έφερε προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ήταν η συνεργασία της Νομαρχίας με τη μητρόπολη Πειραιά για ένα πρόγραμμα που θα αφορά τη «λειτουργία κέντρου περίθαλψης και σίτισης αστέγων» και τη διάθεση 3.000.000 ευρώ για υλοποίηση του προγράμματος. Την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου «Ελπίδα» με το ποσό των 10.000 ευρώ για τη γνωστή υπόθεση, την ανέγερση, δηλαδή, ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά. Επίσης συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος για την κατασκευή παιδικών κατασκηνώσεων και την προσφορά για το θέμα αυτό 1.500.000 ευρώ και πάει λέγοντας.

***

Η νομαρχιακή σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ελένη Παπαδοπούλου, δίνοντας πληρωμένη απάντηση σε όλα αυτά, τόνισε ότι «εμείς δε θα γίνουμε συνεργοί σε μια τέτοιου είδους προβολή». Ανέπτυξε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, τη ραγδαία υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας και τόνισε ότι η ΝΑΣ θα «απαιτεί και αγωνίζεται για τα αυτονόητα, για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για δουλιά για όλους τους πολίτες, για ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή».


Α. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ