ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Τροπολογίες για τη συνέχιση του έργου

Από τα έργα της εκτροπής του Αχελώου που αραχνιάζουν
Από τα έργα της εκτροπής του Αχελώου που αραχνιάζουν
Την απεμπλοκή του έργου της μερικής εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία από τις δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός, Γ. Σουφλιάς, στη Βουλή. Παράλληλα, σε ανακοινώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι με τις προϋποθέσεις που πλέον δημιουργούνται, αν όλα πάνε καλά, σε 3 ή 3,5 χρόνια η εκτροπή θα είναι γεγονός.

Οι Θεσσαλοί, πάντως, έχουν κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που οι κυβερνώντες τους έχουν υποσχεθεί ότι το έργο θα προχωρήσει και τελικά ακόμη περιμένουν το νερό που θα ποτίσει τα διψασμένα χωράφια του κάμπου. Αν μάλιστα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το νερό του Αχελώου θα βρει τελικά την πλειοψηφία των αγροτών ξεκληρισμένους και τα χωράφια συγκεντρωμένα ξανά στα χέρια ελάχιστων μεγαλογαιοκτημόνων...

Οπως δήλωσε ο υπουργός, με τη μία τροπολογία το έργο χαρακτηρίζεται εθνικό, εγκρίνεται το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού και εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι, που ενσωματώνονται στην τροπολογία. Με τις τροπολογίες παρακάμπτεται η Κοινοτική Οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Ν. 3199/03, και έτσι ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για την εκτροπή του Αχελώου, αλλά και για την υδροδότηση της Κορίνθου από τη λίμνη Στυμφαλία.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε το έργο της εκτροπής του Αχελώου κατεξοχήν περιβαλλοντικό και όχι αρδευτικό έργο, επικρίνοντας όλους αυτούς που αντιδρούν στην υλοποίησή του και επισημαίνοντας ότι πάσχουν από «οικολογικό στραβισμό». Δεν απέκλεισε ότι θα υπάρξουν και νέες αντιδράσεις και προσφυγές, υποστήριξε, πάντως, ότι «με τις τροπολογίες που καταθέσαμε βοηθούμε το Συμβούλιο της Επικρατείας να πάρει τις σωστές αποφάσεις».

Επισήμανε ότι η εκτροπή των 600 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως προς τη Θεσσαλία και με πλήρως καλυμμένες τις συνολικές σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας, αντιστοιχεί σε μέσες υδρολογικές συνθήκες σε ποσοστό μικρότερο του 20% του νερού του ποταμού που χύνεται στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι η εκτρεπόμενη προς τη Θεσσαλία ποσότητα νερού ωφελεί πολλαπλά από περιβαλλοντική άποψη, καθώς: Ανασταίνει οικολογικά τον Πηνειό και το Δέλτα του. Προσφέρει νερό ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα της Λάρισας και της Μαγνησίας που έχουν πρόβλημα. Συμβάλλει στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, που τώρα στεγνώνει από τις γεωτρήσεις. Συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου της υφαλμύρωσης και της καταναλωνόμενης ενέργειας από τις γεωτρήσεις. Ενισχύει την Κάρλα και συμβάλλει στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας» με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου.

Τέλος, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν ξοδευτεί για το έργο 500 εκατ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι τα υδρευτικά κανάλια και άλλα έργα (μικρά φράγματα) που θα φέρουν τελικά το νερό στον κάμπο θα εκτελεστούν σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Σε κατάληψη της Νομαρχίας Καρδίτσας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Ανω Ρου του Αχελώου, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να τους θέσει σε διαθεσιμότητα, που επικαλέστηκε την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ να καταβάλει τα χρήματα που της οφείλει. Οι 300 εργαζόμενοι κινδυνεύουν, πλέον, να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας, ενώ το πολύπαθο και ζωτικής σημασίας έργο να μείνει ξανά μετέωρο. Γίνεται ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι και το δικαίωμά τους στη δουλιά, για μια ακόμα φορά, βρίσκονται στο στόχαστρο ενός άσχημου παιχνιδιού που παίζουν στις πλάτες τους η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η εργοδοσία.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση

Στον εφέτη ανακριτή Παναγιώτη Πετρόπουλο αποφάσισε ομόφωνα χτες η Ολομέλεια των Εφετών την ανάθεση της διενέργειας της ανάκρισης για την υπόθεση των υποκλοπών και τις συνθήκες του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του αποχωρήσαντα, λόγω ηλικίας, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού, για την ανάθεση της κύριας ανάκρισης για τις υποκλοπές σε ειδικό εφέτη ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Ο εισαγγελέας που θα ασχοληθεί με την εποπτεία της ανάκρισης θα οριστεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχει ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου και η δικογραφία είχε χρεωθεί στον 24ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Ακτύπη. Ενώπιον του Παναγιώτη Πετρόπουλου αναμένεται να οδηγηθούν περισσότερα από 30 άτομα. Μεταξύ αυτών είναι δεκαπέντε κάτοχοι τηλεφώνων που επικοινωνούσαν συχνά με τα καρτοκινητά-σκιές, ενώ οι υπόλοιποι μισοί είναι τεχνικοί της «Vodafone» και της «Ericsson» που είχαν πρόσβαση στο δίκτυο της «Vodafone», κατά τις επίμαχες χρονικές περιόδους.

Στο μεταξύ προσφυγή στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, κατά της διάταξης του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή συμμετοχή σε αυτοκτονία, κατέθεσε την Τετάρτη η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη.

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Αμφιλοχίας

Διήμερες εκδηλώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Ιούλη, και πολιτικό μνημόσυνο στις 9/7 για την επέτειο της διήμερης νικηφόρας μάχης της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, στην επέτειο των 62 χρόνων, διοργανώνουν τα Παραρτήματα Αμφιλοχίας, Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Η εκδήλωση φέτος αφιερώνεται στα 60 χρόνια από την επέτειο της Ιδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ανοίγουν, ώρα 5 μ.μ., το Σάββατο 8/7, περιλαμβάνονται πολιτιστικές - λαογραφικές εκδηλώσεις, έκθεση ζωγραφικής με έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιώργου Γούλα, πυρογραφία του Γ. Βρεττού, φωτογραφίες της Αντίστασης και έκθεση Βιβλίου στο χώρο των εκδηλώσεων. Την Κυριακή 9/7, ώρα 10.30 π.μ., πραγματοποιείται εκδήλωση τιμής - πολιτικό μνημόσυνο με ομιλίες και χαιρετισμούς, κατάθεση στεφανιών κλπ.

Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Ναυπάκτου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Μακρύνειας - Θέρμου δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στην Αμφιλοχία, την Κυριακή 9.7 με αναχώρηση από Ναύπακτο, ώρα 7 π.μ. Επίσης, Αιτωλοακαρνάνες και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πειραιά δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που αναχωρεί το Σάββατο 8.7 από Πειραιά, ώρα 7.30 π.μ., με ενδιάμεσο σταθμό πλ. Κάνιγγος στην Αθήνα, ώρα 8 π.μ. Πληροφορίες: 210.4626.345 και 6947901797. Την Κυριακή, ώρα 8.30 π.μ., θα ξεκινήσουν πούλμαν για την Αμφιλοχία από Αγ. Κωνσταντίνο Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο και περιοχή του τρένου.

  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης διοργανώνει, την Κυριακή 9.7.2006, ώρα 7 μ.μ., στην πλατεία 9ης Μαΐου 1945 (πρώην πλ. Σκατζουράκη), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Ν. Σμύρνης, που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
ΟΡΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΧΙΟΥ
Ασύδοτη ρύπανση από ιχθυοκαλλιέργειες

Μέτρα προστασίας ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Ν. Γκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική προστασία του όρμου Λαγκάδας του Δήμου Ομηρούπολης Χίου από τα λύματα μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στην περιοχή, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στον όρμο Λαγκάδας, μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, λειτουργούν 5 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, χωρίς να υπάρχει καμιά χωροταξική μελέτη για την περιοχή και χωρίς προέγκριση, ως όφειλαν, των αρμόδιων υπηρεσιών, π.χ. Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Με βάση καταγγελία των κατοίκων και φορέων του χωριού, που το καλοκαίρι δέχεται περισσότερους από 2.000 κατοίκους, αυτό έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού η ρύπανση και η δυσοσμία από τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αποχέτευση είναι αφόρητη. Να σημειωθεί ότι τα οικιστικά λύματα διοχετεύονται μέχρι σήμερα χωρίς καμιά επεξεργασία στον όρμο και σε μικρή απόσταση (300 μέτρα) από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Επιπλέον - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - οι αρμόδιες υπηρεσίες που εποπτεύουν τις μονάδες δεν επιτελούν ουσιαστικά τους απαραίτητους ελέγχους νομιμότητας. Κι αυτό παρότι ο όρμος της Λαγκάδας έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος με υπουργικές αποφάσεις του 2003 και 2004, που απαγορεύουν κάθε μορφή μόνιμων αγκυροβολίων και υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή. Η νομοθεσία αυτή εφαρμόζεται μόνο για τους αλιείς, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και για τις υδατοκαλλιέργειες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς να κάνουν αμέσως δεκτά τα εξής αιτήματα των κατοίκων και φορέων: Να γίνει χωροταξική μελέτη. Προστασία στην πράξη του ενάλιου χώρου. Υπαρξη ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών για να αποφευχτεί η μόλυνση της θάλασσας, μέσω της αυξανόμενης ρύπανσης. Επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης. Να παγώσουν οι ανανεώσεις των αδειών μέχρι της ύπαρξης χωροταξικής μελέτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ