ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στη δημοσιότητα η έκθεση κατά της Κούβας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η έκθεση που διέρρευσε την προηγούμενη βδομάδα σχετικά με τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Κούβας ανακοινώθηκε χτες επίσημα από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυξάνουμε την αποφασιστικότητά μας να σπάσουμε τον πληροφοριακό αποκλεισμό του καθεστώτος», υποστήριξε η Κοντολίζα Ράις μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Προσφέρουμε στήριξη για τις προσπάθειες των Κουβανών να ετοιμαστούν για τη μέρα που θα ανακτήσουν την κυριαρχία τους και να επιλέξουν μια κυβέρνηση της αρεσκείας τους μέσω ελεύθερων και πολυκομματικών εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα προβλέπουν ένα κονδύλι 80 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια που θα διοχετευτούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε μισθοφορικές ομάδες για υπονομευτική δράση, ενώ η αποστολή «συμβούλων» και «βοήθειας» στους αντεπαναστάτες που θα βρίσκονται στο νησί σε περίπτωση θανάτου του Φιντέλ Κάστρο θεωρείται απαραίτητη ώστε να προχωρήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης και την υποτιθέμενη «μετάβαση στη δημοκρατία», με ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση των κατακτημένων δικαιωμάτων, ανακατανομή της γης, διώξεις των κομμουνιστών...

Στο πλαίσιο αυτό σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ καλλιεργείται ένα κλίμα αναμονής με αφορμή και τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στη δομή του ΚΚ Κούβας (την ανασύσταση της Γραμματείας της ΚΕ) και επίσης εμφανίζονται σενάρια για τον Φιντέλ Κάστρο, που τον Αύγουστο θα γιορτάσει τα 80ά του γενέθλια. Σε όλα γίνεται αναφορά, που περισσότερο μοιάζει με ...μύχιους πόθους, για ...επερχόμενες αλλαγές (δηλαδή ανατροπή του σοσιαλισμού) με βάση και τις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προς «ραδιενεργό» συνεργασία;

Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν τη Δευτέρα πως κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης των Πούτιν - Μπους, στα τέλη της βδομάδας και στα πλαίσια της συνάντησης των 8 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών στην Πετρούπολη G-8, θα υπογραφεί και διμερής συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ατομικής ενέργειας. Η συμφωνία θα προβλέπει την ελεύθερη μεταφορά στη Ρωσία ραδιενεργών αποβλήτων, από ατομικούς σταθμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών, που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σ' αυτόν τον τομέα.

Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ εκφράζουν τους φόβους τους ότι με τη συμφωνία αυτή η Ρωσία μετατρέπεται σε «αποθήκη» ραδιενεργών αποβλήτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Τους φόβους αυτούς προσπάθησαν να καθησυχάσουν πηγές του υπουργείου Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας, που σημείωναν πως, αν τελικά υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία, αυτή θα αφορά την επεξεργασία των αποβλήτων κι όχι τη μόνιμη ταφή τους στη Ρωσία. Μάλιστα, σημειώνονται παλιότερες δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, πως η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να γίνει χώρα ταφής πυρηνικών αποβλήτων.

Σημειώνεται πως η επεξεργασία των αποβλήτων μπορεί να φέρει τεράστια κέρδη στις αντίστοιχες ρωσικές εταιρείες. Η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει πως τα κέρδη από αυτήν την «αναπτυσσόμενη αγορά» μετρούνται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως μέχρι σήμερα εργοστάσια επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων έχουν η Αγγλία και η Γαλλία, ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινούνται η Κίνα κι η Ιαπωνία.

Ολες σχεδόν οι ρωσικές εφημερίδες συνδέουν την πιθανή συνεργασία με την προσπάθεια που κάνουν οι ΗΠΑ να προσεταιριστούν τη Ρωσία στην αντιπαράθεσή τους με το Ιράν, στα ζητήματα της ατομικής ενέργειας. Δηλαδή, να ανταλλάξουν τα κέρδη που θα αποκτήσουν οι ρωσικές εταιρείες ατομικής ενέργειας από τη νέα «αγορά» που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ, με τη στενή συνεργασία τους στο ζήτημα του Ιράν και ιδιαίτερα με το συμβόλαιο κατασκευής στο Ιράν σταθμού ατομικής ενέργειας.

Τον αντίλογο σε αυτά τα σενάρια παρέθεσε στην εφημερίδα «Γκαζέτα» ο Γ. Σατανόφσκι, πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. «Η Μόσχα δε θα παραιτηθεί με οποιοδήποτε αντάλλαγμα από το ρόλο του παίκτη με κύρος στην αρένα της Μέσης Ανατολής και γι' αυτό δε θα θελήσει να πιέσει το Ιράν, όπως το επιθυμούν οι ΗΠΑ. Η Μόσχα γνωρίζει επίσης πως, όπως και καμία άλλη χώρα, δεν μπορεί να μπλοκάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από αυτήν την άποψη δε θα αναλάβει υποχρεώσεις, που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας», δήλωσε ο Γ. Σατανόφσκι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Εξι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, την περασμένη Κυριακή, όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, καθώς επιχειρούσαν μαζί με άλλους συναδέλφους τους να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος στην κεντρική Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει κύμα έντονου καύσωνα, καθώς οι θερμοκρασίες έφθασαν τους 40-41 βαθμούς.

ΜΟΣΧΑ.- Σε βλάβη του υδραυλικού συστήματος ελέγχου των φρένων, οφείλεται το δυστύχημα του «Αιρμπάς 310», που προκάλεσε το θάνατο περίπου 120 ανθρώπων στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, την Κυριακή το πρωί.

ΜΑΝΙΛΑ.- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε μια από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές της Μανίλα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, 6 να τραυματιστούν και περίπου 5.000 να μείνουν άστεγοι, αφού τα σπίτια τους - κατασκευασμένα από κοντραπλακέ - έγιναν στάχτη.

ΜΟΣΧΑ.- Το θάνατο του Σαμίλ Μπασάγεφ, που είχε μεταξύ άλλων αναλάβει την ευθύνη για τη σύλληψη ομήρων στο σχολείο του Μπεσλάν το Σεπτέμβρη του 2004 και τη δολοφονία τουλάχιστον 330 ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, τονίζοντας ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών δυνάμεων στην Ινγκουσετία, ωστόσο σε ιστοσελίδα των αυτονομιστών αναφέρεται πως ο θάνατός του οφείλεται σε λάθος, εξαιτίας τυχαίας έκρηξης οχήματος γεμάτου εκρηκτικά. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο Μπασάγεφ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη νότια Ρωσία, η οποία θα συνέπιπτε χρονικά με τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι ανέθεσε χτες στον δίδυμο αδελφό του, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Καζιμίρ Μαρτσινκίεβιτς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από κατάρρευση κτιρίου στο Μανχάταν, η οποία προκλήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από έκρηξη αερίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανολογείται πως ένας ένοικος του κτιρίου αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει εξαιτίας του πρόσφατου διαζυγίου του.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανατροπή σκηνικού

Σοβαρή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 7 Ιούλη στην Ουκρανία, όταν έγινε γνωστό πως η «πορτοκαλί» συμμαχία των φιλοδυτικών κομμάτων διαλύθηκε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΣΚΟ), προχώρησε σε νέα συμμαχία, με το «Κόμμα των περιοχών», του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, και το ΚΚ Ουκρανίας.

Επισφράγισμα της συμφωνίας ήταν η εκλογή του Αλ. Μορόζ, προέδρου του ΣΚΟ στο αξίωμα του προέδρου της ουκρανικής Βουλής. Ταυτόχρονα οι ηγέτες των 3 κομμάτων προσχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου, στο οποίο γίνεται λόγος για τη συγκρότηση κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Για πρωθυπουργό της χώρας τα 3 κόμματα στηρίζουν την υποψηφιότητα του Β. Γιανουκόβιτς. Μάλιστα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο, έως αύριο, ένα τμήμα της «Ουκρανίας μας», που στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο Β. Γιούστσενκο, να προσχωρήσει στη νέα συμμαχία.

Τη σαφή αντίθεσή της με την προσπάθεια αυτή εξέφρασε η Γ. Τιμοσένκο, που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων πρόωρων εκλογών.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας Β. Γιούστσενκο κατέστησε σαφές ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μόνο μετά την έγκριση από τη Βουλή της νέας σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσής της.

Ο Β. Γιανουκόβιτς με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της πιο πλατιάς κυβερνητικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει δυνάμεις και από την «Ουκρανία μας», ενώ διευκρίνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησής του θα είναι η «ομαλοποίηση» των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που έχουν διαταραχτεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της ενεργειακής καταστροφής για την Ουκρανία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Νέος πρωθυπουργός

ΝΤΙΛΙ.-

Ορκίστηκε χτες πρωθυπουργός του Ανατολικού Τιμόρ ο κάτοχος Νόμπελ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Ράμος Ορτα, και υποστήριξε τη δέσμευσή του να σταματήσει τη βία που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Βία που αξιοποίησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με κυρίαρχες τις αυστραλιανές, για να εισβάλουν στη χώρα ως «ειρηνευτικές» για την «αποκατάσταση της τάξης»...

«Αμεσο καθήκον μας είναι να σταθεροποιήσουμε την ασφάλεια στο Ντίλι και σε όλο το Ανατολικό Τιμόρ», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα τις προσεχείς βδομάδες και μήνες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ελπίδα».

Η Αυστραλία, μάλιστα, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού θα μελετήσει το ενδεχόμενο μείωσης των στρατευμάτων της στο Ανατολικό Τιμόρ. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση παρότρυνε το νέο πρωθυπουργό να ενεργήσει γρήγορα στη σταθεροποίηση και την προώθηση της συμφιλίωσης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ