ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Οι απολύσεις και οι διώξεις δε θα περάσουν

Νέα εξόρμηση σήμερα από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Νέα μαζική εξόρμηση πραγματοποιεί σήμερα το πρωί στην εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης «WACKENHUT» («ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»), εκεί όπου η εργοδοσία έχει εξαπολύσει κυνηγητό ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με διώξεις και απολύσεις, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας όχι μόνο να αποκαλύπτει ότι η εργοδοσία επιδιώκει να ξεφορτωθεί όσους αντιπαλεύουν τα αντεργατικά της σχέδια, αλλά και την ανάγκη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να απαντήσουν στην εργοδοτική τρομοκρατία, οργανώνοντας συλλογικά τον αγώνα τους, μέσα από τις γραμμές του συνδικάτου.

Ολο το προηγούμενο διάστημα συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις όχι μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και άλλους εργασιακούς χώρους, ώστε οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τη μεθόδευση της απόλυσης του Πέτρου Κεφαλά, γγ του Συνδέσμου, μέλους της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων στη «WACKENHUT» και στελέχους του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στον προϊστάμενο Πρωτοδικών, αλλά και στα υπουργεία Απασχόλησης και Δικαιοσύνης. Τη «σιγή ιχθύος» της κυβέρνησης, συμπληρώνει η ανοχή και, άρα, συναίνεση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου και της κλαδικής ομοσπονδίας, της ΟΜΥΠΑΕ, που αγνόησαν επιδεικτικά τις επίμονες προτάσεις του Συνδέσμου για κήρυξη 24ωρης απεργίας.

«Εχει γίνει σαφές και στον πιο δύσπιστο εργαζόμενο της "WACKENHUT" ότι αυτοί οι συνδικαλιστές παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος. Αλλωστε, οι ίδιες δυνάμεις είχαν καλέσει σε απολογία τον Πέτρο Κεφαλά, επειδή ...πρωτοστάτησε στην περιφρούρηση απεργίας! «Τώρα δράση και συσπείρωση με τα ταξικά σωματεία για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ισχυροποιηθεί το ΠΑΜΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του Πέτρου Κεφαλά.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μπει φρένο στο ξεκλήρισμα των εργαζόμενων

Αμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς ζητούν με Ερωτήσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τα νέα εργοδοτικά εγκλήματα στη ΣΟΚΟΤΑΜΠ και τα ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Τις άθλιες συνθήκες και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, ανέδειξε το φονικό στη ΣΟΚΟΤΑΜΠ
Τις άθλιες συνθήκες και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, ανέδειξε το φονικό στη ΣΟΚΟΤΑΜΠ
Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα λατομεία (κι άλλες συναφείς επιχειρήσεις όπως σχιστήρια, μάντρες κλπ) της Καρύστου, αλλά και το καπνεργοστάσιο SOCOTAB (ΣΟΚΟΤΑΜΠ), που έφερε στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος του 35χρονου Αμπντούλ Μετάζ και της 48χρονης Νίνας Καρυπίδου, αντίστοιχα, καταγγέλλουν με Ερωτήσεις τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας - Νίκος Γκατζής και Αγγελος Τζέκης, αντίστοιχα.

Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Το θανατηφόρο περιστατικό στη SOCOTAB ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, την ασυδοσία των καπνεμπόρων και την ασυλία που τους παρέχουν, στην πράξη, οι εκάστοτε κυβερνήσεις», σημειώνει ο Αγγελος Τζέκης στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα.

Η εργοδοτική ασυδοσία αποτυπώνεται και στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας των λατομείων της Καρύστου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, για επικίνδυνα και ασυντήρητα μηχανήματα, για το χειρισμό τους από ανειδίκευτους εργάτες κλπ., δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, αν και συνδικαλιστές καπνεργάτες κατήγγειλαν από το περασμένο καλοκαίρι τις αφόρητες συνθήκες που οδήγησαν σε μαζικές λιποθυμίες εργαζομένων στη SOCOTAB, «κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο για την εφαρμογή του νόμου». Μάλιστα η κυβέρνηση, «με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις περιορίστηκε μόνο σε συμβουλευτικού χαρακτήρα υποδείξεις για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία των εργαζομένων στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικότερα σε περιόδους καύσωνα».

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Ο Αγγελος Τζέκης υπογραμμίζει πως «φάνηκε για μια ακόμη φορά, η αδυναμία της κάλυψης των εργαζομένων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας κρατικού σώματος τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας πλήρως στελεχωμένου, που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής και θα συνεργάζεται με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, καθώς και η επιβολή εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, και φυσικά ο προσανατολισμός των Επιθεωρήσεων Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της σχετικής νομοθεσίας». Επιπλέον, αναδεικνύονται ακόμα μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, ευνοούν «τη δημιουργία συνθηκών για ανάλογα ατυχήματα, αλλά και την ατιμωρησία των επιχειρηματιών».

Οι υπουργοί ρωτιούνται τι μέτρα θα πάρουν ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο των δύο εργαζομένων. Αλλά και για τη δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων υπηρεσιών που θα παίρνουν μέτρα (και θα φροντίζουν για την τήρησή τους) για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, να αυξηθούν οι έλεγχοι, να κλείσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά κλπ.


ΠΑΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Απάντηση στους τραπεζίτες και όσους τους σιγοντάρουν

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς οι τραπεζίτες έχουν «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, απαιτώντας άμεσα την εφαρμογή των αντεργατικών τους σχεδίων για το ωράριο εργασίας.

Σε αντίθεση με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, η οποία κήρυξε απεργία με μόνο ουσιαστικά αίτημα την υπογραφή σύμβασης, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να αγωνιστούν για την υπογραφή μιας σύμβασης που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αλλά και ενάντια σε κάθε άλλη αντεργατική μεθόδευση όπως είναι τα σχέδια των τραπεζιτών να προσαρμόσουν το ωράριο στις δικές τους κερδοσκοπικές επιδιώξεις. Αλλωστε, η ίδια η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ενισχύει με τη στάση της την ασυδοσία των τραπεζιτών, αφήνοντας «ανοιχτά» προς συζήτηση όλα τα θέματα.

Χτες το πρωί, με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων του κλάδου, με σημαίες του ΠΑΜΕ και συνθήματα όπως «1.300 βασικό μισθό κόντρα στη συναίνεση και στο συμβιβασμό» και «Τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στην οδό Αμερικής. Σε συνάντηση που έγινε με εκπρόσωπο της Ενωσης, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δε δέχονται καμία αλλαγή στο ωράριο και ότι διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν τις συνθήκες δουλιάς

Τις απαράδεκτες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο Μηχανουργείο του Δήμου καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) με σχετικό έγγραφο προς την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Οι συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εγκυμονούν κινδύνους. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο», σημειώνει ο ΣΕΔΘ. «Πρόσφατα αλλοδαπός εργάτης χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης (υπάρχει κι αυτοψία της Επιθεώρησης Εργασίας)» και προσθέτουν ότι «η ηπατίτιδα Β θερίζει τους εργαζόμενους στο Μηχανουργείο και η Διοίκηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο, ώστε να πλένονται τα απορριμματοφόρα πριν τη συντήρηση. Το πλυντήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως προς την καθαριότητα των αυτοκινήτων - απορριμματοφόρων, τα ζουμιά και τα μικρόβια αιωρούνται, καθώς δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο που να διοχετεύονται εκεί τα νερά του πλυντηρίου. Ο χώρος του πλυντηρίου από κατασκευής είναι ανεπαρκής». Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση παρέμβαση και την αυτοψία των επιτροπών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ