Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μπει φρένο στο ξεκλήρισμα των εργαζόμενων

Αμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς ζητούν με Ερωτήσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τα νέα εργοδοτικά εγκλήματα στη ΣΟΚΟΤΑΜΠ και τα ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Τις άθλιες συνθήκες και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, ανέδειξε το φονικό στη ΣΟΚΟΤΑΜΠ
Τις άθλιες συνθήκες και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, ανέδειξε το φονικό στη ΣΟΚΟΤΑΜΠ
Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα λατομεία (κι άλλες συναφείς επιχειρήσεις όπως σχιστήρια, μάντρες κλπ) της Καρύστου, αλλά και το καπνεργοστάσιο SOCOTAB (ΣΟΚΟΤΑΜΠ), που έφερε στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος του 35χρονου Αμπντούλ Μετάζ και της 48χρονης Νίνας Καρυπίδου, αντίστοιχα, καταγγέλλουν με Ερωτήσεις τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας - Νίκος Γκατζής και Αγγελος Τζέκης, αντίστοιχα.

Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Το θανατηφόρο περιστατικό στη SOCOTAB ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, την ασυδοσία των καπνεμπόρων και την ασυλία που τους παρέχουν, στην πράξη, οι εκάστοτε κυβερνήσεις», σημειώνει ο Αγγελος Τζέκης στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα.

Η εργοδοτική ασυδοσία αποτυπώνεται και στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας των λατομείων της Καρύστου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, για επικίνδυνα και ασυντήρητα μηχανήματα, για το χειρισμό τους από ανειδίκευτους εργάτες κλπ., δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, αν και συνδικαλιστές καπνεργάτες κατήγγειλαν από το περασμένο καλοκαίρι τις αφόρητες συνθήκες που οδήγησαν σε μαζικές λιποθυμίες εργαζομένων στη SOCOTAB, «κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο για την εφαρμογή του νόμου». Μάλιστα η κυβέρνηση, «με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις περιορίστηκε μόνο σε συμβουλευτικού χαρακτήρα υποδείξεις για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία των εργαζομένων στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικότερα σε περιόδους καύσωνα».

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Ο Αγγελος Τζέκης υπογραμμίζει πως «φάνηκε για μια ακόμη φορά, η αδυναμία της κάλυψης των εργαζομένων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας κρατικού σώματος τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας πλήρως στελεχωμένου, που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής και θα συνεργάζεται με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, καθώς και η επιβολή εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, και φυσικά ο προσανατολισμός των Επιθεωρήσεων Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της σχετικής νομοθεσίας». Επιπλέον, αναδεικνύονται ακόμα μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, ευνοούν «τη δημιουργία συνθηκών για ανάλογα ατυχήματα, αλλά και την ατιμωρησία των επιχειρηματιών».

Οι υπουργοί ρωτιούνται τι μέτρα θα πάρουν ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο των δύο εργαζομένων. Αλλά και για τη δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων υπηρεσιών που θα παίρνουν μέτρα (και θα φροντίζουν για την τήρησή τους) για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, να αυξηθούν οι έλεγχοι, να κλείσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ