ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ
Παγκόσμιες... «καμπάνες»

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς που έριξε η αθλητική δικαιοσύνη της Ιταλίας για Γιουβέντους - Μίλαν, σύμφωνα με την «Γκαζέτα ντέλο Σπορ»

Eurokinissi

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς που έριξε η αθλητική δικαιοσύνη της Ιταλίας για Γιουβέντους - Μίλαν, σύμφωνα με την «Γκαζέτα ντέλο Σπορ»
Μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου Κυπέλλου οι Ιταλοί ίσως κάνουν και παγκόσμιο ρεκόρ σε ποινές, εάν τελικά αληθεύει το δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας GAZZETA DELLO SPORT, σχετικά με τις ποινές του αθλητικού δικαστή για τις ομάδες που εμπλέκονται στο γνωστό σκάνδαλο «Μότζι» με τα στημένα παιχνίδια στο Καμπιονάτο. Επίσημα οι ποινές επρόκειτο να ανακοινωθούν χτες το βράδυ, αλλά από το απόγευμα τα διεθνή ΜΜΕ αναμετέδιδαν το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, που με βάση την εγκυρότητα και τις πηγές που διαθέτει θεωρήθηκε έγκυρο. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν: Γιουβέντους, Λάτσιο και Φιορεντίνα υποβιβάζονται στη Serie B (Β Κατηγορία), η Γιουβέντους θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα πιθανότατα με -15 ή -20 βαθμούς, ενώ θα της αφαιρεθούν και τα δύο τελευταία της πρωταθλήματα. Από τις Λάτσιο και Φιορεντίνα θα αφαιρεθούν από 6 έως 10 βαθμοί. Η Μίλαν θα παραμείνει στη Serie A, όμως θα ξεκινήσει με -10 ή -15 βαθμούς, ενώ θα στερηθεί του δικαιώματος συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα έφεσης και η υπόθεση πρέπει να έχει τελεσιδικήσει έως τις 24 Ιούλη σύμφωνα με τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ. Ερωτηματικό παραμένει πού και αν θα καταλήξουν κάπου τα πρωταθλήματα που ενδέχεται να αφαιρεθούν από τη Γιουβέντους.

Κανένα ουσιαστικό ελληνικό όφελος για τους εκπροσώπους μας στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη μη ιταλική συμμετοχή στη διοργάνωση της νέας σεζόν. Ο Ολυμπιακός παραμένει στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και η ΑΕΚ μόνο αν περάσει στους ομίλους της διοργάνωσης θα πάει από το τέταρτο στο τρίτο γκρουπ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
Με στόχο τις εντυπώσεις

Στην... παράταση οδηγείται ο αγώνας εντυπώσεων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς ανικανοποίητοι από τα... δύο ημίχρονα στη Βουλή, συνεχίζουν τη λεκτική κόντρα στην υποτιθέμενη αντιπαράθεσή τους, για τα δρώμενα στον αθλητισμό. Μετά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βγήκαν σε διάφορα ΜΜΕ, χτες ήταν η σειρά του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ορφανού.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, έπαιξε... στο ίδιο γήπεδο, το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιούν οι «πράσινοι» συνάδελφοί του βουλευτές. Επιμελώς απέκρυψε την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και των νόμων που ψηφίζει. Παρουσίασε την «πλευρά του φεγγαριού» που εξυπηρετεί τον ίδιο και τη ΝΔ και επιχείρησε να αναστρέψει τις εντυπώσεις. Προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό της δόλιας προσωπικής επίθεσης, με στόχο την πολιτική εξόντωσή του.

«Κάποιοι θεώρησαν πως θα βάλουν εύκολα τον Ορφανό σε μια γωνιά. Ούτε τους φοβήθηκα, ούτε τους φοβάμαι» ανέφερε. Χαρακτήρισε, όπως και οι προκάτοχοί του, εξυγίανση τη διαχείριση και τον εξωραϊσμό του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού - και καθ' υπόδειξη των επιχειρηματιών - με στόχο την αύξηση των κερδών τους. Επανέλαβε πως ενήργησε μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες και (ξανα)«φωτογράφισε» ως υπαίτιο της απόφασης αποβολής τον πρόεδρο στην ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση, που «έκανε κάποιες κινήσεις που ώθησαν την άλλη πλευρά για να κινηθεί όπως κινήθηκε. Υπάρχουν δηλώσεις του κυρίου Γκαγκάτση στη Βουλή».

Ακόμα, εμμέσως πλην σαφέστατα, εξέφρασε παράπονο προς τους επιχειρηματίες, γιατί τον εξέθεσαν. Απαντώντας σε δηλώσεις κάποιων από αυτούς, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ - που τις έκαναν σημαία τους - είπε: «Το νομοσχέδιο που κατέθεσα ήταν αυτό που είχαμε συμφωνήσει πέντε μέρες πριν με τους επικεφαλής της Σούπερ Λίγκας σε ό,τι αφορά τη διατύπωση, για είναι εκείνη πιο λειτουργική». Αυτό που δεν είπε είναι ότι η πολιτική της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι απόλυτα προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ασχολείται και στηρίζει τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, που παράγει κέρδη για λίγους και εκλεκτούς. Δηλαδή τους εκμεταλλευτές του. Αδιαφορεί στην πράξη για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Μια υπογραφή... μια εμπλοκή

Ο Χένρι Ντόμερκαντ είναι από χτες και επίσημα το νέο μέλος της «ερυθρόλευκης» οικογένειας στο μπάσκετ. Ο 26χρονος Αμερικανός γκαρντ που υπέγραψε διετές συμβόλαιο είναι κάτοχος βοσνιακού διαβατηρίου (διεθνής με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη) συνεπώς θα κατέχει θέση Κοινοτικού. Αντίθετα με την περίπτωση Ντόμερκαντ, εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάζεται στο θέμα της απόκτησης του Λιθουανού Μασιγιάουσκας, αφού η Μακάμπι φέρεται να μπήκε σφήνα στη διεκδίκηση του παίκτη. Στον Ολυμπιακό συνεχίζουν να εκφράζουν τη βεβαιότητά τους για το αίσιο τέλος της υπόθεσης, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα. Και ο ατζέντης του παίκτη, άλλωστε, διαβεβαίωνε Ελληνες και Ισραηλινούς δημοσιογράφους ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.

FIFA
Απολογία Ματεράτσι

Εξηγήσεις στη FIFA έδωσε ο Μάρκο Ματεράτσι για το επεισόδιο με τον Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Γερμανίας. Ο Ιταλός αμυντικός βρέθηκε στα γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, παρότι η FIFA αρχικά είχε καλέσει τον Ματεράτσι μαζί με τον Ζιντάν να απολογηθούν στις 20 Ιούλη. Παρ' όλα αυτά, μετά τις αποκαλύψεις του Ζιντάν για το λόγο του επεισοδίου, κατηγόρησε τον Ιταλό ότι του έβρισε οικογενειακά του πρόσωπα, η FIFA κάλεσε τον παίκτη νωρίτερα. Αναμένεται και η κλήση του Γάλλου προκειμένου να καταθέσει την άποψή του.

  • Ο Ρομπέρτο Ντονατόνι θα είναι τελικά ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας που θα αντικαταστήσει τον Μαρτσέλο Λίπι ο οποίος παραιτήθηκε μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο φετινό Μουντιάλ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Είναι θέμα... σχέσης

Τα προσωπικά προβλήματα του Ζούλιο Σέζαρ, είναι απ' ό,τι φαίνεται ο λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μεταγραφή του Βραζιλιάνου στους ερυθρόλευκους. Σύμφωνα με τα όσα «διαρρέονται» από πλευράς Ολυμπιακού, οι άσχημες σχέσεις του παίκτη με τη γυναίκα του είναι το στοιχείο που ακόμα δεν έχει μαζέψει τις βαλίτσες του για τον Πειραιά αλλά και κάνουν τον ίδιο το Σέζαρ να έχει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Στον Ολυμπιακό δε φαίνεται να ανησυχούν και περιμένουν έως την επόμενη Τρίτη την οριστική απάντηση της Τίγκρες, για την αγορά του Βραζιλιάνου, ο οποίος είναι ο διακαής πόθος του Σόλιντ. Πάντως, οι πρωταθλητές φέρεται να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση και αυτή αφορά τον Ολλανδό Μπάρι Οπνταμ της Αλκμααρ. Στα αγωνιστικά, στο σημερινό φιλικό κόντρα στην Αντερλεχτ (20.00) θα έχει την ευκαιρία ο Σόλιντ να δοκιμάσει τα πρώτα σχήματα της ομάδας. Ο ίδιος σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι θα δοθούν ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες.

ΛΑΡΙΣΑ
Στόχος η πρόκριση

Την πρόκριση και όχι απλά τη συγκομιδή εμπειριών έθεσε στόχο ο προπονητής της Λάρισας Γιώργος Δώνης όσον αφορά την ευρωπαϊκή περιπέτεια της ομάδας στο Ιντερτότο που αρχίζει σήμερα. Η ομάδα της Θεσσαλίας θα αντιμετωπίσει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο την τουρκική Κάισερισπορ (21.45 ΝΕΤ) με σκοπό ένα σκορ ασφαλείας ενόψει της ρεβάνς σε μία βδομάδα. Ο Ελληνας τεχνικός δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ομάδας, κάτι που φαίνεται και στις δηλώσεις του. «Είναι πρόκληση για όλους μας, και για τους παίκτες και για το τεχνικό τιμ. Ο θεσμός του Ιντερτότο είναι πλέον αναβαθμισμένος και βλέπουμε να συμμετέχουν μεγάλες ομάδες, όπως η Βιγιαρεάλ. Η Λάρισα μετά από πολλά χρόνια επανέρχεται σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Δεν το βλέπουμε μόνο σαν εμπειρία, αλλά θέλουμε να προκριθούμε για να συμμετέχουμε στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA», δήλωσε ο τεχνικός της ΑΕΛ.

ΠΑΟ
Ευκαιρία για... τεστ

Σαν ευκαιρία για τα πρώτα μεν, χρήσιμα δε, συμπεράσματα βλέπει το σημερινό φιλικό με τη γαλλική Σοσό (19:45-ΝΕΤ) ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Χανς Μπάκε. Αλλωστε, το πρώτο φιλικό των «πρασίνων» με την τοπική ομάδα του Σαντιγιόν, όπου πραγματοποιούν την προετοιμασία τους, κρίνεται άνευ σημασίας (15-0 το σκορ). Μπορεί να έδωσε μια εικόνα στον Σουηδό τεχνικό για την κατάσταση των ποδοσφαιριστών του ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο σύστημα και το σχήμα για τη νέα σεζόν. Ο τεχνικός του τριφυλλιού δήλωσε ευχαριστημένος από τη σοβαρότητα και τη συγκέντρωση που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του, παραδέχτηκε ότι είναι νωρίς για να διαπιστώσει αν οι παίκτες του έχουν αφομοιώσει τις εντολές του, ενώ για τη μη χρησιμοποίηση του Αντερσον στο φιλικό με τη Σαντιγιόν είπε ότι δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ