ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2006
Σελ. /32
Απόψε διαδηλώνουμε!

Του Τάσου Αναστασίου, από «ΤΑ ΝΕΑ»

Τάσος Αναστασίου

Του Τάσου Αναστασίου, από «ΤΑ ΝΕΑ»
Δίστομο: Στη λίστα των νεκρών, τα ονόματα παιδιών που ήταν ακόμα στο βυζί της μάνας.

Λίβανος: Οι φωτογραφίες δείχνουν κορμάκια σε μέγεθος παιδικής κούκλας, δεν είναι κούκλες, είναι πραγματικά παιδιά ένα με το χώμα!

Δεν αντέχεται!

Ο,τι κι αν γράψεις, είναι λίγο, πολύ λίγο.

Δεν αρκεί να μιλήσεις για «θηριωδία». Ετσι τους αθωώνεις. Δεν είναι θηρία ανήμερα αυτοί που κάνουν το κακό. Είναι Ιμπεριαλισμός! Ετσι, με κεφαλαίο το «Ι».

Είναι ψυχρά υπολογισμένο ό,τι γίνεται. Οσο κι αν διάφορες εσωτερικές αντιθέσεις του συστήματος εμφανίζονται προς τα έξω ως «διαφωνίες» και «διαφοροποιήσεις», ό,τι συμβαίνει εκεί κάτω είναι ζωογόνα για το σύστημα λειτουργία. Τρέφεται με αίμα. Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα, διαρκώς.

Δεν υπάρχουν αλλιώς, δεν μπορούν να υπάρχουν αλλιώς. Ο νεκρός εργάτης στην οικοδομή με το νεκρό παιδί από το βομβαρδισμό είναι θύματα μιας και ενιαίας διαδικασίας.

Ολοι αυτοί δεν «μοιάζουν» στους ναζί, είναι Ιμπεριαλισμός!

Και δεν είναι ανίκητοι!

Αυτό που παρουσιάζουν ως τρομοκρατική οργάνωση δείχνει να έχει πραγματικό λαϊκό έρεισμα, που θα το ζήλευαν όλοι αυτοί οι «υπερασπιστές της δημοκρατίας». Κι όχι μόνον αυτό. Η «Χεζμπολάχ» προς το παρόν εμφανίζεται ικανή να αντισταθεί και στρατιωτικά τόσο και έτσι, που να γίνει ως αντιστεκόμενη οργάνωση εφιάλτης για την πραγματικά τρομοκρατική μηχανή που έχει εισβάλει στο Λίβανο και τη Γάζα. Ακόμα καλύτερα, όλες οι ειδήσεις αναφέρουν πως αυξάνει η λαϊκή συσπείρωση γύρω από μία τέτοια προοπτική.

Ποιος θα δικάσει ένα λαό γι' αυτήν του την επιλογή; Αρκετά με τα παραμύθια για τους «διεθνείς κανόνες» που ορίζει ο ιμπεριαλισμός. Οι λαοί έχουν κι άλλες επιλογές. Ευτυχώς.

Ηδη, περισσότεροι λένε ευθέως πως δεν υπάρχουν «απαχθέντες» Ισραηλινοί. Αιχμάλωτοι πολέμου ναι και μάλιστα εισβολείς σε άλλη χώρα. Οι αιχμάλωτοι δεν απελευθερώνονται ποτέ πριν τη λήξη του πολέμου. Το πολύ πολύ να ανταλλαχτούν... Είναι θύτες κι όχι θύματα.

Σήμερα το βράδυ, διαδηλώνουμε όχι γενικώς και αορίστως. Αλλά γνωρίζοντας και τον ένοχο και την αιτία.


ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΡΟΔΙΝΑ

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕ ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΚΛΑΦΤΟΙ...«Το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε χθες η Χεζμπολάχ εναντίον της Χάιφας, σκοτώνοντας συνολικά οκτώ Ισραηλινούς, απέδειξε πως το οπλοστάσιο της λιβανικής οργάνωσης είναι πολύ πιο ισχυρό απ' ό,τι θεωρούσε το ισραηλινό Επιτελείο. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα εικάζουν πως η Χεζμπολάχ διαθέτει πυραύλους ικανούς να πλήξουν όχι μόνο το Τελ Αβίβ, αλλά και την Ιερουσαλήμ» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ: «Υποτίθεται ότι ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης Ολμέρτ στη Γάζα και το Νότιο Λίβανο είναι η κατοχύρωση της ασφάλειας της ισραηλινής επικράτειας, ώστε να προχωρήσει στη μονομερή απεμπλοκή από το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Μια αιματηρή εκκαθάριση της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο και ένα σκληρό πλήγμα στη Συρία θα φέρουν, όπως είδαμε, την Τεχεράνη στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης και θα δημιουργήσουν ένα περιφερειακό σκηνικό, που όχι μόνο θα καταστήσει ανέφικτη την απεμπλοκή από τη Δυτική Οχθη, αλλά θα ακυρώνει και την απαγκίστρωση του Ισραήλ από τη Γάζα. Με δυο λόγια, η επιστροφή στην πολιτική Σαρόν του 1982 θα οδηγήσει σε ναυάγιο τη στρατηγική που χάραξε ο Σαρόν ως πρωθυπουργός το 2004. Το Ισραήλ θα κερδίσει μια τακτική νίκη, αλλά θα χάσει κάθε δυνατότητα μονομερών πρωτοβουλιών, που θα κατοχυρώνουν τετελεσμένα σύμφωνα με τα ζωτικά του συμφέροντα» (ο Γιώργος Καπόπουλος στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

«ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ»: «"Εάν κάποιος φέρει μια πρόταση - εντός βέβαια του πλαισίου μιας ευρωπαϊκής αντίληψης για το πανεπιστήμιο - που να προσθέτει στις προτάσεις της κυβέρνησης ή να είναι καλύτερη, σας δίνω το λόγο μου ότι όχι μόνο θα τη δεχτώ, αλλά θα δηλώσω δημοσίως ποιος την έκανε και θα τον συγχαρώ" ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΖΑΡΙ» των ιμπεριαλιστών

ΤΑ ΝΕΑ: Το ντόμινο της παραφροσύνης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το Ισραήλ προκαλεί το ακραίο Ισλάμ

ΑΥΓΗ: Εγκλημα στη σιωπή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πυρετός στις τράπεζες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ

ΕΘΝΟΣ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ με τις συντάξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Είναι πολλά τα λεφτά, Θοδωρή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ο γιος του Παύλου και της Ντόρας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βρίσκουν και κάνουν

«Ενώ η κατάσταση στα λιμάνια δείχνει να εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο (...) οι ταξιδιώτες, Ελληνες και ξένοι, δεν ξέρουν αν και πότε θα εξυπηρετηθούν, οι δε ξενοδόχοι των απομονωμένων νησιών ζουν με το άγχος των συνεχών ακυρώσεων. Και με την καθημερινή πια κοροϊδία του υπουργού Ναυτιλίας και των εφοπλιστών που επιμένουν να συμπεριφέρονται σαν ν' απευθύνονται σε ηλίθιους, τους οποίους μπορούν να παραπλανούν με τα αφελή ψεύδη τους» (από το κεντρικό άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

Κι όμως, υπάρχει διέξοδος...

«Εκεί, στην Παλαιστίνη ο θρους του αγώνα για μια ανεξαρτησία, αλλά κι εδώ, στην ύπαιθρο χώρα, το βουητό της εξέγερσης, οι ψίθυροι και το τραύλισμα της απόγνωσης, της απορίας, της αγανάκτησης. Πού, διάβολε, πήγαν όλοι; Πού είναι οι δυτικοί διανοητές; Πώς ερμηνεύεται η δράση του Ισραήλ; Υπό ποίους νομικούς κανόνες και διεθνείς συμβάσεις; Η Ιστορία φαίνεται να 'χει τελειώσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει δίκαιο, δεν υπάρχει διεθνής κοινότητα. Δεν υπάρχουν πολίτες (το ότι δεν υπάρχουν ηγέτες είναι αυτονόητο). Οταν η ανθρωπότητα δεν έχει λόγο, όταν τέλος πάντων δε βρίσκει τον λόγο της, ανακαλύπτει έναν ποδοσφαιριστή, έναν τραγουδιστή, έναν "καλλιτέχνη", έναν βιρτουόζο για να καλύψει το κενό της. Πώς να ασχοληθεί με την πολιτική της ισραηλινής ηγεσίας όταν έχει πρώτιστο μέλημα την κουτουλιά του Ζιντάν (του Αλγερινού τάχα, που συνθλίβει ρατσιστικές αντιλήψεις και άλλες πομπώδεις ανοησίες;). Ολα είναι μια στρογγυλή θεά και όλοι είμαστε πιστοί αυτής της θεάς. Πιστεύουμε εις μίαν θεάν μητέρα αυτοκρατόρισσα και λοιπά. Και λοιπά. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Ανθρωποι και Ποντίκια. Ποίος ο μυς; Ποίος ο άνθρωπος; Ποίο το μέλλον (μας);»(ο Γιώργος Σταματόπουλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ