ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανελέητοι βομβαρδισμοί, εκκωφαντική σιωπή

Για έβδομη μέρα ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά υποδομές και κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, σκοτώνει αμάχους, ενώ η «διεθνής κοινότητα» σιωπά και ισοσκελίζει ευθύνες σε θύτες και θύματα...

Βηρυτός, εικόνα καταστροφής

Associated Press

Βηρυτός, εικόνα καταστροφής
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Προφανώς το Ισραήλ θέλει να λιμοκτονήσει ο λιβανικός λαός, θέλει να μας αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο. Εχουν καταστρέψει εργοστάσια και αποθήκες τροφίμων, αποθήκες καυσίμων, αστικά λεωφορεία, αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα και φάρμακα, τουλάχιστον 42 γέφυρες και 38 οδικές αρτηρίες, τα λιμάνια μας, το αεροδρόμιό μας. Βομβαρδίζουν αμάχους και κατοικημένες περιοχές. Δεν μπορούμε να στείλουμε βοήθεια από τη μία στην άλλη συνοικία. Εχουμε επείγουσα ανάγκη από βοήθεια, φάρμακα, τρόφιμα, άμεση κατάπαυση του πυρός».

Αυτή ήταν η αγωνιώδης έκκληση της υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου προς τις αραβικές χώρες και τη «διεθνή κοινότητα». Η απόγνωση της Νάιλα Μοαουάντ συμπληρώθηκε από νέα έκκληση του Λιβανέζου πρωθυπουργού. Ο Φουάντ Σινιόρα ρωτούσε ευλόγως, απευθυνόμενος προς τη «διεθνή κοινότητα», «πού βρίσκεται τώρα, που συμπληρώνονται 7 μέρες ανελέητων βομβαρδισμών, σφαγών αμάχων, καταστροφής, τώρα που το Ισραήλ επιχειρεί να πάει το Λίβανο 50 χρόνια πίσω;». Επιβεβαιώνοντας την κατάσταση, η UNICEF ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο Λίβανο είναι, πλέον, «καταστροφική και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι, ήδη, πρόσφυγες».

Το ερώτημά του, όπως και ο αδιάκοπος θρήνος στο Λίβανο δε λαμβάνει, προς στιγμήν, καμία απάντηση. ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, αλλά και ΟΗΕ, παρά τις μικροδιαφορές στη διατύπωση των δηλώσεων, επί του πρακτέου δε δείχνουν διάθεση να πράξουν τίποτε αποτελεσματικό για να σταματήσει η εγκληματική ισραηλινή επίθεση. Ο διπλωματικός πυρετός, βέβαια, παραμένει υψηλός.

Διπλωματία υποκρισίας

Ο Χαβιέ Σολάνα μεταβαίνει, σήμερα, στο Ισραήλ και θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Στην περιοχή σπεύδει και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την άλλη, προωθούσε, στις συναντήσεις που είχε σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, την ιδέα ανάπτυξης «πολυπληθούς σταθεροποιητικής δύναμης στο Λίβανο, που θα αναλάβει την ευθύνη της διαφύλαξης της ηρεμίας και θα δώσει το χρόνο στη λιβανική κυβέρνηση να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για τον αφοπλισμό της "Χεζμπολάχ"!» Με την ιδέα συμφωνεί και η βρετανική διπλωματία, ενώ ο Τόνι Μπλερ έσπευσε να κατηγορήσει Συρία και Ιράν ότι «υποστηρίζουν τη "Χεζμπολάχ"», ενώ ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Συρίας ότι «δεν κάνει αρκετά για να φέρει σταθερότητα».

Αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κόφι Ανάν ζήτησε να παρουσιάσει τις θέσεις του εκτάκτως την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει ήδη, συνεδριάσει 3 φορές, χωρίς να καταλήξει σε απόφαση, καθώς ακόμη και το αίτημα εκεχειρίας μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ, γιατί «δεν πρέπει να επικριθεί το Ισραήλ που αμύνεται!»

Προκλητικά κυνικός, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωνε ότι «όλες οι απώλειες αμάχων είναι θλιβερές, αλλά δεν μπορούν οι απώλειες από την αυτοάμυνα του Ισραήλ να συμψηφίζονται με τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της "Χεζμπολάχ"!».

Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί 227 άμαχοι Λιβανέζοι και 23 Ισραηλινοί.

Ανελέητο σφυροκόπημα και κυνισμός

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη μάχη κατά της "Χεζμπολάχ"» επέμεινε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση με τους απεσταλμένους του ΟΗΕ. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η «διεθνής» σιωπή παρατείνεται, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον ισραηλινό στρατό «να ολοκληρώσει το έργο του», το 86% των Ισραηλινών φέρεται, με βάση δημοσκοπήσεις, να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Ηδη, κλήθηκαν άλλα 3 τάγματα εφέδρων, καθώς Ισραηλινοί αξιωματικοί υποστήριζαν ότι οι «επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για βδομάδες».

Χθες, μπαράζ ρουκετών «Κατιούσα» έπληξε τις πόλεις Χάιφα, Σάφεντ, Τιβεριάδα, Σλόμι και Ναχαρίγια, όπου σκοτώθηκε μία Ισραηλινή και τραυματίστηκαν 30 άλλοι. Την ίδια ώρα, στο Λίβανο, προκαλούνταν νέο λουτρό αίματος με πλήγματα κατά αμάχων και κατοικημένων περιοχών σε Μπααλμπέκ και νότια Βηρυτό, ενώ από τη μήνι των επιδρομών δε γλίτωσαν ούτε αυτοκινητοπομπή με τρόφιμα, αλλά και ασθενοφόρα, δωρεά των Αραβικών Εμιράτων. Επλήγη, επίσης, στρατιωτική βάση στο Κφαρ Σιμά, όπου σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 34.

Προς το παρόν, οι λιβανικές αρχές έχουν δώσει εντολή ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις που αρκούνται να βάλλουν με αντιαεροπορικά. Παράλληλα, συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών (κυρίως Γάλλων, Αμερικανών, Βρετανών, Ρώσων) από το λιμάνι της Βηρυτού, κυρίως με στρατιωτικά πλοία των χωρών τους, ενώ Βενεζουέλα, Κολομβία ανέλαβαν να απομακρύνουν όλους τους υπηκόους χωρών της Λατινικής Αμερικής.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Απόλυτη καταστροφή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Καμμένη γη άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές δυνάμεις, που χτες αποχώρησαν από το κέντρο της Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να ανασυνταχθούν κοντά στα ισραηλινά σύνορα, πάντα εντός παλαιστινιακού εδάφους. Η αποχώρηση των τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένων από το κέντρο της πόλης έγινε, νωρίς το μεσημέρι, υπό την κάλυψη καταιγισμού πυρών από ελικόπτερα.

Σπίτια γκρεμισμένα, δρόμοι κατεστραμμένοι, καλλιέργειες ξεριζωμένες, στύλοι ηλεκτροδότησης κομματιασμένοι, αγωγοί υδροδότησης θρυμματισμένοι είναι ό,τι άφησαν πίσω τους. Δε γλίτωσαν ούτε 3 από τα 4 σχολεία που διατηρεί ο ΟΗΕ στην πόλη, τα οποία υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Η εικόνα της απόλυτης καταστροφής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για τους πραγματικούς στόχους του ισραηλινού στρατού, που σίγουρα δε σχετίζονται με εκτοξευτήρες ρουκετών ή υπόπτους αλλά με το να καταστεί αδύνατη κάθε δυνατότητα επιβίωσης των Παλαιστινίων στη γη τους.

Την ίδια ώρα, μετά από πιεστικές εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, άνοιγε μετά από τρεις βδομάδες αποκλεισμού το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν εγκλωβιστεί στην αιγυπτιακή πλευρά της μεθορίου και μην έχοντας χρήματα, είχαν κατασκηνώσει στην ύπαιθρο υπό τον καυτό ήλιο με αποτέλεσμα να πεθάνουν δεκάδες από αυτούς, κυρίως λεχώνες, μωρά και ηλικιωμένοι.

Ο ισραηλινός στρατός, που θεωρητικώς δεν ελέγχει το συγκεκριμένο φυλάκιο, είχε επιβάλει το κλείσιμό του, καθιστώντας σαφές στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ότι δεν εγγυάται για την ασφάλειά τους, εφόσον το πλησιάσουν. Για του λόγου του αληθές, μάλιστα, βομβάρδιζε κατά διαστήματα τη μεθόριο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική ανοχή στο έγκλημα

Προκλητική ανοχή στο έγκλημα που διαπράττει το Ισραήλ κατά αθώων αμάχων στο Λίβανο, επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, που, με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, όχι μόνον αρνείται να καταδικάσει τις επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αλλά εν μέρει τις δικαιολογεί, ως υπέρμετρη - έστω - αντίδραση στην πρόκληση και την επιθετικότητα της «Χεζμπολάχ». Χτες, η υπουργός Εξωτερικών, μετά την ενημέρωση που παρείχε στην κυβερνητική επιτροπή, σε συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε την εικόνα, σημειώνοντας κατά σειρά: Τις απαγωγές των Ισραηλινών στρατιωτών ως αφετηρία της κρίσης. Την υπέρμετρη στρατιωτική αντίδραση του Τελ Αβίβ. Την ανταπάντηση με την εκτόξευση ρουκετών από τη «Χεζμπολάχ».

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η εκτίμηση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης κρίσης, η οποία, αν δεν ελεγχθεί, θα απειληθεί με ανάφλεξη ολόκληρη η Μέση Ανατολή.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η Ντόρα Μπακογιάννη υπαινίχθηκε την αδυναμία των Ευρωπαίων να υιοθετήσουν μια θέση, με την οποία θα μπορούσαν να παρέμβουν ουσιαστικά για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αναζήτηση ειρηνικής διευθέτησης.

Ο επαναπατρισμός

Στη γαλλική πλευρά επιρρίπτει η Αθήνα τις ευθύνες για το πρόβλημα που προέκυψε με το ναυλωμένο από την κυβέρνηση του Παρισιού επιβατηγό «Ιεράπετρα», το οποίο έφυγε από το Λίβανο, δίχως να παραλάβει Ελληνες.

Το θέμα ωστόσο, έπειτα από αμοιβαίες εξηγήσεις και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Ντ. Μπακογιάννη και τον Γάλλο ομόλογό της, Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί, θεωρείται λήξαν. Ο Γάλλος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η επιβίβαση διεκόπη εσπευσμένως, γιατί υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη επιδείνωση της κατάστασης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Απαντώντας στην παρατήρηση δημοσιογράφου για έγγραφο που έστειλε ο Ελληνας επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Βηρυτού, κ. Σπυριδάκης, με το οποίο κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ο κ. Σπυριδάκης ενήργησε υπό πίεση και χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις πρωτοβουλίες κινητοποίησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ