Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική ανοχή στο έγκλημα

Προκλητική ανοχή στο έγκλημα που διαπράττει το Ισραήλ κατά αθώων αμάχων στο Λίβανο, επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, που, με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, όχι μόνον αρνείται να καταδικάσει τις επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αλλά εν μέρει τις δικαιολογεί, ως υπέρμετρη - έστω - αντίδραση στην πρόκληση και την επιθετικότητα της «Χεζμπολάχ». Χτες, η υπουργός Εξωτερικών, μετά την ενημέρωση που παρείχε στην κυβερνητική επιτροπή, σε συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε την εικόνα, σημειώνοντας κατά σειρά: Τις απαγωγές των Ισραηλινών στρατιωτών ως αφετηρία της κρίσης. Την υπέρμετρη στρατιωτική αντίδραση του Τελ Αβίβ. Την ανταπάντηση με την εκτόξευση ρουκετών από τη «Χεζμπολάχ».

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η εκτίμηση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης κρίσης, η οποία, αν δεν ελεγχθεί, θα απειληθεί με ανάφλεξη ολόκληρη η Μέση Ανατολή.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η Ντόρα Μπακογιάννη υπαινίχθηκε την αδυναμία των Ευρωπαίων να υιοθετήσουν μια θέση, με την οποία θα μπορούσαν να παρέμβουν ουσιαστικά για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αναζήτηση ειρηνικής διευθέτησης.

Ο επαναπατρισμός

Στη γαλλική πλευρά επιρρίπτει η Αθήνα τις ευθύνες για το πρόβλημα που προέκυψε με το ναυλωμένο από την κυβέρνηση του Παρισιού επιβατηγό «Ιεράπετρα», το οποίο έφυγε από το Λίβανο, δίχως να παραλάβει Ελληνες.

Το θέμα ωστόσο, έπειτα από αμοιβαίες εξηγήσεις και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Ντ. Μπακογιάννη και τον Γάλλο ομόλογό της, Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί, θεωρείται λήξαν. Ο Γάλλος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η επιβίβαση διεκόπη εσπευσμένως, γιατί υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη επιδείνωση της κατάστασης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Απαντώντας στην παρατήρηση δημοσιογράφου για έγγραφο που έστειλε ο Ελληνας επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Βηρυτού, κ. Σπυριδάκης, με το οποίο κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ο κ. Σπυριδάκης ενήργησε υπό πίεση και χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις πρωτοβουλίες κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ