Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανελέητοι βομβαρδισμοί, εκκωφαντική σιωπή

Για έβδομη μέρα ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά υποδομές και κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, σκοτώνει αμάχους, ενώ η «διεθνής κοινότητα» σιωπά και ισοσκελίζει ευθύνες σε θύτες και θύματα...

Βηρυτός, εικόνα καταστροφής

Associated Press

Βηρυτός, εικόνα καταστροφής
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Προφανώς το Ισραήλ θέλει να λιμοκτονήσει ο λιβανικός λαός, θέλει να μας αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο. Εχουν καταστρέψει εργοστάσια και αποθήκες τροφίμων, αποθήκες καυσίμων, αστικά λεωφορεία, αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα και φάρμακα, τουλάχιστον 42 γέφυρες και 38 οδικές αρτηρίες, τα λιμάνια μας, το αεροδρόμιό μας. Βομβαρδίζουν αμάχους και κατοικημένες περιοχές. Δεν μπορούμε να στείλουμε βοήθεια από τη μία στην άλλη συνοικία. Εχουμε επείγουσα ανάγκη από βοήθεια, φάρμακα, τρόφιμα, άμεση κατάπαυση του πυρός».

Αυτή ήταν η αγωνιώδης έκκληση της υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου προς τις αραβικές χώρες και τη «διεθνή κοινότητα». Η απόγνωση της Νάιλα Μοαουάντ συμπληρώθηκε από νέα έκκληση του Λιβανέζου πρωθυπουργού. Ο Φουάντ Σινιόρα ρωτούσε ευλόγως, απευθυνόμενος προς τη «διεθνή κοινότητα», «πού βρίσκεται τώρα, που συμπληρώνονται 7 μέρες ανελέητων βομβαρδισμών, σφαγών αμάχων, καταστροφής, τώρα που το Ισραήλ επιχειρεί να πάει το Λίβανο 50 χρόνια πίσω;». Επιβεβαιώνοντας την κατάσταση, η UNICEF ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο Λίβανο είναι, πλέον, «καταστροφική και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι, ήδη, πρόσφυγες».

Το ερώτημά του, όπως και ο αδιάκοπος θρήνος στο Λίβανο δε λαμβάνει, προς στιγμήν, καμία απάντηση. ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, αλλά και ΟΗΕ, παρά τις μικροδιαφορές στη διατύπωση των δηλώσεων, επί του πρακτέου δε δείχνουν διάθεση να πράξουν τίποτε αποτελεσματικό για να σταματήσει η εγκληματική ισραηλινή επίθεση. Ο διπλωματικός πυρετός, βέβαια, παραμένει υψηλός.

Διπλωματία υποκρισίας

Ο Χαβιέ Σολάνα μεταβαίνει, σήμερα, στο Ισραήλ και θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Στην περιοχή σπεύδει και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την άλλη, προωθούσε, στις συναντήσεις που είχε σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, την ιδέα ανάπτυξης «πολυπληθούς σταθεροποιητικής δύναμης στο Λίβανο, που θα αναλάβει την ευθύνη της διαφύλαξης της ηρεμίας και θα δώσει το χρόνο στη λιβανική κυβέρνηση να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για τον αφοπλισμό της "Χεζμπολάχ"!» Με την ιδέα συμφωνεί και η βρετανική διπλωματία, ενώ ο Τόνι Μπλερ έσπευσε να κατηγορήσει Συρία και Ιράν ότι «υποστηρίζουν τη "Χεζμπολάχ"», ενώ ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Συρίας ότι «δεν κάνει αρκετά για να φέρει σταθερότητα».

Αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κόφι Ανάν ζήτησε να παρουσιάσει τις θέσεις του εκτάκτως την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει ήδη, συνεδριάσει 3 φορές, χωρίς να καταλήξει σε απόφαση, καθώς ακόμη και το αίτημα εκεχειρίας μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ, γιατί «δεν πρέπει να επικριθεί το Ισραήλ που αμύνεται!»

Προκλητικά κυνικός, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωνε ότι «όλες οι απώλειες αμάχων είναι θλιβερές, αλλά δεν μπορούν οι απώλειες από την αυτοάμυνα του Ισραήλ να συμψηφίζονται με τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της "Χεζμπολάχ"!».

Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί 227 άμαχοι Λιβανέζοι και 23 Ισραηλινοί.

Ανελέητο σφυροκόπημα και κυνισμός

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη μάχη κατά της "Χεζμπολάχ"» επέμεινε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση με τους απεσταλμένους του ΟΗΕ. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η «διεθνής» σιωπή παρατείνεται, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον ισραηλινό στρατό «να ολοκληρώσει το έργο του», το 86% των Ισραηλινών φέρεται, με βάση δημοσκοπήσεις, να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Ηδη, κλήθηκαν άλλα 3 τάγματα εφέδρων, καθώς Ισραηλινοί αξιωματικοί υποστήριζαν ότι οι «επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για βδομάδες».

Χθες, μπαράζ ρουκετών «Κατιούσα» έπληξε τις πόλεις Χάιφα, Σάφεντ, Τιβεριάδα, Σλόμι και Ναχαρίγια, όπου σκοτώθηκε μία Ισραηλινή και τραυματίστηκαν 30 άλλοι. Την ίδια ώρα, στο Λίβανο, προκαλούνταν νέο λουτρό αίματος με πλήγματα κατά αμάχων και κατοικημένων περιοχών σε Μπααλμπέκ και νότια Βηρυτό, ενώ από τη μήνι των επιδρομών δε γλίτωσαν ούτε αυτοκινητοπομπή με τρόφιμα, αλλά και ασθενοφόρα, δωρεά των Αραβικών Εμιράτων. Επλήγη, επίσης, στρατιωτική βάση στο Κφαρ Σιμά, όπου σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 34.

Προς το παρόν, οι λιβανικές αρχές έχουν δώσει εντολή ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις που αρκούνται να βάλλουν με αντιαεροπορικά. Παράλληλα, συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών (κυρίως Γάλλων, Αμερικανών, Βρετανών, Ρώσων) από το λιμάνι της Βηρυτού, κυρίως με στρατιωτικά πλοία των χωρών τους, ενώ Βενεζουέλα, Κολομβία ανέλαβαν να απομακρύνουν όλους τους υπηκόους χωρών της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ