Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σκληρές μάχες στο νότο της χώρας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την εξαπόλυση «δύο αποφασιστικών ευρέων στρατιωτικών επιχειρήσεων» στο νότο του Αφγανιστάν με στόχο την ανακατάληψη δύο πόλεων που τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν ανακοίνωσε, χτες, Αμερικανός εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων στη χώρα. Η ανακοίνωση ουσιαστικά διαψεύδει προηγούμενες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Καμπούλ, που υποστήριζαν ότι τουλάχιστον μία από τις δύο πόλεις έχει, ήδη, περιέλθει στα χέρια των αφγανικών δυνάμεων.

Οι εν λόγω πόλεις είναι οι Γκάμσερ και Ναουάι ι Μπαρακτάγι, που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ελάχιστες υπάρχουσες πληροφορίες, μεγάλος αριθμός Ταλιμπάν εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση, υποχρεώνοντας τις στρατιωτικές και αστυνομικές αφγανικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί να τις εγκαταλείψουν εντός 24 ωρών.

Από τις αρχές Μάη έχουν αναζωπυρωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και κατοχικών δυνάμεων και συμμάχων τους, ιδιαίτερα στο νότο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 800 Αφγανοί, κυρίως μαχητές Ταλιμπάν κατά τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ δεκάδες είναι και οι Αφγανοί και κατοχικοί στρατιώτες που έπεσαν στο πεδίο αυτών των μαχών. Συνολικά στο νότιο Αφγανιστάν έχουν αναπτυχθεί 10.000 Αμερικανοί, Βρετανοί, Καναδοί και Αφγανοί στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ