ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2006
Σελ. /24
Για τον «αρχάγγελο» της Κρήτης

«Μονογραφίες» τιτλοφορείται το νέο τριμηνιαίο περιοδικό, που θα αφιερώνει κάθε τεύχος του σ' ένα σημαντικό πρόσωπο του σύγχρονου πολιτισμού. Στο πρώτο τεύχος παρουσιάζει τον «αρχάγγελο της Κρήτης», τον αξέχαστο, μοναδικό λυράρη - τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή, το πάθος, το χαμόγελο, την αγωνιστικότητα και καλοσύνη του το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, ενώ έβγαλε από το περιθώριο και την κρητική μουσική, ενέπνευσε συνθέτες και στιχουργούς και έδωσε τη φωνή του σε αγώνες του λαού.

Περιλαμβάνονται πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο της συζύγου του, Ουρανίας Ξυλούρη, ενώ για πρώτη φορά μιλούν δημόσια ο γιος του, Γιώργος Ξυλούρης και ο αδελφός του, Γιάννης Ξυλούρης. Ο Ρος Ντέιλι αναλύει το φαινόμενο Ξυλούρη και την επίδρασή του στη διάδοση της κρητικής μουσικής. Ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης γράφει για τον «Ερωτόκριτο», έργο που «ζωντάνεψε» με την ανεξίτηλη ερμηνεία του ο Νίκος Ξυλούρης. Την προσωπικότητα του Νίκου Ξυλούρη φωτίζουν ακόμα οι: Κώστας Καζάκος, Χρήστος Λεοντής, η Ουρανία Ξυλούρη και παιδικοί του φίλοι.

Το τεύχος περιλαμβάνει δημοσιεύματα, δηλώσεις ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης και ένα CD με τίτλο «Ερωτόκριτος», όπου ο Ν. Ξυλούρης τραγουδά 7 τραγούδια, ενώ άλλα πέντε ερμηνεύουν, για πρώτη φορά, οι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Αλεξία Χρυσομάλλη. Επίσης ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα του Ξυλούρη.

Μουσική και θέατρο παντού
«Δον Περλιμπλίν και Μπελίσα», του Λόρκα, από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Δον Περλιμπλίν και Μπελίσα», του Λόρκα, από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
  • Την ευριπιδική «Ιφιγένεια εν Ταύροις» παρουσιάζει και σήμερα το ΚΘΒΕ, στην Επίδαυρο, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη. Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Ψαρράς, Οδυσσέας Σταμούλης, Κώστας Μπάσης, Δημήτρης Καμπερίδης, Αλέξης Σταυράκης, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη κ.ά.
  • Απόψε και αύριο παρουσιάζεται η όπερα «O Ταμερλάνος» του Χέντελ, στο χώρο της οδού Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
  • Στο θέατρο του Αττικού Αλσους φιλοξενείται, αύριο (9μ.μ.) συναυλία των Γιώργου Υδραίου και Ευαγγελίας Τσιριώτη (είσοδος ελεύθερη).
  • Επίσης αύριο, συναυλία της Ελένης Λεγάκη, στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω (είσοδος ελεύθερη).
  • Το έργο του Λόρκα «Ο έρωτας του δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου τη Δευτέρα, στο θέατρο «Ρεματιά» του Χαλανδρίου. Μετάφραση Νίκος Γκάτσος. Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά - κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη. Μουσική Γιώργος Ανδρέου. Φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης. Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Καίτη Ροβήρου, Δανάη Τζήμα κ.ά.
  • Αύριο και τη Δευτέρα το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει, στο Ηράκλειο, τους «Ορνιθες-2006», επιχειρώντας μια νέα σκηνική ανάγνωση της αριστοφανικής κωμωδίας, εμπνευσμένη από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Διασκευή - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού, χορογραφίες Χάρη Μανταφούνη. Μουσικός σύμβουλος Νίκος Κυπουργός, μουσική διδασκαλία Θοδωρής Οικονόμου. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Φώτης Σπύρος, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Στέλιος Δρίβας, Δημήτρης Βογιατζής κ.ά.
  • Ο Σπύρος Πολυκανδριώτης με την ορχήστρα του παρουσιάζει (9μ.μ.) λαϊκά τραγούδια, τη Δευτέρα, στο θέατρο Αττικού Αλσους (είσοδος ελεύθερη).
  • Ο Πέτρος Γαϊτάνος, το σύνολο «Τέττιξ» και η Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιά θα παρουσιάσουν αύριο (9μ.μ.) βυζαντινούς ύμνους στο Λουτράκι.
  • Σήμερα ο Χρόνης Αηδονίδης φιλοξενείται στη Βαρβάρα Χαλκιδικής. Μαζί του η μαθήτριά του - ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή, ο μαθητής του Θρακιώτης ερμηνευτής Βαγγέλης Δημούδης και η παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη.
H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο Μάρκος όπως τον Γνώρισα - Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω»- Νέαρχος Γεωργιάδης
  • «Ο εμφύλιος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Πληγές εμφύλιου»- Βασίλης Φυτσιλής
  • «Η ιστορία ενός ανθρώπου»- Πούλος Πούλος
μια ΕΚΘΕΣΗ

«Πελοπόννησος: Χαρτογραφία και Ιστορία, 16ος-18ος αιώνας» τιτλοφορείται η έκθεση παλαιών χαρτών της Πελοποννήσου, που παρουσιάζεται (έως τέλη Οκτώβρη) στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ (Αγ. Κωνσταντίνου 20). Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σημασία των χαρτών ως ιστορικών τεκμηρίων της περιοχής, αφού απεικονίζουν και τις συνειδήσεις της κοινωνίας, όπου ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν. Σημειώνουμε ότι μετά την Αθήνα, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Πάτρα.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση «Ενα όνειρο», από το «Θέατρο Τέχνης - Καρόλου Κουν», που βασίζεται στο «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, και συνεχίζει την περιοδεία της μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, θα παιχτεί τη Δευτέρα, στο Θέατρο «Πέτρας», στην Πετρούπολη. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας - Νίκος Μαστοράκης. Σκηνικά - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Επιμέλεια κίνησης - βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Αλβανού. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κίμων Φιορέτος, Ματίνα Νικολάου, Μιχάλης Κοιλάκος, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Μιχάλης Σαράντης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κώστας Βελέντζας κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Μ' αγιόκλημα και γιασεμιά» τιτλοφορείται η συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη που θα δοθεί αύριο, στο Ηρώδειο, από την Κρατική Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (ΚΟΕΜ), με συμμετοχή του Λ. Κηλαηδόνη και των τραγουδιστών Δώρου Δημοσθένους και Ηρώς Σαΐα. Στην πρώτη του αυτή συνεργασία με την ΚΟΕΜ, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα παρουσιάσει, σε ανανεωμένη μορφή, μερικά από τα τραγούδια του που τόσο έχουν αγαπηθεί στα 36 χρόνια της πορείας του. Το ίδιο μουσικό σχήμα ξεκινάει έναν κύκλο συναυλιών, αρχής γενομένης τη Δευτέρα στην Καλαμάτα, στο Αμφιθέατρο Κάστρου.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σωκράτης Μάλαμας -Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Σωκράτης Μάλαμας -Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Δυο μέρες με ελληνικό τραγούδι, σε μια συνύπαρξη αξιόλογων εκπροσώπων της ελληνικής εναλλακτικής μουσικής. Σήμερα, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου συναντώνται ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τον Σωκράτη Μάλαμα. Μελωδίες ποτισμένες με «Αγία νοσταλγία» και ταξίδια «Από την Ανδρομέδα ως τη γη» κ.ά. Ενώ, αύριο, ταξιδεύουμε κάπου προς την Ηπειρο. Οι «Mode Plagal», «Walter Testa» και η Μάρθα Φριτζήλα υποδέχονται τους φίλους τους. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο «προσκυνητής» του θα συναντήσουν τη «Μυροβόλο» του Αργύρη Μπακιρτζή και τον Νίκο Ζιώγαλα.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Το περιοδικό «Το Δέντρο» (ένα από τα 3-4 ιδιαίτερα σημαντικά περιοδικά Λόγου και Τέχνης) αφιέρωσε ένα διπλό τεύχος του (147-148) στη μουσική. Το τεύχος αυτό, που ουσιαστικά αποτελεί ένα καλό μουσικο-λογοτεχνικό βιβλίο, περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών κειμένων περί της μουσικής, αλλά και μουσικά κείμενα ξένων και Ελλήνων συνθετών, μελετητών, αλλά και σπουδαίων λογοτεχνών. Μεταξύ των κειμένων του τεύχους αυτού είναι και ένα άγνωστο χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη, γραμμένο κατά τη μεταξική δικτατορία και δημοσιευμένο στην «Πρωΐα», με τα αρχικά «Τ. κ. Ζ», (το όνομα του Βάρναλη ήταν απαγορευμένο στον Τύπο), αρχικά που θύμιζαν την προδικτατορική στήλη του «Τέχνη και Ζωή». Το τεύχος 147-148 συνοδεύει και ένα CD, με ιστορικές ηχογραφήσεις (1906-1930) οπερών του Μότσαρτ. Λόγω καλοκαιριού, το «Δέντρο» κυκλοφόρησε ένα ακόμη εξαιρετικό διπλό τεύχος (149-150), με τίτλο «Ιστορίες του καλοκαιριού - Το θέρος ως σκηνικό της ποίησης και της πεζογραφίας». Το τεύχος αυτό περιέχει πολλά σχετικά ποιήματα και πεζά ξένων λογοτεχνών (Τσβάιχ, Βαλερί, Πάστερνακ, Κανέτι κ.ά.) και σύγχρονων Ελλήνων (Ρίτσου, Σεφέρη, Δικταίου, Αλ. Μπάρα, Μουρσελά, Μάτεσι, Βασιλικού κ.ά.), καθώς και - δημιουργημένο για το περιοδικό - συλλεκτικό CD με προπολεμικές ηχογραφήσεις μερών συμφωνικών και άλλων έργων εμπνευσμένων από το καλοκαίρι, των Μάλερ, Σούμπερτ, Σούμαν, Χάιντν, Μπερλιόζ, Ντονιτσέτι, Μπρίτεν, Ούγκο Βολφ, Γκέρσουιν κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ