Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Επιλογές
Για τον «αρχάγγελο» της Κρήτης

«Μονογραφίες» τιτλοφορείται το νέο τριμηνιαίο περιοδικό, που θα αφιερώνει κάθε τεύχος του σ' ένα σημαντικό πρόσωπο του σύγχρονου πολιτισμού. Στο πρώτο τεύχος παρουσιάζει τον «αρχάγγελο της Κρήτης», τον αξέχαστο, μοναδικό λυράρη - τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή, το πάθος, το χαμόγελο, την αγωνιστικότητα και καλοσύνη του το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, ενώ έβγαλε από το περιθώριο και την κρητική μουσική, ενέπνευσε συνθέτες και στιχουργούς και έδωσε τη φωνή του σε αγώνες του λαού.

Περιλαμβάνονται πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο της συζύγου του, Ουρανίας Ξυλούρη, ενώ για πρώτη φορά μιλούν δημόσια ο γιος του, Γιώργος Ξυλούρης και ο αδελφός του, Γιάννης Ξυλούρης. Ο Ρος Ντέιλι αναλύει το φαινόμενο Ξυλούρη και την επίδρασή του στη διάδοση της κρητικής μουσικής. Ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης γράφει για τον «Ερωτόκριτο», έργο που «ζωντάνεψε» με την ανεξίτηλη ερμηνεία του ο Νίκος Ξυλούρης. Την προσωπικότητα του Νίκου Ξυλούρη φωτίζουν ακόμα οι: Κώστας Καζάκος, Χρήστος Λεοντής, η Ουρανία Ξυλούρη και παιδικοί του φίλοι.

Το τεύχος περιλαμβάνει δημοσιεύματα, δηλώσεις ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης και ένα CD με τίτλο «Ερωτόκριτος», όπου ο Ν. Ξυλούρης τραγουδά 7 τραγούδια, ενώ άλλα πέντε ερμηνεύουν, για πρώτη φορά, οι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Αλεξία Χρυσομάλλη. Επίσης ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα του Ξυλούρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ