ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάλι λόγια περί του «Ακροπόλ - Παλλάς»

Ασκοπα, επί χρόνια, οι σκαλωσιές και το προστατευτικό δίχτυ κρύβουν το κτίριο του ξενοδοχείου
Ασκοπα, επί χρόνια, οι σκαλωσιές και το προστατευτικό δίχτυ κρύβουν το κτίριο του ξενοδοχείου
Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η προμελέτη για το κτιριολογικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση του «Ακροπόλ - Παλλάς», παρά τη δικαστική εκκρεμότητα για το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Παρότι χρόνια και σκανδαλώδης η προϊστορία αυτού του θέματος, ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού, όπως και οι εκάστοτε προκάτοχοί του (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), υπόσχεται ...παλάτια. Το ξενοδοχείο (στην οδό Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), αν και αγοράστηκε από το ΥΠΠΟ, παραμένει αντικείμενο αντιδικίας μεταξύ του ΥΠΠΟ και του τελευταίου ιδιοκτήτη του (Γ. Μπατατούδης).

Το 1999 υπογράφτηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας του κτιρίου μεταξύ του ΥΠΠΟ (υπογράφοντες ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και η ΑΕΞΕ Ακροπόλ - Ανώνυμος Εταιρεία Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, του Γ. Μπατατούδη, τότε προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης). Η συμφωνία προέβλεπε αγορά και παράδοση του κτιρίου, επισκευασμένου πλήρως. Από τα 4,5 δισ. του κόστους της αγοράς, καταβλήθηκαν στον Γ. Μπατατούδη τα 1,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα θα δίνονταν μετά την παράδοση του κτιρίου.

Μετά όμως από διαφωνίες της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ και της εταιρείας ΑΕΞΕ για τον τρόπο επισκευής του κτιρίου, τη σύμβαση κατήγγειλε μονομερώς το ΥΠΠΟ και έκτοτε το θέμα παραμένει άλυτο. Οι παλιοί ιδιοκτήτες, με αγωγές ζητούν από το ΥΠΠΟ τα υπόλοιπα χρήματα ή την επιστροφή του ακινήτου. Το ΥΠΠΟ θεωρεί ότι το κτίριο του ανήκει, και ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο του στην ανακαίνισή του. Μόνο ο Γ. Μπατατούδης δεν ακούγεται. Οι υπεύθυνοι ποτέ δεν έχουν ευθύνη... Αλλά και το ΥΠΠΟ ευθύνεται. Το ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί είναι: ποιοι και γιατί χάρισαν στον Γ.Μπατατούδη τόσα χρήματα;

Κατά καιρούς, οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού εξαγγέλλουν ότι «ανοίγει άμεσα» το «Παλλάς» (τελευταίος ήταν ο Π. Τατούλης). Τώρα, το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κλήθηκε να εγκρίνει τις προδιαγραφές της προμελέτης του κτιριολογικού προγράμματος για το διατηρητέο κτίριο. Χρονοδιάγραμμα, βέβαια, ολοκλήρωσης του έργου δεν υπάρχει (ευελπιστούν για το τέλος του 2006 - αρχές του 2007 να ολοκληρωθεί η προμελέτη, ώστε να ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ), διαφορετικά η υλοποίηση του έργου «θα» παραπεμφθεί στο Δ' ΚΠΣ, που διαρκεί έως το 2013.


«Πρέσπεια» αφιερωμένα στον Ελύτη

Αφιερωμένες στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του, είναι τα 17α «Πρέσπεια». Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων (24/8) θα εγκαινιαστεί έκθεση χαρακτικών και σχεδίων του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη και στο κτίριο Εξάρχου θα δοθεί η συναυλία «Από τη Σαπφώ στον Ελύτη», με συμμετοχή της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού και του τραγουδιστή Σπύρου Σακκά.

Στις 25/8, στον Αγιο Αχίλλειο θα δοθεί συναυλία, στην οποία συμμετέχουν ο Ηλίας Ανδριόπουλος, με την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, στο έργο του «Προσανατολισμοί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, που θα παρουσιάσει δύο τραγούδια από το «Μονόγραμμα» του Ελύτη και έναν κύκλο τραγουδιών από το ρεπερτόριό της.

Στις 26/8, στον Αγιο Αχίλλειο, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, με σολίστ τον Γιώργο Νταλάρα και ψάλτη τον Ανδρέα Κουλουμπή, θα παρουσιάσουν το «Αξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Στις 27/8, στο χωριό Κέλλη (υψόμετρο 1.100 μέτρων), ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει μια συμβολική συναυλία, με τη νέα του ερμηνευτική δουλιά «Ερημα Χωριά», σε μουσική του Αλβανού συνθέτη Ντάσο Κούρτι. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 28/8, με συναυλία του Κώστα Μακεδόνα.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ερμής Λ. Μουρατίδης «Θέατρο». (Ερ. Λ. Μουρατίδης, Μαυροκορδάτου 2, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 56123 Θεσσαλονίκη, 2310-736.449). Εκδοση σε έναν τόμο (1.423 σελίδων) των 24 θεατρικών έργων που έγραψε, από το 1965 και μετά, ο γνωστός σκηνοθέτης, μελετητής του ελληνικού Ποντιακού θεάτρου και συγγραφέας.

- Παπαδήμα: Ρενέ Ρεστελούμπερ «Ιστορία των Βαλκανικών Λαών». (Μετάφραση Αναστασία Μεθενίτη - Αθανάσιος Στεφανής. Μελέτη για την πορεία - ειρηνική και πολεμική - των βαλκανικών λαών στην τουρκοκρατία, στους νεότερους χρόνους, στους βαλκανικούς πολέμους, στους δύο παγκόσμιους πολέμους και μέχρι σήμερα. 4η έκδοση).

- Κλωντ Μοσέ: «Περικλής, ο εφευρέτης της Δημοκρατίας». (Μετάφραση Σταύρος Βλοντάκης, επιμέλεια Χαράλαμπος Μπαλτάς. Μελέτη, εικονογραφημένη με αρχαίους χάρτες και άλλες σχετικές εικόνες).

- Τάκης Χ. Κανδηλώρος: «Η Δημητσάνα (Ιστορική μονογραφία μετά βιογραφιών του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ και του μητροπολίτου Π.Π. Γερμανού)». (Ιστορική μελέτη).

- Ζήτρος: Αριστοτέλης «Περί μέθης - Περί αρετών και κακιών - Περί κόσμου». (Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Σωτηρία Τριαντάκη - Μάρα. Το πρώτο κείμενο του αρχαίου φιλοσόφου εστιάζεται στα συμπόσια, όπου οι συμποσιαστές φιλοσοφούσαν πίνοντας. Στο δεύτερο στις βασικές ανθρώπινες αρετές και κακίες. Στο τρίτο περιγράφει τη σύγκρουση του κόσμου και των φυσικών φαινομένων).

- Πλούταρχος «Παράλληλοι βίοι. Αλέξανδρος - Καίσαρ». (Μετάφραση, περίληψη, σχόλια, ερμηνεία Γεώργιος Α. Ράπτης. Ο αρχαίος ιστορικός σκιαγραφεί τις θυελλώδεις προσωπικότητες του Μ. Αλεξάνδρου και του Ρωμαίου Ιουλίου Καίσαρα). Πλούταρχος «Περί της Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής. Λακωνικά αποφθέγματα». (Μετάφραση, περίληψη, σχόλια Γεώργιος Α. Ράπτης. Ο Πλούταρχος σ' αυτό το έργο υπερασπίζεται την αρετή του Μ. Αλεξάνδρου, χωρίς, όμως, να αποσιωπά τις εκρήξεις του χαρακτήρα του. Στα «Λακωνικά αποφθέγματα», αναφέρεται σε ενάρετους άνδρες και γυναίκες της Σπάρτης).

- Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων «Νόμων Συγγραφή (ένα όραμα για την ιδανική πολιτεία». (Πρόλογος Ντίτερ Ρόντερικ Ράινς. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Δημήτριος Κ. Χατζημιχαήλ. Ο επιφανής μεταβυζαντινός φιλόσοφος, εγκατεστημένος στο Μυστρά, εκπόνησε με αυτό το έργο ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την «αναγέννηση» της Βυζαντινής αυτοκρατορίας).

- Νεμέσιος Εμέσης «Περί φύσεως ανθρώπου». (Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γιάννης Πλεξίδας, πρόλογος Χριστόφορος Κοντάκης. Ο Νεμέσιος μελετά τον πυρήνα της ανθρωπολογικής σκέψης, ως το ουσιαστικό στοιχείο του χαρακτήρα του ανθρώπου και της κοινωνικής θέσης του).

- «Μια ανήσυχη βόλτα - Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη του '70». (Δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Οι φωτογραφίες είναι του Στέργιου Τσιούμα. Το λεύκωμα προλογίζει ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος).

- «111 + 1 εικαστικοί». (Δίγλωσσο εικαστικό λεύκωμα, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας»).

- «Κριτική»: Γιάννης Βελουδής «Η σημασία πριν, κατά και μετά τη γλώσσα». (Γλωσσολογική μελέτη του καθηγητή Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ, η οποία περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία).

- «Δίκτυα κοινωνικής προστασίας (Μορφές παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες και σε πολυπολιτισμικές κοινότητες». (Επιμέλεια, πρόλογος Γιάννης Ζαϊμάκης - Αγάπη Κονδιλάκη. Κοινωνιολογική μελέτη, με εμπειρικούς προβληματισμούς και προτάσεις για σχετικά προγράμματα).

- Θεόδωρος Ιωσηφίδης - Μάνος Σπυριδάκης (επιμέλεια) «Ποιοτική κοινωνική έρευνα: Μεθοδολογικές προσεγγίσεις και ανάλυση δεδομένων». (Μελέτη για διάφορα ερευνητικά πεδία των κοινωνικών επιστημών - ανθρωπογεωγραφίας, ανθρωπολογίας, ψυχολογίας, πολιτικής επιστήμης).

- Πατάκης: «Εικονογραφημένες ιστορίες μπαλέτου». (Εξαιρετικό βιβλίο εισαγωγής των παιδιών σε κλασικά έργα του μπαλέτου, που συνοδεύεται με CD, με αποσπάσματα μουσικών για μπαλέτα. Κείμενα Μπάρμπαρα Νιούμαν, πρόλογος Ντάρσυ Μπάσσελ, εικονογράφηση Τζιλ Τόμπλινς. Μετάφραση Πέτρος Χατζόπουλος).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Η φόνισσα». (Απόδοση στη νεοελληνικά του Γιώργου Αριστηνού. Μια πρώτη προσπάθεια «μετάφρασης» στη σημερινή καθομιλουμένη του αριστουργήματος του Παπαδιαμάντη, ώστε να γίνει γλωσσικά προσιτό στις νέες γενιές).

- Διονύσης Χαριτόπουλος «Δέσποινα», «Από δω πέρασε ο Κιλρόι», «Τα παιδιά της χελιδόνας», «525 τάγμα πεζικού», «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι», «Αυγά μαύρα», «Λίστα γάμου». (Επανέκδοση των νουβελών - διηγημάτων του συγγραφέα).

- «Μεταίχμιο»: Διονύσης Καρατζάς «Απ' το μισό παράθυρο». (Ποιητική συλλογή). Ευριπίδη «Ιφιγένεια στην Αυλίδα». (Διασκευή της τραγωδίας σε κόμικ. Κείμενα Τάσου Αποστολίδη, εικόνες του Γιώργου Τραγάκη).

- KUMS: Θωμάς Μανόπουλος «Η τελευταία βουτιά του ανθυπασπιστή» (σατιρικό μυθιστόρημα) και «Ψάχνοντας το απέραντο γαλάζιο» μυθιστόρημα για παιδιά, με σκίτσα Απόστολου Παπαδημητρίου).

- «Mouthey Review Imprint»: Ρόμπερτ Β. Μακτσέσνυ «Υπάρχουν αριστερά ΜΜΕ;». (Μετάφραση Γιώργος Καλπαδάκης, Νικόλας Κατσαρός, Νίκος Παπαπολύζος, μελέτη).

- «Artoou» «Pandora end Platon». (Ημερολόγιο του 2006 με κόμικς για παιδιά).

- «Παρουσία». (Επιθεώρηση λόγου και τέχνης της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τεύχος 34).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ