ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Κατασκευάζουν «ευέλικτους» εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης

Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση και τα προγράμματα δήθεν «καταπολέμησης» της ανεργίας με εργασία που έχει ημερομηνία λήξης, οργιάζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, έχουν αναγάγει την ανατροπή των σχέσεων εργασίας σε πολιτική πρακτική.

Πρακτική που στηρίζεται και προωθείται από την εκάστοτε κυβέρνηση στα πλαίσια των συναποφάσεων στην ΕΕ. Ως όχημα για αυτή την επέλαση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, χρησιμοποιείται η «ανεργία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι οι λεγόμενες Τοπικές Δράσεις Απασχόλησης, μέσω των οποίων ελάχιστοι άνεργοι βρίσκουν απασχόληση για 18 μήνες σε εταιρίες που επιδοτούνται πολύμορφα για να τους προσλάβουν.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προτείνει ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση της θέσης εργασίας με τις επιχειρήσεις. Γεγονός που θα οδηγήσει οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με τους όρους που η κάθε εταιρία θέλει. Ο «Ρ» σήμερα αναδεικνύει τον τρόπο που οι δήμοι μετατρέπονται σε φορείς και πρωτοπόρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Αποδεικνύει πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υπηρετούν την ίδια πολιτική και φτιάχνουν εργασιακές σχέσεις που θα ζήλευε και ο ΣΕΒ...

Εργασιακές σχέσεις που θα ζήλευε κι ο ΣΕΒ...

Πρωτοπόροι οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γενικευμένο το φαινόμενο στους δήμους όπου πλειοψηφούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, την ώρα που οι διοικήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ υποθηκεύουν το μέλλον τους...

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, την ώρα που οι διοικήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ υποθηκεύουν το μέλλον τους...
Οι δήμοι που εφαρμόζουν την κυρίαρχη και αντιλαϊκή πολιτική «κατασκευάζουν» εργασιακές σχέσεις με μισή δουλιά, μισή ασφάλιση, μισή ζωή, ζωή με συμβάσεις και δελτία παροχής υπηρεσιών. Το χρώμα της διοίκησης του κάθε δήμου μπλε, πράσινο ή ροζ, δεν έχει καμία σημασία. Και οι τρεις έχουν διαμορφώσει δήμους επιχειρήσεις και δημάρχους εργοδότες. Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικά και μιλούν από μόνα τους.

Πρωτοπόροι οι Δήμοι Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Πρωτοπόρος της αντεργατικής επίθεσης είναι η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας (ΝΔ). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου, το 10% των θέσεων εργασίας, περίπου 1.100 σε σύνολο 11.200 εργαζομένων, θα είναι με μερική απασχόληση. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2005 στο Δήμο προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Ανάμεσα σε αυτούς, οι 440 εργαζόμενοι, είναι με 4ωρη απασχόληση για 18 μήνες, με νόμο του ΠΑΣΟΚ, για τους απολυμένους μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, 80 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν όταν και όποτε τους έχει ανάγκη η υπηρεσία! Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η υπηρεσία θα προσλάβει εργαζόμενους που «ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί το δικαίωμα οι ημέρες εργασίας να μην είναι συνεχόμενες και να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίες».

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση που έχουν «μισή δουλιά - μισή ζωή»...

ICON

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση που έχουν «μισή δουλιά - μισή ζωή»...
Τέλος, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην πρόσληψη 115 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις και 90 με σύμβαση έργου, σύνολο 205, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, αυτές οι προσλήψεις έρχονται μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης (ΝΔ), οι 800 από τους περίπου 1.100 εργαζόμενους στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις. Εχει συστήσει Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Εργαζομένων σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενισχύοντας προγράμματα «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας». Μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών», προωθεί προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων και Εργαζομένων. Υλοποιεί τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς...

Δήμοι επιχειρήσεις, δήμαρχοι εργοδότες

Στο Δήμο Αχαρνών - δήμαρχος Σπύρος Στριφτός (ΝΔ) - εργάζονται 120 συμβασιούχοι και 73 με μερική απασχόληση. Στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις οι περίπου 900 εργαζόμενοι απασχολούνται με όλες τις μορφές απασχόλησης.

Η περίπτωση αυτού του δήμου, είναι ενδεικτική, όπως και οι παρακάτω ακόμα περιπτώσεις:

  • Στους Αγίους Αναργύρους, με δήμαρχο τον Κώστα Τρίγκα (ΝΔ) το 46,6% των εργαζομένων δουλεύουν με διαφόρων ειδών συμβάσεις, το 25% με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόλις το 28% είναι μόνιμοι. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου, όπου σε σύνολο 49 εργαζομένων μόλις ένας είναι μόνιμος, 3 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 45 με συμβάσεις έργου και μερική απασχόληση.
  • «Πράσινη» στήριξη και «πράσινη» αντεργατική πολιτική εφάρμοσε ο Θεόδωρος Γεωργάκης στο Δήμο Ηλιούπολης. Το ποσοστό των εργαζόμενων συμβασιούχων στο δήμο φτάνει στο 50%. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας.
  • Στο Χολαργό το μόνο που είναι διαφορετικό είναι το χρώμα. Η «μπλε» δημοτική αρχή του Δημήτρη Νικολάου. Μόνο μέχρι πέρσι, σε σύνολο 244 εργαζομένων στο Δήμο Χολαργού, οι 65 ήταν συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι.
  • Στο Μαρούσι, Παναγιώτης Τζανίκος (ΠΑΣΟΚ), απασχολούνται εργαζόμενοι έξι ταχυτήτων (συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, μισθωμένοι κλπ.) και πάνω από το 50% των εργαζομένων σε υπηρεσίες και δημοτικές επιχειρήσεις δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τις 8 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με αδιαφάνεια, υπάρχει «Οργανισμός Εργασίας» που νοικιάζει εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες του δήμου.
  • Στο Δήμο Ζωγράφου (ΝΔ, με στελέχη του ΛΑΟΣ) με δήμαρχο τον Γιάννη Καζάκο, στο δήμο το 60% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύει με πάσης φύσεως συμβάσεις. Μέχρι πρόσφατα η δημοτική αρχή χρωστούσε από 3 έως 7 μισθούς σε 223 εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Λόγω προεκλογικής περιόδου προχώρησε σε σύναψη δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των μισθών αυτών.
Τι ΝΔ, τι ΠΑΣΟΚ, τι ΣΥΝ...

Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους συμμετέχουν, με τον καλύτερο τρόπο, και οι δήμαρχοι που στήριξε ο ΣΥΝ, είτε μόνος του είτε με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, πολλές φορές είναι πρωτοπόροι στην αντεργατική πολιτική. Συγκεκριμένα:

  • Εκ των πρωτοπόρων στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων είναι ο Στέφανος Βλάχος, δήμαρχος Πετρούπολης (τον στήριξαν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και στελέχη της ΝΔ). Σύμφωνα με υπολογισμούς της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης», έχουν προσληφθεί 70 - 80 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να προσλάβει 42 εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση για 20 μήνες και με μισθό 350 ευρώ το μήνα, για διάφορες ειδικότητες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου εργαζομένων αλλά και οι αγώνες της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπολης» ανέτρεψαν τις προθέσεις του Στ. Βλάχου. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και καθυστερούνται τα δεδουλευμένα τους από 3 έως 6 μήνες.
  • Στην Ελευσίνα δήμαρχος είναι ο Γιώργος Αμπατζόγλου, που στηρίχτηκε από το ΣΥΝ αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μάλιστα, ενώ ο εσωτερικός Οργανισμός του δήμου προβλέπει 480 εργαζόμενους, σήμερα ο δήμος έχει μόλις 180 και οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με συμβασιούχους, προγράμματα και εργολάβους.
  • Στο Ιλιον η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ της διοίκησης του Βασίλη Κουκουβίνου υλοποιεί τα προγράμματα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης». Διέθεσε 28.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για να... συμβουλεύσει 27 μακροχρόνια ανέργους, πώς θα βρουν εργασία!
  • Στην Καλλιθέα - δήμαρχος ο Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) - το 20% των εργαζομένων στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις (αγγίζουν τους 1.000) δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις.
  • Στην Καισαριανή ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας (ΣΥΝ) διαδέχτηκε τον Θανάση Μπαρτζώκα που παραιτήθηκε. Οι εργαζόμενοι στο δήμο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν το 25% με 30%, με την τάση το ποσοστό αυτό να αυξάνεται.
ΚΕΔΚΕ
Η αιχμή του δόρατος

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας προωθούνται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους όλης της χώρας είναι κεντρική στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πρώτη απ' όλους υπηρετεί η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη διοίκηση της οποίας είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, ενόψει του ετήσιου τακτικού της συνεδρίου στη Ρόδο, ζητούσε - με το σκεπτικό της σύγκλισης με την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» - μια νέα προσέγγιση στο ρόλο που μπορεί να έχουν οι δήμοι στην υπόθεση απασχόληση. Και πρότεινε τη δημιουργία τοπικών εταιρικών σχημάτων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και κυρίαρχο το ρόλο της ΤΑ. Σχήματα που θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες.

Θέλει, δηλαδή, να περάσει η ευθύνη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας από το κράτος στην τοπική διοίκηση, η οποία θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Γι' αυτό θεωρείται από την ΚΕΔΚΕ σημαντική «η προώθηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και κυρίως των μικρών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση τοπικών δράσεων για την απασχόληση».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι οι διάφορες «τοπικές επιχειρήσεις», θα κρίνουν - και οι δήμοι θα αποφασίζουν σε συνεργασία με αυτές - τι θέσεις εργασίας χρειάζονται και με τι μορφή! Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια η ΚΕΔΚΕ συναίνεσε στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων. Συντέλεσε, επίσης, στη δημιουργία όμηρων συμβασιούχων, τους οποίους αξιοποιεί, για λόγους δήθεν αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, απειλώντας πως αν δε δοθούν τα χρήματα για τη νομιμοποίησή τους, θα τους απολύσει.

Τοπικές Δράσεις Απασχόλησης

Αιχμή του δόρατος στην προώθηση της μερικής απασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αναδεικνύονται οι δήμοι, είτε απευθείας είτε μέσα από εταιρείες ή επιχειρήσεις που μετέχουν ή δημιουργούν. Πρόσχημα, που αξιοποιείται από τις δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, είναι τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, η οποία μαστίζει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Η μόνιμη και σταθερή εργασία αντικαθίσταται από τις διάφορες μορφές απασχόλησης - με ημερομηνία λήξης - και μόνους κερδισμένους τους επιχειρηματίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα - που είχε αποκαλύψει ο «Ρ» - είναι το πρόγραμμα για τις δήθεν «νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην Ανατολική Αττική», που εντάσσεται στο σχέδιο «Συλλογική Τοπική Πρωτοβουλία για την προώθηση στην απασχόληση και τη δημιουργία επιχειρηματικότητας ανέργων και ειδικών κοινωνικών ομάδων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής». Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2000-2006 και συγκεκριμένα, το υποπρόγραμμα Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης.

Προγράμματα σαν αυτό, μόνο την ανεργία δεν καταπολεμούν, αφού συνολικά - στο συγκεκριμένο παράδειγμα - θα προσληφθούν μόλις... 77 άτομα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις, για να απασχολήσουν τους ανέργους για 18 μήνες, επιδοτούνται. Χαρακτηριστικό της λογικής είναι ότι 20 ιδιωτικές επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν με το ποσό των 20 ευρώ ημερησίως ανά θέση απασχόλησης για την πρόσληψη 30 ανέργων. Αλλες 15, επιχορηγούνται με 21-25 ευρώ ημερησίως για την πρόσληψη 15 ανέργων έως 30 ετών κ.ο.κ.

Η λογική της «μισής δουλιάς - μισής ζωής», προωθείται πρώτα και κύρια από τις κυβερνήσεις. Ετσι, με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προβλέπεται η δημιουργία από τους δήμους Παρατηρητηρίων Απασχόλησης και Γραφείων Διασύνδεσης προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς και τις επιχειρήσεις της περιοχής τους...

ΚΚΕ
Να ανατραπούν συθέμελα οι αντεργατικές πολιτικές

Από τον Οκτώβρη του 2005, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το «Πλαίσιο Συσπείρωσης και Συνεργασίας για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006», το ΚΚΕ καλούσε «να ανοιχτεί μέτωπο με τις δημοτικές αρχές, οι οποίες στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, αλλά και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες αυτών των δυνάμεων, για τη μεγάλη ευθύνη που έχουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Και σημείωνε ότι τα ψηφοδέλτια συνεργασίας «υποστηρίζουν την κατάκτηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την πλήρη κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σύγχρονου οργανισμού λειτουργίας και αμοιβή στη βάση των σύγχρονων αναγκών τους. Αγωνίζονται για τη μόνιμη και σταθερή δουλιά όλων των εργαζομένων στην ΤΑ για να σταματήσει το καθεστώς των συμβασιούχων. Να μπει φραγμός στις ρουσφετολογικές, πελατειακές σχέσεις, στην αποδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΤΑ».

Τόνιζε, δε, ότι χρειάζεται συντονισμός με το ταξικό εργατικό κίνημα, στην κατεύθυνση διεύρυνσης και κατοχύρωσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Και επισήμαινε πως απαιτείται «να περιοριστούν οι συνέπειες και να ανατραπούν εκ βάθρων: Η στρατηγική της Λισαβόνας και άλλες αντεργατικές επιλογές της ΕΕ. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η κατεδάφιση και των τελευταίων κατακτήσεων που απέμειναν. Οι ρυθμίσεις για τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική»...

Αυτή την αντεργατική πολιτική αντιπαλεύουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν από κοινού το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές. Με την ισχυροποίηση των αγωνιστικών συνδυασμών οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν οι κυρίαρχες πολιτικές.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ - Μάκης ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ