ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σημαντικές απώλειες των δυνάμεων κατοχής

Αμερικανοί μισθοφόροι στο Αφγανιστάν σε πλήρη ετοιμότητα. Βλέπεις, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει...

Associated Press

Αμερικανοί μισθοφόροι στο Αφγανιστάν σε πλήρη ετοιμότητα. Βλέπεις, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει...
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αλλος ένας Βρετανός στρατιώτης, που λάμβανε μέρος στην «Επιχείρηση Δάγκωμα Φιδιού» στην επαρχία Χελμάντ, με στόχο την εξόντωση μαχητών που πολεμούν εναντίον της κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε χτες. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλέστηκε στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Αμύνης και της ISAF, ο θάνατος του Αντριου Μπάρι Κατς, όπως λεγόταν ο στρατιώτης, αυξάνει σε 10 τον αριθμό των Βρετανών της κατοχικής δύναμης που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό πως ένας (ακόμη) Καναδός στρατιώτης της ISAF σκοτώθηκε κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Κανταχάρ από άγνωστη αιτία. Από τη Δευτέρα, όταν «παρέλαβαν» τη διοίκηση του Νοτίου Αφγανιστάν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έφθασαν, έτσι, τις 10 απώλειες.

Ακόμη, το Σάββατο, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στην περιοχή Μιανσίν της επαρχίας Κανταχάρ, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση στους «εχθρούς του Αφγανιστάν», έναν παρανοϊκό όρο με τον οποίο, τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, περιγράφονται οι μαχητές εναντίον της κατοχής. Την Κυριακή, αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο στην επαρχία Μπαγκντίς και σκότωσαν δύο αστυνομικούς.

Χτες, ο Τομ Κένινγκς, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, ομολόγησε κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά ουδείς στις κυβερνήσεις των δυνάμεων κατοχής παραδέχεται: ότι ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στο Αφγανιστάν έχει αποτύχει πανηγυρικά. «Ουδείς μπορεί να πει ότι επιτύχαμε εάν η παραγωγή παπαρούνας έχει αυξηθεί», είπε. Τα στοιχεία για την παραγωγή παπαρούνας, της πρώτης ύλης για την παρασκευή οπίου και ηρωίνης, το 2006, δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά, όμως ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 4.100 τόνους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απώλειες του στρατού

ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες μάχες σημειώθηκαν την Κυριακή στην Τουρκία, με τέσσερις στρατιώτες να βρίσκουν το θάνατο και άλλους τέσσερις να τραυματίζονται από τα πυρά αγνώστων που είχαν στήσει ενέδρα εναντίον στρατιωτικού οχήματος στην επαρχία Γκουμουσανέ. Η επαρχία αυτή είναι βορειοανατολική - δηλαδή είναι μια περιοχή στην οποία δε δρουν, συνήθως, Κούρδοι αυτονομιστές - ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ όσο και με το «Ρόιτερς», οι τοπικές αρχές απέδωσαν την ενέργεια σε μαχητές που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Στρατιωτικές πηγές διατείνονταν, μιλώντας στο «Ρόιτερς», ότι η εκτός νόμου οργάνωση προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή σε αναζήτηση υποστηρικτών στους κόλπους της ολιγάριθμης κοινότητας των Κούρδων που ζουν σε χωριά της περιοχής.

Στο μεταξύ στην επαρχία Σιρνάκ άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 38χρονο αξιωματικό του στρατού και τραυμάτισαν τον 8χρονο γιο του. Οι τοπικές αρχές απέδωσαν και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη της ενέργειας στο ΡΚΚ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Cihan». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία εξαπέλυσε «ανθρωποκυνηγητό» και συνέλαβε «πολλούς υπόπτους».

Από τον Ιούνη του 2004, ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών και στρατιωτικών λόγω επιθέσεων που αποδόθηκαν στο ΡΚΚ ξεπερνά τους 218.

Παράλληλα χτες, σύμφωνα με το «BIA News Center», τουρκικό δικαστήριο, χρησιμοποιώντας - για πρώτη φορά μετά την τροποποίησή του - τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, απαγόρευσε την έκδοση της «φιλοκουρδικής» εφημερίδας «Ulkede Ozgur Gundem», στην οποία απέδωσε «αποσχιστική προπαγάνδα». Τούρκοι δημοσιογράφοι επισήμαναν πως ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να κλείνουν εφημερίδες εν ριπή οφθαλμού.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δίκη του αντιστρατήγου εα Αλτάι Τοκάτ, σήμερα στελέχους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP - πρόκειται για το ακροδεξιό κόμμα που έχει γίνει γνωστό μέσα από τη δράση της νεολαίας του, των «Γκρίζων Λύκων»), ο οποίος θα οδηγηθεί στο εδώλιο διότι είπε στο περιοδικό «Aktuel» πως ενόσω υπηρετούσε στην Ανατολία τη δεκαετία του 1990, είχε διατάξει μυστικά βομβιστικές επιθέσεις εναντίον άδειων κατοικιών δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων για να «αναγκάσει τους δικαστές και τους δημόσιους λειτουργούς να πάρουν τη δουλιά τους πιο σοβαρά, να καταλάβουν τη γραμμή... να επιμορφωθούν» (!). Ο υποστράτηγος, μάλιστα, χαρακτήρισε την επίθεση στο Σεμντινλί «άτεχνη» (!).

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Αργή πρόοδο» βλέπει ο ΟΗΕ στη Βιέννη...

BIENNH - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη συμμετοχή των σερβικών κοινοτήτων σε θεσμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δυνατότητες αυτοδιοίκησης σε ζητήματα εκπαίδευσης, αστυνόμευσης και απονομής δικαιοσύνης κλήθηκαν να συζητήσουν χτες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη, παρουσία αξιωματούχων του ΟΗΕ. Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν υπήρξε κάποια συμφωνία στο συγκεκριμένο γύρο συνομιλιών, ωστόσο στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών αμφότερες πλευρές διαφώνησαν ακόμη και στον αριθμό των νέων σερβικών δήμων και κοινοτήτων που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο πλαίσιο «αποκέντρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»... Εντούτοις, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βιέννη, Χουά Ζιανγκ, φάνηκε αισιόδοξη λέγοντας ότι «μπορεί η πρόοδος να είναι αργή αλλά σιγά σιγά θα πάμε και σε μία τελική συμφωνία»...

Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι, ο Ρώσος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου, συναντούσε τον Σέρβο πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Οπως είπε στον Σέρβο πρωθυπουργό «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν» θεωρούν πως «το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δε θα πρέπει ούτε να επιβληθεί, ούτε να καταληχτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Ο Ρώσος υπουργός κατέληξε πως «η καλύτερη λύση θα είναι να παραμείνει το Κοσσυφοπέδιο εντός των ορίων της Σερβίας». Δεν κατέστη, ωστόσο, σαφές εάν και η παραπάνω θέση αντανακλά τις θέσεις του Ρώσου προέδρου.

Τέλος, έκθεση του βρετανικού ιδρύματος «Διεθνής Ομιλος Μειονοτικών Δικαιωμάτων» σημειώνει πως η κατάσταση των μειονοτήτων «επιδεινώθηκε δραματικά» την τελευταία επταετία λόγω της στάσης του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, στους οποίους επέρριψε και ευθύνες «για τις διαχωριστικές εθνοτικές γραμμές» μεταξύ των κοινοτήτων. Αναφέρει, επιπλέον, πως άλλες μειονότητες - πέραν της σερβικής -, όπως οι Ρομ, είναι «αόρατες» για τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα μολονότι και αυτές υποφέρουν - ενδεχομένως περισσότερο.

ΜΕΞΙΚΟ
Συνέχεια στο αδιέξοδο...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Σε ένα ακόμη αδιέξοδο και με τη χώρα μοιρασμένη ακριβώς στα δύο οδηγείται το Μεξικό καθώς περισσότερο από ένα μήνα μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 2ας Ιουλίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Λάδι στη φωτιά έριξε η απόφαση του ομοσπονδιακού εκλογοδικείου που ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας και υποψηφίου του «Για το καλό Ολων» Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ο οποίος αμφισβητεί την εγκυρότητα του αποτελέσματος, καθώς αρνήθηκε να διατάξει την επανακαταμέτρηση του συνόλου των 41,7 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων από τις προεδρικές εκλογές της 2ας Ιουλίου. Το δικαστήριο, το οποίο έλαβε την απόφαση ομόφωνα, ενέκρινε ωστόσο την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε 11.839 εκλογικά τμήματα (επί συνόλου 130.000), όπου διαπιστώθηκαν ατασθαλίες από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Λόπες Ομπραδόρ.

Ως απάντηση στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Εκλογοδικείου ο Λόπες Ομπραδόρ, εκτός της έντονης κριτικής στην εν λόγω απόφαση ενώπιον δεκάδων χιλιάδων οπαδών του στην πλατεία Ζόκαλο, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εκστρατεία εναντίον της «νοθείας» του αποτελέσματος, την οποία έχει καταγγείλει και τους κάλεσε να συνεχίσουν την καμπάνια πολιτικής ανυπακοής που ήδη έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ